Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ποιά είναι η πραγματική μας ηλικία; ~ Οι τροφές που μας γερνούν


Οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η απρόσεχτη διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με το στρες, επιταχύνουν τις φυσιολογικές διαδικασίες γήρανσης του σώματος και μας κάνουν να φαινόμαστε πρόωρα γηρασμένοι, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Το σώμα ενός σημερινού ενήλικα αντιστοιχεί σε εκείνο ενός...
ενήλικα κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια και 37 μέρες μεγαλύτερου σε ηλικία, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Συνολικά το 86% των σημερινών ενηλίκων – των Βρετανών εν προκειμένω – έχουν σώματα και πρόσωπα που φαίνονται μεγαλύτερα συγκριτικά με την ηλικία τους.

Η έρευνα διεξήχθη από τη βρετανική ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία Pru Health και στο πλαίσιό της παρατηρήθηκε ότι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας φαίνονταν «νεότεροι» από εκείνους των επαρχιακών πόλεων. Συγκεκριμένα, οι Λονδρέζοι είναι πρόωρα γηρασμένοι μεν, αλλά μόνο κατά τρία χρόνια και δύο μήνες, συγκριτικά π.χ. με τους Ουαλούς που φαίνονται πεντέμισι χρόνια μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία.

Στο πλαίσιο της έρευνας εκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση, η πρόσληψη αλκοόλ, το στρες, η χοληστερίνη, οι τιμές του σακχάρου και της πίεσης.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας εκτός του ότι είναι οι πιο αδύνατοι – με το 65% αυτών εντός των ορίων του φυσιολογικού βάρους – είναι και σε καλύτερη φυσική κατάσταση με το 45% αυτών να γυμνάζονται τις συνιστώμενες δυόμισι ώρες εβδομαδιαίως. Επίσης, καπνίζουν λιγότερο – μόνο ο ένας στους τέσσερις ανάβει τσιγάρο.



Η κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανση

Η κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, εκτιμά τώρα νέα ιταλική μελέτη.

Τα ανησυχητικά νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ επιταχύνει τη φθορά ενός μέρους των κυττάρων που σχετίζεται με τη γήρανση και την εμφάνιση του καρκίνου.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 250 εθελοντές, από τους οποίους κάποιοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα. Οι ερευνητές είδαν πως τόσο η ηλικία των συμμετεχόντων όσο και άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. η διατροφή, η σωματική άσκηση, το στρες λόγω δουλειάς και το περιβάλλον, έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη σμίκρυνση των τελομερών - τα οποία, ως γνωστόν, συνδέονται άμεσα με τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων.

Από τη μελέτη, ωστόσο, προέκυψε ότι το μήκος των τελομερών μειωνόταν δραματικά στα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, το μήκος τους είχε μειωθεί ακόμη και κατά 50%, συγκριτικά με το μήκος των τελομερών των ατόμων που έπιναν με μέτρο.

«Όσοι πίνουν πολύ συνήθως φαίνονται καταβεβλημένοι. Πιστεύεται ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε πρόωρη γήρανση και εμφάνιση νοσημάτων που συνήθως εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες», εξηγεί ο κύριος ερευνητής της μελέτης, δρ. Αντρέα Μπακαρέλι.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου.

Από την άλλη, μελέτη αμερικανών ειδικών από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς έδειξε ότι το κόκκινο κρασί προστατεύει τον γυναικείο εγκέφαλο από τις βλάβες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ειδικοί πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και είδαν ότι μια μέτρια δόση ρεσβερατρόλης -της «θαυματουργής» ουσίας που εντοπίζεται στη φλούδα και τα κουκούτσια των κόκκινων σταφυλιών- προστάτευε τα ζώα από τις βλάβες που συνόδευαν ένα ισχαιμικό επεισόδιο.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Experimental Neurology».


Οι τροφές που μας γερνούν

Με την πάροδο του χρόνου, αλλά και την επίδραση του περιβάλλοντος, το δέρμα μας χάνει την ελαστικότητα και τη λάμψη του. Ωστόσο, οι καθημερινές μας συνήθειες, όπως το κάπνισμα και οι τροφές που βάζουμε στο τραπέζι μας, μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν την πορεία αυτή, που τα σημάδια της φαίνονται πρώτα από όλα στο δέρμα μας. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι τα σημάδια της γήρανσης, πέρα από ρυτίδες, συνεπάγονται και άλλα προβλήματα, όπως μειωμένη φυσική αντοχή, μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία, απώλεια μνήμης, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοπόρωση). Αν θέλουμε, λοιπόν, να καθυστερήσουμε το πέρασμα των χρόνων από το πρόσωπο και το σώμα μας, καλό είναι να αλλάξουμε τρόπους, όχι μόνο στη ζωή μας αλλά και στο τραπέζι μας.

Στο fast forward
Δυστυχώς, πολλές από τις τροφές που περιλαμβάνει σήμερα το καθημερινό μας διαιτολόγιο μπορούν να γίνουν «τοξικές» αν δεν προσέξουμε τις ποσότητες στις οποίες τις καταναλώνουμε, επιταχύνοντας έτσι τη γήρανση. Το φαγητό είναι απόλαυση, αλλά πάντα χρειάζεται η αίσθηση του μέτρου.

Στην άκρη τα τυποποιημένα
Ο ένοχος Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά οξέα. Υπάρχουν 2 ειδών λιπαρά και είναι γνωστά ως «καλά» και «κακά». Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία και επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία μας.
Τι συμβαίνει Η γήρανση είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας φλεγμονώδους κατάστασης και έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία φλεγμονής στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πού βρίσκονται Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε τηγανητά τρόφιμα, λιπαρά κρέατα, καθώς και σε ζωικά προϊόντα, όπως οι κρέμες γάλακτος, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λουκάνικα, το ζωικό βούτυρο. Κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν, επίσης, σε έτοιμα κέικ και προϊόντα ζαχαροπλαστικής, σε πολλά φαγητά των φαστ φουντ και σε σνακ. Όσο για τα τρανς λιπαρά οξέα, περιέχονται σε έτοιμα σνακ και στα περισσότερα «γρήγορα» γεύματα.
Τι να κάνουμε Προσπαθούμε να μειώσουμε την κατανάλωση «κακών» λιπαρών οξέων, καταναλώνοντας χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, αφαιρώντας την πέτσα από τα πουλερικά και το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας, περιορίζοντας το delivery και μειώνοντας την κατανάλωση των σνακ που τα περιέχουν.

Γλυκός πειρασμός
Ο ένοχος Η ζάχαρη και τα απλά σάκχαρα.
Τι συμβαίνει Η ζάχαρη που προσλαμβάνουμε από τις τροφές οδηγεί στον σχηματισμό των «Τελικών Προϊόντων Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης» ή αλλιώς AGEs, ενώσεων που διεγείρουν το ανοσοποιητικό, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβες στους ιστούς. Τι είναι, όμως, όλα αυτά; Η γλυκοζυλίωση προκαλείται από μια χημική αντίδραση της γλυκόζης που βρίσκεται στον οργανισμό και των ινών του δέρματος. Τα καινούργια μόρια που σχηματίζονται «κολλάνε» στις πρωτεΐνες και τον στηρικτικό ιστό του κολλαγόνου και της ελαστίνης και έτσι δημιουργούνται μοριακοί δεσμοί που επιταχύνουν τη γήρανση.
Πού βρίσκεται Πέρα από τα γλυκά, τα μπισκότα, τις καραμέλες και τις σοκολάτες, η ζάχαρη βρίσκεται σε αναψυκτικά, φρουτοποτά, καφέδες με σιρόπια, κάποια δημητριακά πρωινού.
Τι να κάνουμε Η ποσότητα που λαμβάνουμε δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, γι’ αυτό μειώνουμε την κατανάλωση ζάχαρης. Διαβάζουμε, επίσης, τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς αν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα συστατικά, τότε η ποσότητα που περιέχεται είναι μεγάλη. Γενικά, αποφεύγουμε τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι επεξεργασμένες τροφές, και προτιμούμε σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. τρόφιμα ολικής άλεσης), που δεν προκαλούν απότομη αύξηση της ινσουλίνης.

On the rocks
Ο ένοχος Το αλκοόλ.
Τι συμβαίνει Μελέτες δείχνουν πως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει τα σημάδια της γήρανσης, ενώ θεωρείται πιθανό να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αλκοόλ φαίνεται να προκαλεί στρες και φλεγμονές στις άκρες των χρωμοσωμάτων, τα λεγόμενα τελομερή. Τα τελομερή είναι αυτά που, με απλά λόγια, ρυθμίζουν τη διάρκεια ζωής των κυττάρων.
Πού βρίσκεται Σε κάθε έξοδο βραδινή, σε κάθε γιορτή και εκδήλωση.
Τι να κάνουμε Προτιμάμε την μπίρα και το κρασί, ποτά τα οποία προέρχονται από ζύμωση, αντί για τα ποτά που προέρχονται από απόσταξη, καθώς έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Βάζουμε στο ποτό μας νερό ή παγάκια, έτσι ώστε να αυξάνεται ο όγκος του ποτού, χωρίς όμως να αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε αλκοόλη. Φυσικά, δεν ξεχνάμε να καταναλώνουμε πολύ νερό μαζί με το αλκοόλ, για να διευκολύνουμε την αποβολή του.

Μετρώντας το αλάτι!
Ο ένοχος Το χλωριούχο νάτριο ή αλλιώς το γνωστό μας αλάτι.
Τι συμβαίνει Μπορεί να μη μας παχαίνει, ωστόσο είναι υπεύθυνο για την κατακράτηση υγρών και κατά συνέπεια συμβάλλει στην κυτταρίτιδα, το θαμπό δέρμα, την αφυδάτωση. Επιπλέον, αν και η υψηλή κατανάλωσή του επηρεάζει όλες τις ηλικίες, εντούτοις οι κίνδυνοι που μπορεί να επιφέρει -λόγω και άλλων παραγόντων που σχετίζονται με τη διαδικασία γήρανσης- εμφανίζονται συχνότερα μετά τα 50 έτη ή σε ανθρώπους που παρουσιάζουν ευαισθησία στο νάτριο.
Πού βρίσκεται Στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα (γάλα, κονσέρβες, σάλτσες, ψωμιά), στα τρόφιμα εστιατορίου, σε διάφορα σνακ (πατατάκια, κρακεράκια). Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του το παίρνουμε από τα παραπάνω τρόφιμα. Σε μικρές ποσότητες το βρίσκουμε σε σοκολάτες, κέικ, ενώ νάτριο περιέχουν τα περισσότερα τρόφιμα, καθώς και το πόσιμο νερό, ως φυσικό συστατικό τους.
Τι να κάνουμε Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού προέρχεται από τα τρόφιμα που αγοράζουμε. Έτσι, η ετικέτα θα μας δείξει πόσο περιέχουν. Αν είναι στα τρία πρώτα συστατικά, τότε η περιεκτικότητα είναι μεγάλη. Γενικά, αν το προϊόν περιέχει νάτριο 0,5 γρ. και πάνω ανά 100 γρ. (1,5 γρ. αλάτι), θεωρείται υψηλής περιεκτικότητας, 0,5 γρ. έως 0,1 γρ. μεσαίας και μέχρι 0,1 γρ. (0,3 γρ. αλάτι) χαμηλής.


Λίγο νερό, παρακαλώ!
Ο ένοχος Η αφυδάτωση.
Τι συμβαίνει Συνήθως, όταν ακούμε τις λέξεις νερό και ενυδάτωση, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι ένα λαμπερό δέρμα. Χάρη στο νερό, η επιδερμίδα μας διατηρείται ελαστική και υγιής, ενώ είναι αυτό που συμβάλλει στη ζωή και την αναπαραγωγή των κυττάρων. Αποτελεί το κύριο μέσο μεταφοράς θρεπτικών συστατικών (π.χ. αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) στα κύτταρα και κατ’ επέκταση στα όργανα. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και μέσο απομάκρυνσης τοξικών και άχρηστων ουσιών. Το δέρμα είναι το τελευταίο όργανο στο οποίο φτάνει το νερό και το πρώτο που θα «αισθανθεί» τις επιπτώσεις της έλλειψής του.
Τι να κάνουμε Οι νέες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών αναφέρουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 9 μερίδες υγρών την ημέρα και οι άνδρες 13 (1 μερίδα = 250 ml).

3 κιλά σε 1 εβδομάδα;
Ο ένοχος Η απότομη απώλεια βάρους.
Τι συμβαίνει Συνήθως η γρήγορη απώλεια βάρους συνδέεται με κακή και χαμηλή ενεργειακά διατροφή, που αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του δέρματος. Επίσης, οι χημικές δίαιτες, στις οποίες αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων, δεν βοηθούν στη διατήρηση μιας καλής κατάστασης του δέρματός μας και η έλλειψη θρεπτικών συστατικών προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά των δερματοπαθειών (κοκκίνισμα, φαγούρα, ξηρότητα).
Τι να κάνουμε Αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό και να μη βιαστούμε να δούμε αποτελέσματα.


Αναστρέψτε τις επιδράσεις
Πέρα από τις τροφές «φαρμάκι», υπάρχουν και οι τροφές «φάρμακο», που μπορούν να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες των κακών συνηθειών μας. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι θαύματα δεν γίνονται. Γι’ αυτό, καλό είναι να αρχίσουμε γενικά να αναθεωρούμε τις συνήθειές μας.
Φρούτα & λαχανικά με έντονο χρώμα Είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο επιταχύνουν ή δημιουργούν τη γήρανση και οι αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθούν τα κύτταρα να προστατευτούν από τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της φθοράς τους.
Ψάρια Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να προστατεύουν από τη φθορά. Επίσης, η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών έχει φανεί ότι σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με την ταχύτητα καταστροφής των τελομερών.
Ελαιόλαδο Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και μικροσυστατικών με αντιφλεγμονώδη δράση. Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει συνδεθεί με τη μακροζωία.
Πράσινο τσάι Μελέτες δείχνουν πως οι κατεχίνες που περιέχονται στο πράσινο τσάι προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.

Κακές διατροφικές συνήθειες
Ορισμένες διατροφικές πρακτικές που στις μέρες μας γίνονται συνήθεια φαίνεται ότι μπορούν επίσης να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Πηγή: vita.gr / ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ, διαιτολόγο-διατροφολόγο, επιστημονική συνεργάτιδα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Νίκαιας.


Ποιές τροφές θεωρείται ότι παρατείνουν την νεότητα;

Οι πρώτες ρυτίδες, η κουρασμένη και «θαμπή» επιδερμίδα, η εξάντληση, είναι μερικά μόνο από τα σημάδια στο σώμα μας, που δείχνουν ότι ο χρόνος περνάει. Προτού απογοητευτείτε, σκεφτείτε θετικά και αποκτήστε μερικές συνήθειες που θα σας αναζωογονήσουν ψυχικά, σωματικά και -γιατί όχι- και πνευματικά.
Το πέρασμα του χρόνου, μοιάζει να είναι αναπόφευκτο. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τρόποι να διατηρήσουμε τη νεότητά μας. Μπορεί να μη διαθέτουμε το μυστικό «ελιξίριο της νεότητας», ευτυχώς όμως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και μάλιστα φυσικές. Η καθημερινή άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή, είναι οι δύο κύριοι «πυλώνες» της καλής υγείας, ενώ ταυτόχρονα εγγυώνται κάτι σημαντικό: μας κάνουν να αισθανόμαστε αλλά και να δείχνουμε κατά πολύ νεότεροι.
Συγκεκριμένες τροφές, βοηθούν στην αναζωογόνηση του δέρματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και σε αρκετές περιπτώσεις καταπολεμούν ανεπιθύμητες ασθένειες και συμπτώματα. Είναι μάλλον καιρός να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να νιώσετε νέοι και δυνατοί...
Blueberries (μύρτιλα): Τα μικρά σκουρόχρωμα αυτά μούρα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ενώ παράλληλα αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην προστασία του μυαλού εγκεφάλου και τη επιδερμίδας. Υπάρχουν επίσης προκαταρκτικές ενδείξεις ότι τα μύρτιλα μπορεί να καταπολεμούν τη χοληστερόλη και να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος.
Σολομός: Όσο μεγαλώνουμε, το μυαλό μας κουράζεται και σταδιακά «υπολειτουργεί». Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, μπορούν να δράσουν προστατευτικά για την καλή υγεία του δέρματος, τη λειτουργία του μυαλού, των ματιών, της καρδιάς κ.ά. Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων Ωμέγα 3 και οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε την εβδομάδα περίπου 350 γραμμάρια από το συγκεκριμένο είδος ψαριού.
Φιστίκια: Οι δημοφιλείς και νόστιμοι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, αλλά έχουν και ένα ακόμα πλεονέκτημα: το εξωτερικό τους κέλυφος. Μελέτες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί με κέλυφος, έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες, σε σχέση με τους χωρίς κέλυφος καρπούς.
Ορός γάλακτος: Με το πέρασμα του χρόνου τα οστά αποδυναμώνονται και η μυϊκή μάζα αρχίζει να μειώνεται σε ποσοστό έως 1% ετησίως. Με αφετηρία την απώλεια μυϊκής μάζας, ξεκινά ένας φαύλος κύκλος αλλαγής του μεταβολισμού, απώλειας βάρους και άλλων συμπτωμάτων. Η άσκηση σε συνδυασμό με την κατανάλωση υποπροϊόντων γάλακτος, μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό μας κατά των ανεπιθύμητων «συμπτωμάτων» που γίνονται εντονότερα με το πέρασμα των χρόνων. Μπορείτε να προσθέσετε ορό γάλακτος σε ένα δροσερό smoothie ή να συνοδεύσετε τα φρούτα σας και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Γιαούρτι: Υπάρχει καλύτερο επιδόρπιο από ένα θρεπτικό και απολαυστικό γιαούρτι; Ιδίως τα ελληνικής προέλευσης γιαούρτια, με την υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών και την χαμηλή ποσότητα ζάχαρης, είναι η ιδανική τροφή για όλες τις ηλικίες. Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λακτόζη, διευκολύνει την πέψη, ενώ τα προβιοτικά ενισχύουν την καλή υγεία του οργανισμού μας.
Καφές: Τις περισσότερες φορές αποφεύγουμε να πίνουμε καφέ, καθώς όπως υποστηρίζεται είναι διεγερτικός και προκαλεί νεύρα, οπότε και προτιμάμε άλλα υποκατάστατα. Η αλήθεια είναι πως αν μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης και της κρέμας που προσθέτουμε στον καφέ, δεν διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού όσοι πίνουν καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με καρδιακά προβλήματα. Επίσης, όπως λένε οι ειδικοί, η κατανάλωση καφέ μειώνει το ρίσκο του διαβήτη τύπου 2 ακόμη και τη νόσο Πάρκινσον.
Βρώμη: Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Η πρόσληψη της αναγκαίας ποσότητας φυτικών ινών, συμβάλλει στην αποτροπή απότομης αύξησης του βάρους, κάτι που είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο, ιδίως μετά την μέση ηλικία. Φυσικά προϋποθέτει ισορροπημένο διαιτολόγιο, για να βοηθηθεί ο οργανισμός.
Κόκκινο κρασί: Το κόκκινο κρασί περιέχει ένα «δυνατό» για τον οργανισμό αντιοξειδωτικό, την ρεσβερατρόλη. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα ζώα, έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατέψει από τον θάνατο, τα κύτταρα της καρδιάς και του εγκεφάλου. Για τις γυναίκες, η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα, είναι ένα ποτήρι, ενώ για τους άνδρες δύο ποτήρια.
Σπανάκι: Αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό, είναι ένα θρεπτικό «υπερόπλο» για τον οργανισμό μας. Συνδυάζεται εύκολα και μπορεί να προστεθεί σε μια ομελέτα, στα ζυμαρικά, σαν βάση στη σαλάτα μας ή ακόμα και στα smoothies. Το σπανάκι περιέχει λουτεΐνη, η οποία όπως αποδείχθηκε έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.
Καλαμπόκι: Είναι και γευστικό και θρεπτικό, οπότε γιατί να μην το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας; Οι σπόροι του καλαμποκιού περιέχουν μια ένωση φυτικών ινών, οι οποίες αποτρέπουν την εμφάνιση του καρκίνου. Ειδικότερα η εξαφωσφορική ινοσιτόλη (IP6), αποτρέπει την διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Υπάρχουν πολλές διαφωνίες σχετικά, με το κατά πόσο είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό τα δημητριακά ολικής άλεσης. Η συζήτηση περιστρέφεται κυρίως, γύρω από το ποια ποσότητα υδατανθράκων επιδρά αρνητικά, αυξάνοντας τα επίπεδα λίπους στον οργανισμό. Μελέτες πάντως έδειξαν ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης, έχουν την ικανότητα να διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερόλη. Συνεπώς όπως όλα τα πράγματα, έτσι και η κατανάλωση δημητριακών χρειάζεται μέτρο.
Κανέλλα: Η κανέλλα μπορεί να μειώσει σημαντικά την άνοδο της ινσουλίνης, ιδίως μετά από κάθε γεύμα. Για το λόγο αυτό ενισχύστε και προσθέστε λίγη κανέλλα σε κάθε αγαπημένη σας τροφή, στο γιαούρτι, το τυρί, τη βρώμη ή ακόμη και σε κάποιο smoothie. Είναι αρωματική, προσδίδοντας ωραίο άρωμα στο γεύμα σας και βοηθά της σιλουέτα μας, ενώ επίσης αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο οργανισμός για μια καλή εκκίνηση της μέρας.
Μαύρη σοκολάτα: Ιδιαίτερα ωφέλιμη για την καρδιά, η μαύρη σοκολάτα βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης LDL, ενώ παράλληλα αυξάνει την χοληστερόλη HDL. Προτιμότερη είναι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, σε ποσοστό 70%. Οι ειδικοί προτρέπουν να καταναλώνουμε περίπου 30 γρ. μαύρης σοκολάτας ημερησίως.
Κουρκουμίνη: Ερευνητές απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη, είναι ένα σημαντικό φυτικό αντικαρκινικό βότανο. Όπως αποδείχθηκε, εμποδίζει την κυκλοφορία των καρκινικών κυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία. Δεν χρειάζεται να τρώτε κάποιο συγκεκριμένο γεύμα για να προσθέσετε το πικάντικο αυτό μπαχάρι. Χρησιμοποιήστε άφοβα μια ή δύο κουταλιές της σούπας στο κοτόπουλο, τα λαχανικά ή και το ρύζι σας.
Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, που βοηθά σημαντικά στην προστασία του δέρματος από την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου και την καλή υγεία της επιδερμίδας.
Πράσινο τσάι: Είτε σας αρέσει κρύο είτε ζεστό, είτε ακόμα το χρησιμοποιείτε για να εμπλουτίσετε τις σούπες σας και τα μαγειρευτά φαγητά, το πράσινο τσάι βοηθά στο να νιώθουμε και να φαινόμαστε νεότεροι. Κινέζοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι άνθρωποι που καταναλώνουν ημερησίως 3 κούπες πράσινο τσάι, δείχνουν κατά πολύ νεότεροι. Αυτό οφείλεται στη δυνατότητα που έχει το πράσινο τσάι να «αναδομεί» το DNA και να εμποδίζει την κυτταρική συρρίκνωση, στο πέρασμα του χρόνου.
Πέστροφα: Δεν έχει μόνο ο σολομός αντιγηραντικές ιδιότητες. Εξίσου ωφέλιμη και υγιεινή είναι και η πέστροφα. Το υγιές λίπος της πέστροφας προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού, αλλά και συμβάλλει στη μακροζωία. Τα λιπαρά οξέα της πέστροφας, καταπολεμούν την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες). Δοκιμάστε τηγανιτή ή μαγειρευτή πέστροφα με φρέσκο ελαιόλαδο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου