Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο Τσίπρας έκανε αλοιφή τη μούρη του Αλβανού Ράμα


Σε νέα πρόκληση προχωρά η κυβέρνηση του Edi Rama στην Αλβανία, δεσμεύοντας με ΦΕΚ τις περιουσίες των Ελλήνων που κατοικούν στη Χειμάρρα

Άμεση ήταν η απάντηση του έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση της Αλβανίας μετά το τέλος της τετραμερούς συνάντησης στο Βουκουρέστι στέλνοντας μήνυμα στα Τίρανα και την κυβέρνηση Rama ότι αν δεν σεβαστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας...
τότε θα πληγεί η ευρωπαική προοπτική της γειτονικής χώρας. (Χεστήκανε οι Αλβανοί, όπως και οι Τούρκοι από τέτοιες απειλές). ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των τεσσάρων ηγετών και χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας ότι «μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία.
Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί.
Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.
Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί "γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα".
Σημείωσε ότι όμως "βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά.

Κουμουτσάκος: Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως για την επιθετικότητα της Αλβανίας

Για αδράνεια αναφορικά με την επιθετική στάση της αλβανικής κυβέρνησης έναντι της ελληνικής μειονότητας, κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Όπως υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος: «Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία,  έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα.
Εμείς επισημαίναμε και προειδοποιούσαμε εγκαίρως. 

Η Κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις. 

Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. 
Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.».

www.bankingnews.gr





Η Ν.Δ. για την απόφαση του Νεοναζί Ράμα να δημεύσει τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για την απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα να δημεύσει τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα.

Εμείς επισημαίναμε και προειδοποιούσαμε εγκαίρως. Η Κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις.

Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.».


 Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τις απαλλοτριώσεις περιουσιών στην Αλβανία
«Tι μέτρα θα λάβετε για να αντιμετωπίσετε τις συνεχιζόμενες, αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες της Αλβανικής πλευράς;», ρωτά την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής.

Επείγουσα ερώτηση προτεραιότητας προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τις αυθαίρετες, παράνομες και ενάντια στις ευρωπαϊκές συνθήκες, απαλλοτριώσεις ιδιωτικών περιουσιών τη ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαδημούλης «το θέμα θέτει κρίσιμα ερωτήματα σεβασμού του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων», ιδιαίτερα όταν η Κομισιόν «έχει δηλώσει ενήμερη και ότι παρακολουθεί το θέμα».
Έχοντας θέσει υπόψη της Επιτροπής από την πρώτη στιγμή το ζήτημα, με ερώτησή του για την οποία έλαβε απάντηση στις 26.02.2019, ο Δημ. Παπαδημούλης επανέρχεται με επείγον αίτημα η Κομισιόν να απαντήσει αυτή τη φορά ξεκάθαρα «ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει για το ότι, όπως έχει τονίσει και η ίδια, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση - πολύ περισσότερο όταν σχετίζεται με θέματα προστασίας των μειονοτήτων».
«Η παρανόμως και με απόλυτη αδιαφάνεια παραχώρηση στο Υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, ιδιωτικών περιουσιών, μελών της ελληνικής μειονότητας, περνά τώρα σε φάση υλοποίησης» υπογραμμίζει ο Δημ. Παπαδημούλης, θέτοντας στην Κομισιόν το ερώτημα: Με ποιον τρόπο θεωρεί ότι «η απόφαση αυτή που είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις και στις πάγιες συστάσεις της ΕΕ, επηρεάζει το κλίμα καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη προς την Κομισιόν:
Η αλβανική ηγεσία προχωρά σε υποχρεωτική απαλλοτρίωση περιουσιών των μελών της ελληνικής μειονότητας. Για τον λόγο αυτόν, επανέρχομαι μετά από προηγούμενη σχετική ερώτησή μου και απάντησή σας (26.02.2019). Το θέμα θέτει κρίσιμα ερωτήματα σεβασμού του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων.
Η παλιότερη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας που παραχωρούσε παρανόμως και με απόλυτη αδιαφάνεια στο Υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, ιδιωτικές περιουσίες μελών της ελληνικής μειονότητας, τώρα περνά σε φάση υλοποίησης. Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις και στις πάγιες συστάσεις της ΕΕ.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει δηλώσει ενήμερη και ότι παρακολουθεί το θέμα, ερωτάται:
1. Τι επιπρόσθετα αναγκαία μέτρα λαμβάνει για την προστασία των περιουσιών των μελών της ελληνικής γηγενούς μειονότητας, από τις συνεχιζόμενες αυθαίρετες και παράνομες πολιτικές αποφάσεις της Αλβανικής πλευράς;
2. Ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει για το ότι, όπως έχει τονίσει, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση - πολύ περισσότερο όταν σχετίζεται με θέματα προστασίας των μειονοτήτων;
3. Πόσο αυτές οι αυθαίρετες ενέργειες επηρεάζουν το κλίμα καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου