Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

(Ντεμέκ) στη μάχη της επιβίωσης 8.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ~ Τα κόλπα των ακροαριστερών


«Δεν έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα, μάλλον γιατί δεν θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι που θα συμβεί. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ειδοποιήσει δύο ακόμα φορές αυτούς τους ανθρώπους ότι πρέπει να φύγουν έπειτα από οδηγία που λάβαμε από το υπουργείο και μετά δεν έγινε τίποτα. Κανένας δεν τους ενόχλησε και συνέχισαν να μένουν στα ίδια διαμερίσματα. Νομίζω ότι δεν πιστεύουν ότι αυτή τη φορά θα γίνει, γι’ αυτό δεν έχουν αναστατωθεί».


Να ζήσουν με ίδιες δυνάμεις καλούνται περίπου 900 πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν λάβει ειδοποίηση ότι θα πρέπει να αδειάσουν έως το τέλος Μαρτίου τα διαμερίσματα στα οποία διαμένουν και τα οποία πληρώνονται με ευρωπαϊκά κονδύλια. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα ατόμων από όσους ήρθαν από το 2015 στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην Ελλάδα και θα αντιμετωπίσουν την «πραγματική ζωή» στη χώρα που νομίμως θα παραμείνουν τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στην πράξη δηλαδή πρέπει να αναλάβουν πλήρως τα έξοδα διαβίωσής τους βρίσκοντας δουλειά. Σύντομα και άλλοι που διαθέτουν τις ίδιες τυπικές προϋποθέσεις θα πάρουν σειρά. Υπολογίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες σταδιακά έως και 8.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα βγουν στην αγορά εργασίας αναζητώντας τρόπο να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.


Η μετάβαση

Για 2-3 μήνες οι πρώτοι που θα εξέλθουν από το πρόγραμμα ESTIA –όπως ονομάζεται το πρόγραμμα στέγασης– θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ένα μικρό χρηματικό ποσό καθώς και επιδότηση ενοικίου με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα νοικιάσουν οι ίδιοι σπίτι. «Η μετάβαση αυτή επιχειρείται για πρώτη φορά και θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας. Πολλοί από τους ανθρώπους που είχαν ενταχθεί στο ESTIA μένουν στα διαμερίσματα τα οποία πληρώνονται από ευρωπαϊκά κονδύλια για 3,5-4 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι έχουν συνηθίσει να καλύπτονται τα βασικά τους έξοδα – ενοίκιο, λογαριασμοί και τροφή.

Το πρόγραμμα αρχικά, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αφορούσε τους αιτούντες άσυλο με χρονικό περιορισμό έξι μήνες, όμως έπειτα από πίεση της ελληνικής κυβέρνησης δόθηκε η δυνατότητα να παραμείνουν στα διαμερίσματα και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες για μικρό χρονικό διάστημα έτσι ώστε να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος μετάβασης στην «κανονικότητα».

Όμως, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, ειδικά στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι που έχουν ειδοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες να αδειάσουν τα διαμερίσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος, έχουν κλείσει ήδη από 19 έως και 36 μήνες ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Από την άλλη, παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, το κράτος δεν έχει καταφέρει να επιλύσει πολλές εκκρεμότητες που θα βοηθούσαν στην ένταξη αυτών των ανθρώπων όπως την έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ αλλά και τη δυνατότητα να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό.

Πώς αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες το γεγονός ότι θα πρέπει να βρουν αλλού στέγη την οποία μάλιστα θα μισθώσουν και θα πληρώσουν μόνοι τους άμεσα, μέσα στον επόμενο μήνα; Η απάντηση που δίνει σε αυτή την ερώτηση η κ. Εύα Γιαννακάκη, συντονίστρια Προγράμματος Στέγασης - Αττική για λογαριασμό της οργάνωσης SolidarityNow, η οποία συνεργάζεται με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, είναι χαρακτηριστική και άκρως διαφωτιστική. «Δεν έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα, μάλλον γιατί δεν θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι που θα συμβεί. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ειδοποιήσει δύο ακόμα φορές αυτούς τους ανθρώπους ότι πρέπει να φύγουν έπειτα από οδηγία που λάβαμε από το υπουργείο και μετά δεν έγινε τίποτα. Κανένας δεν τους ενόχλησε και συνέχισαν να μένουν στα ίδια διαμερίσματα. Νομίζω ότι δεν πιστεύουν ότι αυτή τη φορά θα γίνει, γι’ αυτό δεν έχουν αναστατωθεί».


«Επαναπαύονται»

Αν είναι προετοιμασμένοι κατά κάποιον τρόπο να «βγουν στον δρόμο» και να αντιμετωπίσουν τη ζωή με δικά τους μέσα; «Οι περισσότεροι όχι γιατί δεν έχει γίνει το επόμενο βήμα από την πολιτεία παρόλο που έχει περάσει τόσος καιρός. Ετσι και οι ίδιοι επαναπαύονται. Υπάρχουν δυσκολίες στην έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και δεν μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό στην τράπεζα. Αν υποθέσουμε ότι βρίσκουν δουλειά –που ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι– πώς θα πληρωθούν νόμιμα αν δεν έχουν λογαριασμό;» αναρωτιέται η κ. Γιαννακάκη.

Το πρόγραμμα γλωσσομάθειας για ενήλικες που έχει εξαγγελθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, παρά το γεγονός ότι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί αναγκαίο βήμα ένταξης στην κανονική ζωή της χώρας. Για να μάθει κάποιος ελληνικά πρέπει να καταφύγει στα μαθήματα που προσφέρουν εθελοντικά κάποιες οργανώσεις, αλλά σαφώς δεν πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια που αφορά όλο τον πληθυσμό.

Βήματα αυτονόμησης κάνουν μόνο λίγοι, που προσπαθούν παρά τις όποιες δυσκολίες. Οι υπόλοιποι απλώς συνεχίζουν να περιμένουν.

«Είναι πολλοί που θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μια στάση και όχι ο τελικός τους προορισμός, οπότε δεν κάνουν καμία προσπάθεια να μάθουν να ζουν στη χώρα», επισημαίνει η κ. Γιαννακάκη.
Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πολλοί πρόσφυγες θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA άμεσα. Στη συνέχεια για έξι μήνες θα δικαιούνται επιδότηση ενοικίου, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να συνδεθούν με το σύστημα πρόνοιας της χώρας και να αρχίσουν να λαμβάνουν επιδόματα ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση.


ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ


Oι "πρόσφυγες" μπορεί να μην αναστατώνονται γιατί γνωρίζουν ότι στο Ελλαδιστάν θα τα έχουν ίσως για πάντα όλα τσάμπα, αλλά ανησυχία υπάρχει στους ακροαριστερούς κύκλους που σιτίζονται κι αυτοί με τον έναν ή άλλον τρόπο από το λαθρομεταναστευτικό.

*Ακολουθεί καθεστωτικό άρθρο από την Αυγή:



Τι απαντά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα για περισσότερους από 20 μήνες μετά την αναγνώρισή τους, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019, ώστε τις θέσεις τους να πάρουν αιτούντες άσυλο από τα νησιά, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αντιδρώντας σε αυτήν την απόφαση, πρόσφυγες πραγματοποίησαν κινητοποίηση σήμερα έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Κρατώντας πανό, όπως «Η κατοικία δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα», «Ανοίξτε τα σύνορα» και «DG HOME σταματήστε να χρηματοδοτείτε πολέμους, ξεκινήστε να χρηματοδοτείτε σπίτια», οι πρόσφυγες εξέφρασαν την εναντίωσή τους στη σχεδιαζόμενη πολιτική, ενώ εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της Κομισιόν.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μοχάμεντ, από την Κίνηση Προσφύγων για τα Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, η απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αφορά 600 άτομα που θα πρέπει να φύγουν μέχρι τέλος Μαρτίου από τα κέντρα φιλοξενίας και τα διαμερίσματα «και θα μείνουν στον δρόμο, κάτι που θα επηρεάσει όχι μόνο τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και την κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες».

Την ίδια ώρα, «θα κοπεί για τους ανθρώπους αυτούς το χρηματικό βοήθημα, το οποίο ανέρχεται σε 150 ευρώ ανά άτομο χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε θα σταματήσει να χορηγείται».

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι προς το παρόν από αυτήν την απόφαση εξαιρούνται οι ευάλωτες περιπτώσεις, ωστόσο σε τρεις μήνες ακόμα και οι ευάλωτοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές.


Τί ισχύει τελικά με τα επιδόματα του προγράμματος ESTIA: 







Η απάντηση του υπουργείου

Η απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ελήφθη, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, επειδή τέθηκε θέμα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς στο σύστημα υποδοχής βρίσκονται άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Κλάπας σημειώνει ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα φύγουν από τα διαμερίσματα στις 31 Μαρτίου είναι 204. Συγκεκριμένα, οι πρόσφυγες που αναγνωρίστηκαν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017 και αυτήν τη στιγμή διαμένουν στις δομές από 20 έως 36 μήνες είναι περίπου 1.000 (666 στα διαμερίσματα και 308 στα κέντρα φιλοξενίας). Ωστόσο, αφού εξετάστηκαν όλες οι περιπτώσεις, εξαιρέθηκαν από την απόφαση οι έγκυες και λεχώνες, τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, οι βαριά ασθενείς χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον και οι οικογένειες, των οποίων κάποιο μέλος είναι ακόμα αιτών άσυλο.

Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι τις 31 Μαΐου 2019 όσοι αναγνωρίστηκαν πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2017, ωστόσο ο αριθμός τους ακόμα δεν έχει υπολογιστεί.

Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που θα απομακρυνθούν από τα διαμερίσματα θα πάρουν το χρηματικό βοήθημα για επιπλέον τρεις μήνες. Στη συνέχεια, όπως τονίζει ο κ. Κλάπας, θα ενταχθούν κατά προτεραιότητα σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας οκτώ μηνών για 3.000 άτομα, που θα υλοποιηθεί από τον Μάιο από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας.


Σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Επιπλέον, σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με εκπροσώπους από το υπουργείο Εργασίας, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, προκειμένου να συζητηθούν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε οι πρόσφυγες να αποκτήσουν ΑΦΜ, τραπεζικό λογαριασμό και να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ.

Τέλος, σύμφωνα με τον γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα διερευνηθεί ποια επιδόματα έχουν δυσκολία να προσεγγίσουν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισότιμη με τους Έλληνες πολίτες πρόσβασή τους στα επιδόματα πρόνοιας.


Εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων εκφράζουν, πάντως, την ανησυχία τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο οικογένειες προσφύγων να μένουν στις πλατείες. Ο κ. Κλάπας απαντά: «Κανείς δεν θέλει από την πολιτεία να έχει το φαινόμενο των άστεγων στις πλατείες, γι' αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα. Ωστόσο, αν τους αφήσουμε στο σύστημα υποδοχής, δεν θα έχουμε θέσεις για να φέρουμε στην ενδοχώρα όσους πρέπει να έρθουν από τα νησιά».

Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα HELIOS 2, που προβλέπει ενταξιακές δράσεις και επιδότηση ενοικίου για έξι μήνες για 5.000 πρόσφατα αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, στόχος του υπουργείου θα είναι «να ρυθμίσουμε ένα σύστημα που θα λειτουργεί ως εξής: Έρχεται κάποιος στη χώρα, κάνει αίτηση για άσυλο, μπαίνει στο σύστημα υποδοχής μέχρι τη στιγμή που αναγνωρίζεται και τότε αυτομάτως παίρνει παράταση έξι μήνες στην παραμονή του στα διαμερίσματα και συμμετέχει σε όλες τις ενταξιακές δράσεις. Στη συνέχεια, για άλλους έξι μήνες, παίρνει επιδότηση ενοικίου και νοικιάζει διαμέρισμα μόνος του. Οπότε το σύστημα προστασίας λειτουργεί για έναν ακόμα χρόνο από την αναγνώρισή του», καταλήγει ο κ. Κλάπας.



Δείτε ακόμη:

 



Περί λαθρο-αφίσας ~ Εις υγείαν των κορόιδων!







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου