Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Εγκρίθηκε η κυκλοφορία του πρώτου αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης με τη μορφή spray


Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε ένα αντικαταθλιπτικό ρινικό σπρέι το οποίο προορίζεται για ανθρώπους, στους οποίους δεν είναι αποτελεσματικά τα σημερινά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ψυχίατροι και ασθενείς περιμένουν το νέο φάρμακο, που δρα μέσα σε μερικές ώρες αντί για εβδομάδες ή μήνες, με την ελπίδα ότι θα δρα εκεί που άλλα φάρμακα αποτυγχάνουν.

Το σπρέι με τη δραστική ουσία εσκεταμίνη (προέρχεται από την αναισθητική ουσία κεταμίνη, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και σαν ναρκωτικό σε πάρτι). Αποτελεί την πρώτη νέου τύπου φαρμακευτική θεραπεία της κατάθλιψης εδώ και πάνω από 30 χρόνια και προσφέρει ελπίδες σχετικά γρήγορης δράσης και δυνατότητα θεραπείας ασθενών που έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί σε άλλα φάρμακα.

Όμως, η FDA έχει θέσει περιορισμούς στη χρήση του σπρέι, από φόβο μήπως γίνει κατάχρησή του. Έτσι, οι ασθενείς θα πρέπει να το παίρνουν στο ιατρείο ή σε κλινική και δεν θα μπορούν να το αγοράσουν για να το χρησιμοποιούν στο σπίτι τους.

Για «αναμφισβήτητα σημαντική εξέλιξη» έκανε λόγο ο καθηγητής ψυχιατρικής Τζέφρι Λίμπερμαν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όμως εμφανίσθηκε επιφυλακτικός, καθώς ακόμη αρκετά πράγματα δεν είναι γνωστά για το νέο φάρμακο, ιδίως όσον αφορά την μακρόχρονη χρήση του.

Τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά δρουν πάνω σε ουσίες (νευροδιαβιβαστές) όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, αλλά τα περισσότερα χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον ένα μήνα για να εμφανίσουν απτά αποτελέσματα και όχι σε όλους τους ασθενείς (το 30% έως 40% των ασθενών με μείζονα διαταραχή κατάθλιψης δεν ανταποκρίνονται).

Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκτιμάται ότι ζουν με σοβαρή κατάθλιψη.

liberal.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου