Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Τόσο απλά: Δεν έχεις λεφτά; To κλείνεις!

 
Ξεκινά το shutdown στις ΗΠΑ 

825.000 από τα πάνω από 2 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ θα τεθούν σε αναγκαστική αργία.

 
Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκινά το μερικό κλείσιμο υπηρεσιών της, καθώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα της έκτακτης χρηματοδότησης, πριν λήξει η προθεσμία.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο θα διαρκέσει το κλείσιμο των υπηρεσιών. Το χρηματοδοτικό κενό δεν θα επηρεάσει ορισμένες λειτουργίες, όπως είναι για παράδειγμα η εθνική ασφάλεια, ωστόσο θα επηρεαστούν πολλές ρυθμιστικές υπηρεσίες.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε ήδη εντολή στις κυβερνητικές υπηρεσίες να αρχίσουν να κλείνουν. "Απευθύνουμε έκκληση στο Κογκρέσο να ενεργήσει ταχύτατα ώστε να περάσει μια διαρκή λύση για την παροχή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης που θα εξασφαλίζει επαρκή χρόνο ώστε να περάσει ένας προϋπολογισμός για το υπόλοιπο του δημοσιονομικού έτους, και να αποκαταστήσει τη λειτουργία κρίσιμων δημοσίων υπηρεσιών και προγραμμάτων που θα επηρεαστούν από το κενό χρηματοδότησης", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στους αμερικανούς στρατιώτες ότι θα παραμείνουν "σε κανονική υπηρεσία" κατά τη διάρκεια του shutdown, προειδοποίησε όμως το πολιτικό προσωπικό για το ενδεχόμενο αναγκαστικής άδειας άνευ αποδοχών.

"Γνωρίζω ότι οι επόμενες ημέρες μπορεί να σημαίνουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αδειών άνευ αποδοχών", ανέφερε στο μήνυμά του που μεταδόθηκε στην Τηλεόραση των Ενόπλων Δυνάμεων.

"Και γνωρίζω πως αυτό έρχεται να προστεθεί στις άδειες άνευ αποδοχών που πολλοί από εσάς έχετε ήδη υποστεί αυτό το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζετε καλύτερα πράγματα από την δυσλειτουργία που βλέπουμε στο Κογκρέσο", συμπλήρωσε, ενώ δεσμεύτηκε ότι το Κογκρέσο θα ανοίξει και πάλι την κυβέρνηση όσο το δυνατόν συντομότερα.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο γερουσιαστής Reid, η Γερουσία θα διακόψει τη συνεδρίασή της μέχρι τις 9:30 το πρωί (τοπική ώρα) της Τρίτης.

Το αδιέξοδο παρέμεινε στις συζητήσεις Γερουσίας-Βουλής των Αντιπροσώπων για τις δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης, αφού η Γερουσία καταψήφισε για δεύτερη φορά την πρότασης που θα περιόριζε το Obamacare ενώ ταυτόχρονα θα έδινε χρηματοδότηση στην Κυβέρνηση.
Έτσι, λιγότερο από δυο ώρες πριν μπει «λουκέτο» στην κυβέρνηση, το νομοσχέδιο επέστρεψε και πάλι στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας λένε πως δεν θα αποδεχθούν καμία πρόταση που βάζει στο στόχαστρο το Obamacare.

Νωρίτερα, η Γερουσία είχε απορρίψει με 54 ψήφους υπέρ και 46 κατά τις τροποποιήσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο για την έκτακτη χρηματοδότηση, οι οποίες προέβλεπαν να αναβληθεί για ένα χρόνο η χρηματοδότηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε μια προσπάθεια να άρουν το αδιέξοδο, αναμένεται να επιχειρήσουν τον σχηματισμό ενός δικομματικού πανελ διαπραγμάτευσης με την Γερουσία, όπως γνωστοποίησε ανώτατος σύμβουλος των Ρεπουμπλικάνων.

Ωστόσο, δεν ήταν ξεκάθαρο εάν οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας θα αποδεχθούν την πρόταση, ενώ ένα τέτοιο πάνελ, ακόμα και αν σχηματιστεί, δεν θα μπορούσε να συνεδριάσει εγκαίρως.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχει αποδεχτεί την ιδέα της διακοπής της χρηματοδότησης ομοσπονδιακών υπηρεσιών, λέγοντας ότι θα μιλήσει με τους ηγέτες του Κογκρέσου αργότερα τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ομπάμα τόνισε πως στηρίζει την πρόταση της Γερουσίας που προβλέπει την χρήση έκτακτων πόρων για την κυβέρνηση χωρίς την διακοπή της χρηματοδότησης για το νομοσχέδιο για την υγεία.

Ο ίδιος υποστήριξε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να συζητήσουν χωρίς την απειλή μιας χρεοκοπίας, προσθέτοντας ότι το δολάριο είναι παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και δεν "παίζουμε με αυτό. Σίγουρα δεν επιτρέπουμε σε εγχώριες διαφορές που δεν έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό να θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την οικονομία μας αλλά και την παγκόσμια οικονομία" πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος Ομπάμα αφορά την χρηματοδότηση υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουν διορία ως τις 23:59, τοπική ώρα, να συμφωνήσουν σε ένα νομοσχέδιο για την χρήση έκτακτων πόρων για τη χρηματοδότηση κυβερνητικών υπηρεσιών ως τις 15 Νοεμβρίου.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων (η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) θέλει να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς την παροχή πόρων για το νόμο του Μπαράκ Ομπάμα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάτι που απορρίπτει η Γερουσία (η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς).
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελική συμφωνία θα μπει "λουκέτο" σε μια σειρά από κυβερνητικές υπηρεσίες.

Βασικές υπηρεσίες που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση και την εθνική άμυνα θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά περίπου 825.000 εργαζόμενοι σε άλλες υπηρεσίες θα τεθούν σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.

Ενδεικτικά, η Washighton Post αναφέρει ότι θα σταματήσει να εργάζεται το 87% των υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορίου, το 69% των υπαλλήλων του υπουργείου Ενέργειας, το 82% των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και το 94% των υπαλλήλων της Υπηρεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η απόφαση για τους οργανισμούς στους οποίους θα μπει λουκέτο θα ληφθεί βάση νόμου που καθορίζει ποιοι εργαζόμενοι είναι απολύτως απαραίτητοι.



Η Γερουσία επιστρέφει στη Βουλή το νομοσχέδιο - Στο επίκεντρο το Obamacare

Η Γερουσία σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις 9 ώρα Ελλάδας απέρριψε με 54 ψήφους υπέρ και 46 κατά τις τροποποιήσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο για την έκτακτη χρηματοδότηση, οι οποίες προέβλεπαν να αναβληθεί για ένα χρόνο η χρηματοδότηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το μπαλάκι πέρασε στην Βουλή των Αντιπροσώπων οι οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την πρόταση της Γερουσίας, λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία.

Ανώτατο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε μετά την ψηφοφορία της Γερουσίας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν πρόκειται να οδηγήσει την κυβέρνηση σε "λουκέτο", αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για το πως θα επιτευχθεί αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων νωρίς το πρωί της Κυριακής ψήφισε το δικό της νομοσχέδιο που δίνει προσωρινή ανανέωση της χρηματοδότησης για την κυβέρνηση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, αλλά παράλληλα αναβάλλει τη χρηματοδότηση του Obamacare.

Ο συγκεκριμένος νόμος (Obamacare), τον οποίο μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις οι Ρεπουμπλικάνοι, έχει ψηφιστεί από το… 2010. Έκτοτε ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επανεκλεγεί και έχουν ξεπεραστεί οι σκόπελοι του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων ως απαράδεκτο, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιβάλει βέτο και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jay Carney δήλωσε πως συνδέοντας τον προϋπολογισμό με τον νόμο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οι Ρεπουμπλικάνοι ουσιαστικά αποφασίζουν τη διακοπή της λειτουργίας του κράτους.

Σημειώνεται πως οικονομικοί αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως το κλείσιμο λειτουργιών της κυβέρνησης θα στοιχίζει στην αμερικανική οικονομία 8 δισ. δολ. κάθε εβδομάδα.


To ταβάνι του χρέους το επόμενο εμπόδιο

Η επόμενη κρίσιμη προθεσμία είναι στις 17 Οκτωβρίου. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Jack Lew, τότε λήγουν τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Με άλλα λόγια, μέχρι τότε πρέπει να έχει αποφασιστεί και η αύξηση του ορίου χρέους, ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία των ΗΠΑ με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία.


 http://www.euro2day.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου