Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Θα επαναφέρουν από την πίσω πόρτα ό,τι απορρίφθηκε σήμερα


Από την πίσω πόρτα έρχονται ξανά στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα τα άρθρα 4 και 7 που δεν ψηφίστηκαν σήμερα. Kατά τις πληροφορίες, τα άρθρα 4 και 7 θα πάρουν ξανά το δρόμο για τη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και προβλέπεται να ψηφιστούν από κοινού με το πολυνομοσχέδιο για τα νέα μέτρα.

Το άρθρο 4 δεν έγινε δεκτό, αφού 146 βουλευτές ψήφισαν ναι, 121 όχι, ενώ 26 βουλευτές δήλωσαν παρόντες. Το Άρθρο 4 προβλέπει:

- Η κατάργηση της υποχρέωσης των μηχανικών καταβολής εισφοράς ποσοστού 2% υπέρ του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) για τις πάσης φύσεως λειτουργικές τους δαπάνες, που υπολογιζόταν επί της συμβατικώς συνομολογούμενης ή της νομίμου αμοιβής τους.

- Τα φορολογικά έσοδα που αποδίδονταν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα ή άλλους φορείς, εφεξής θα αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Το ίδιο θα γίνει και με τις εισπράξεις από το Τέλος του 0,5% που επιβάλλεται στην αξία όλων των εισαγόμενων εμπορευμάτων και απορροφούσε η Ακαδημία Αθηνών.

- «Παγώνει» με απόφαση της κυβέρνησης το νέο «κούρεμα» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που είχε προγραμματιστεί να γίνει σε τρεις δόσεις. Με τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών αναστέλλει μέχρι νεωτέρας τις περαιτέρω περικοπές που επρόκειτο να γίνουν από 1ης Νοεμβρίου 2011 στις αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, (Εφοριακούς ,Τελωνειακούς), των δημοτικών υπαλλήλων και όσων υπηρετούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.Η αναστολή της μείωσης θα ισχύσει μέχρι να καταστεί δυνατό να καταβληθούν πλήρως τα Κίνητρα Επίτευξης Στόχων και Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων που καθιέρωσε το νέο μισθολόγιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν «γράψει» μία «χασούρα» της τάξης του 25% στην οποία εάν προσμετρηθούν οι περικοπές που έγιναν με το πρώτο Μνημόνιο σε μισθούς, δώρα και επιδόματα οι μισθολογικές απώλειες φθάνουν το 45%. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών μαζί με τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, ισχυρίζονται από την πλευρά τους ότι αποτελούν τα «θύματα» του Μνημονίου αφού ο μηνιαίος μισθός τους έχει κοπεί λίγο παραπάνω από τη μέση (52%). Παρά τις υφιστάμενες περικοπές για τους εργαζόμενους δημόσιο στο εκκρεμούσαν με το 2ο Μνημόνιο τρεις ακόμη νέες μειώσεις στις αποδοχές τους (α΄ δόση από 1ης/11/2012, β΄ δόση από 1ης/11/2013 και γ΄ δόση από 1ης/11/2014).

Η Βουλή όμως απέρριψε σήμερα και το άρθρο 7 που προέβλεπε την ένταξη ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ.

Το άρθρο απορρίφθηκε με 143 όχι έναντι 136 ναι, ενώ 14 βουλευτές δήλωσαν παρόντες.




Τραγέλαφος: Μέτρησαν λάθος το... άρθρο 4

Τραγελαφικά γεγονότα στη Βουλή, καθώς μετά από αντιδράσεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ξαναμέτρησαν τις ψήφους και βρήκαν ότι τελικά το άρθρο 4 του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις απορρίφθηκε, ενώ νωρίτερα ο Ιωάννης Τραγάκης είχε ανακοινώσει ότι εγκρίθηκε. Το νομοσχέδιο αφορά στις εισφορές του ΤΕΕ.

Το συγκεκριμένο άρθρο που αφορά την χρηματοδότηση του ΤΕΕ αλλά και την αναστολή διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου για 60.000 υπαλλήλους υπουργείων (σ.σ. επαναφέρει μέρος των «χρυσών» επιδομάτων σε εφοριακούς, τελωνιακούς, υπαλλήλους του Εσωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης κ.α.) έλαβε 146 «ΝΑΙ», 121 «ΟΧΙ» και 26 «ΠΑΡΩΝ» και κατά συνέπεια δεν έχει την πλειοψηφία των 293 ψηφισάντων βουλευτών.

Το γεγονός αυτό διέφυγε της... αριθμητικής προσοχής της εφορευτικής επιτροπής με αποτέλεσμα στο σημείωμα που έδωσαν στον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Τραγάκη προκειμένου να αναγνώσει το αποτέλεσμα στην Ολομέλεια, να αναγράφει ότι «το άρθρο 4 γίνεται δεκτό»!

Έτσι, μετά από προσθαφαιρέσεις και υπολογισμούς που διήρκεσαν μια ολόκληρη ώρα ο κ. Τραγάκης ανακοίνωσε στις 2 το μεσημέρι ότι το άρθρο 4 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και τελικώς η Βουλή -δυόμιση ώρες αργότερα- αναγκάστηκε να ανασκευάσει και να παραδεχθεί ότι το άρθρο 4 είχε στην πραγματικότητα καταψηφιστεί...

Επειδή έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, η επίσημη ανακοίνωση-διόρθωση θα γίνει την Πέμπτη το πρωί στην Ολομέλεια της βουλής.



Εκρηκτικό το κλίμα στην Ιπποκράτους

Τα όρια του δοκιμάζει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την ψήφιση των μέτρων - Φήμες ακόμη και για παραίτηση Βενιζέλου από την προεδρία του κόμματος.

Θυελλώδης αναμένεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, μεταξύ των οποίων και εκείνου της παραίτησης του Ευ. Βενιζέλου από την προεδρία του κόμματος. Η φημολογία είναι έντονη...

Ο Ευ. Βενιζέλος μοιάζει έτοιμος να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ, μετά το χάος που παρατηρήθηκε στις τάξεις των βουλευτών του στην ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις.

Τέσσερα «όχι» και πέντε «παρών» εκτός γραμμής είναι πάρα πολλά για μια Κοινοβουλευτική Ομάδα 33 βουλευτών.

Το κλίμα στην Ιπποκράτους είναι πολύ βαρύ. Η ηγεσία κατηγορεί βουλευτές για ομαδοποιήσεις και υπονόμευση. «Ο πρόεδρος κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο», απαντά η άλλη πλευρά.

Οι ισορροπίες είναι οριακές, καθώς το επεισόδιο με την τροπολογία για την ένταξη του ταμείου των Δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ αποτέλεσε την αφορμή για την εκδήλωση ευθείας αμφισβήτησης από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του Βενιζέλου

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν πως αν δεν θέσει θέμα ηγεσίας ο ίδιος ο Βενιζέλος, θα το πράξουν εκείνοι...



bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου