Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Κτηματολόγιο και κρατικό νταβατζιλίκι...


Η Σαχάρα και η Ελλάδα δεν είχαν κτηματολόγιο. Και αν η Ελλάδα το ανακάλυψε... είναι κυρίως για το κρατικό νταβατζιλίκι, με τα τέλη και τα πρόστιμα.

Θα το δούμε στη συνέχεια. Όποιος νομίζει πως ξόφλησε με το κτηματολόγιο και το κράτος - νταβατζή πληρώνοντας 30 έως 50 ευρώ για τα τέλη κτηματολογίου και πρόστιμα όπου σε πιάσουν και όπου σε βρουν... (επειδή δεν πληρώθηκε το νταβατζιλίκι στην ώρα του) είναι αιθεροβάμων... επί το επιεικέστερο... ή έχει αυταπάτες, επί το αριστερότερον... ή δεν ξέρει τι του γίνεται...,επί της ουσίας!!! 



Σκέφτηκαν, οι ανεπάγγελτοι, άσχετοι από οικονομία και οικονομικές δυνατότητες ενός λαού αριστεροί φωστήρες της πρώτης φοράς αριστερά από πού δεν έχουν μαζέψει λεφτά, τώρα που μέχρι και τον ΕΝΦΙΑ δεν έχει να πληρώσει ο λαός, και τι βρήκαν; Το κτηματολόγιο. Την κτηματογράφηση, την οποία και η Κένυα έχει κάνει καθεστώς εδώ και χρόνια... 

Αλλά, ξύνοντας την αριστερή τους κούτρα, είπαν πού να τρέχουμε εμείς ως κράτος και ως υπηρεσίες (εφορίες με το Ε9, υποθηκοφυλακεία, Περιφέρειες, Δήμοι και Κοινότητες) να τα βρούμε μεταξύ μας και να στήσουμε έναν κοινό φορέα να μας συντονίσει να χτίσουμε το κτηματολόγιο που έχει να το λέει και να το δείχνει, ο πολιτισμένος κόσμος.

Και ποια ήταν η λύση; Βάλε τους ιθαγενείς της χώρας να τρέχουν. Πες τους για πρόστιμα και "αρπαγή" από το κράτος της περιουσίας τους, αν δεν τρέξουν (να κάνουν τη δική μας δουλειά...)  και θα δεις ότι θα σκοτωθούν να μας κουβαληθούν στα γραφεία μας ακόμη και την ώρα που πίνουμε καφέ ή ξυνόμαστε... 

Έτσι και έγινε. Και μόλις είδαν τις ουρές, ψάχτηκαν και για τα τέλη και για τα πρόστιμα. Μόλις συνάντησαν τον κοσμάκη ιδρωμένο... (να μην χάσει το χωραφάκι του και τη γκαρσονιέρα του) άρχισαν και τις φοβέρες στο στιλ των νταβατζήδων... "...θα δώσεις στο κράτος όλα τα μεροκάματα ή τα 350 ευρώ που παίρνεις καθαρά για μηνιάτικο, επειδή δεν έτρεξες στην ώρα που σου είπαμε, να κάνεις τη δική μας δουλειά!!!" 

Γιατί περί αυτού πρόκειται. Τρέχουμε για το κτηματολόγιο επειδή το κράτος είναι ανίκανο να κάνει αυτό που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία σε όλη την Ευρώπη μέχρι και τα πρώην κομμουνιστικά κράτη εδώ και κοντά έναν αιώνα. Γι' αυτό και μετά τον κομμουνισμό ήξεραν ποια σπίτια και σε ποιους έπρεπε να τα επιστρέψουν. 

Ποιο είναι όμως το επιχείρημα του κράτους - νταβατζή; Πρέπει να ξέρει ποιος έχει τι στην ιδιοκτησία του και που το έχει, για να τα νομιμοποιήσει και να μην υπάρχουν αυθαίρετα (λέει) άγνωστα στις σπουδαίες... ελληνικές κρατικές υπηρεσίες. 

Αλλά τη διαπλοκή, ψηφοφόρων, κράτους και αυθαιρέτων ποιος την έστησε; Ποιος την άφησε ως "περικοκλάδα" να μας τυλίξει και με "βαφτίσια νομιμοποίησης" να ανθίζει... κάθε φορά που υπήρχε ανάγκη να μαζευτούν λεφτά να πληρωθεί ο κομματικός στρατός κατοχής; 

Τώρα όμως το ελληνικό κράτος ανένηψε... Άνοιξε τα θολά του μάτια και σκέφτηκε να βάλει τους ιθαγενείς, ως άλλους χαχόλους, να τρέχουν για λογαριασμό του, να βγάζουν χάρτες, να πληρώνουν πονηρούς της περίστασης, και να στρώνουν δουλειές σε επιτήδειους και σε δικηγόρους... για να γίνει αυτό που έπρεπε να έχει κάνει το ίδιο το κράτος, στο 90%. Και με τη βοήθεια των πολιτών-ιδιοκτητών αποκλειστικά και μόνο στις περίπλοκες περιπτώσεις.

Θα μας πουν βέβαια πως μιλάμε για ψηφιακή εποχή. Μιλάμε για ηλεκτρονικά αρχεία. Έχουμε να κάνουμε με ψηφιακή αποτύπωση της ιδιωτικής περιουσίας όχι μόνο των σημερινών δικαιούχων αλλά και των κληρονόμων τους. Ότι δεν είμαστε στα χρόνια με τα χοντρά βιβλία, με τα μολύβια και την μανσέτες... 

Θα συμφωνήσουμε και επί του (ξεχασμένου για έναν αιώνα) θεσμού του κτηματολογίου και για την ψηφιοποίηση. Ωστόσο όταν έχουμε να κάνουμε με ελληνικό κράτος κρατείστε μικρό καλάθι και στην ψηφιακή μεταρρύθμιση... Γιατί τίποτε από αυτά δεν γίνονται μόνα τους ή υπό το βλέμμα αγίων που μας προστατεύουν... Ο κομματικός στρατός κατοχής στην ελληνική σοβιετία (που παραμένει και θα συνεχιστεί), θα φτιάξει ένα κτηματολόγιο το οποίο θα μείνει, στα σημερινά γρανάζια του, μέχρι να βρεθούν νέες ανάγκες για νταβατζιλίκι σε πρόστιμα και τέλη... Το πολύ σε μια 2ετία (και αν ολοκληρωθούν όσα τρέχουν...) θα ανακαλυφθούν κενά... Θα ζητηθούν προσθήκες. Ανανεώσεις... Θα βρεθούν παραβάσεις Και τότε... (κρατείστε το αυτό).

Του Γιώργου Κράλογλου george.kraloglou@capital.gr  

Προετοιμασμένοι για έως και δύο ώρες αναμονή στις ουρές του γραφείου κτηματογράφησης, στο Γαλάτσι, θα πρέπει να είναι οι πολίτες που προσέρχονται για να εξυπηρετηθούν. Στην είσοδο συνωστίζονται κάθε πρωί, περιμένοντας να ανοίξουν τις πόρτες, 200-300 άτομα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου