Την ζωή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.
Η εκπομπή ακολουθεί την πορεία του από τα παιδικά χρόνια στο Τεπελένι, όπου γεννήθηκε, μέχρι την ανάληψη του πασαλικιού των Ιωαννίνων το 1788.
Ο Αλή με ίντριγκες και δολοπλοκίες, κατάφερε από ληστής να γίνει πανίσχυρος πασάς και να διοικήσει το κράτος του για 34 ολόκληρα χρόνια. Ιστορικοί και ερευνητές εξηγούν τον ρόλο της μητέρας του Χάμκως στη διαμόρφωση της σκληρής προσωπικότητας του γιου της.
Ο Χρίστος Βασιλόπουλος βρέθηκε στα Γιάννενα όπου βρισκόταν το κεντρικό σεράι του πασά και παρουσιάζει τον τρόπο οργάνωσης του πασαλικιού με τα χαρέμια και τις σύγχρονες υπηρεσίες. Στην αυλή του υπηρέτησαν οι μετέπειτα οπλαρχηγοί της Ελληνικής Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Αθανάσιος Διάκος , Οδυσσέας Ανδρούτσος αλλά και πολλοί ακόμα χριστιανοί που κατείχαν διάφορες διοικητικές θέσεις.
Η έρευνα φωτίζει την αντιφατική προσωπικότητα του Αλή Πασά που διοίκησε συγκεντρωτικά και με γνώμονα πάντα το συμφέρον του.
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/ali-pasas-ton-ioanninon-o-listis-poy-egine-igemonas-o-rolos-tis-miteras-toy-chamkos-sti-diamorfosi-tis-skliris-prosopikotitas-kai-i-anodos-stin-exoysia-nea-ekpompi/
Ο Αλή Πασάς και ο ρόλος του στην Ελληνική Επανάσταση. Πως κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία 34 χρόνια. Το δραματικό τέλος στο νησάκι των Ιωαννίνων.
Η εκπομπή παρουσιάζει το σκληρό πρόσωπο του πασά, που έκανε μαζικά εγκλήματα, αλλά και βασανιστήρια στους αντιπάλους του. Ιστορικοί και ερευνητές περιγράφουν τις σφαγές στην Πρέβεζα και το Γαρδίκι, αλλά και τον πνιγμό 17 γυναικών και της κυρά Φροσύνης στη λίμνη των Ιωαννίνων.
Ο Αλή έστησε “επιχείρηση αρετής” με στόχο την ερωμένη του γιου του Μουχτάρ, την Ευφροσύνη Βασιλείου. Μαζί της βρήκαν τον θάνατο κι άλλες Γιαννιώτισσες με την κατηγορία της ανήθικης ζωής.
Η έρευνα φωτίζει τον ρόλο του Αλή Πασά στην ελληνική επανάσταση. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, άθελα του έκανε αντιπερισπασμό στους Έλληνες οπλαρχηγούς, καθώς όλα τα Οθωμανικά στρατεύματα κινήθηκαν εναντίον του και συγκεντρώθηκαν στα Γιάννενα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η Επανάσταση. Η εκπομπή βρέθηκε στα Γιάννενα και στο νησάκι, όπου γράφτηκε το τραγικό τέλος του πασά. Εκεί οι δυνάμεις του Χουρσίτ τον παγίδευσαν και τον αιφνιδίασαν. Στο πλευρό του ήταν η κυρά – Βασιλική, η νόμιμη σύζυγός του, που λέγεται ότι ήταν η μοναδική που τον ηρεμούσε και ελάχιστοι από τους παλιούς συνεργάτες του.
Οι χριστιανοί οπλαρχηγοί που γαλουχήθηκαν στην αυλή του τον είχαν ήδη εγκαταλείψει. Όπως αναφέρουν ιστορικοί, ο πασάς σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει γνώμη στον σουλτάνο, του αποκάλυψε την ύπαρξη της Φιλικής Εταιρείας, αλλά οι ισχυρισμοί του απορρίφθηκαν.
Στην εκπομπή μιλούν: Βασίλης Παναγιωτόπουλος- ιστορικός, Αναστάσιος Παπασταύρου- συγγραφέας βιβλίου Αλή Πασά, Παναγιώτης Μιχαηλάρης – ομότιμος διευθυντής Ε.Ι.Ε, Γιώργος Σμύρης- καθηγητής ιστορίας της αρχιτεκτονικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Σουέρεφ – προϊστάμενος εφορείας αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Αγγελική Μάρου- Διδάκτωρ νεότερης ιστορίας, Ανάργυρος Φαγκρίδας – Συγγραφέας, Ιστορικός ερευνητής, Παναγιώτης Μπάρκας – αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστήμιου Αργυροκάστρου, Φώτης Ραπακούσης- υπεύθυνος μουσείου Αλή πασά και επαναστατικής περιόδου, Μιχάλης Παντούλας-φιλόλογος – πρόεδρος μουσείου Αλή πασά και επαναστατικής περιόδου, Σωτήριος Χαραλάμπους- αρχαιολόγος εφορείας αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Μαρία Ευθυμίου- Αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας πανεπιστήμιου Αθηνών, Μαίρη Κωστή- φιλόλογος, ιστορικός...
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-ali-pasas-kai-o-rolos-toy-stin-elliniki-epanastasi-pos-katafere-na-parameinei-stin-exoysia-34-chronia-to-dramatiko-telos-sto-nisaki-ton-ioanninon/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου