Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Δεν διόρθωσε τίποτε το BBC για Μακεδονία!


Εδώ και τρεις ημέρες κυκλοφορεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης η πληροφορία ότι το BBC «διόρθωσε» όσα είχε γράψει για μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, μετά από την παρέμβαση του πρέσβη στο Λονδίνου. Αν υπήρχε ορισμός των fake news θα ήταν αυτός! Τίποτε δεν διόρθωσε το βρετανικό δίκτυο. Αντίθετα, εξακολουθεί και έχει για τίτλο του ίδιου κομματιού «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας»!


Μ' αυτό τον τρόπο και με απόλυτα βρετανικό φλέγμα το δίκτυο βγάζει ειρωνικά τη γλώσσα στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρέσβη στο Λονδίνο, που αντί να καταχεριάσουν το BBC για αντιδεοντολογία και αντιδημοσιογραφία, κάνοντάς το εύκολα ρόμπα, του ζήτησαν να κάνει εξωτερική πολιτική και να …σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών! Τόσος ερασιτεχνισμός και ασχετοσύνη.

Για να το κάνουμε λιανά, το αρχικό δημοσίευμα του BBC, και στα σημεία που παίρνει επάνω του την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα παραμένει ως έχει! Με την υπογραφή της συνεργάτιδάς του κ Μαργαρώνη. Τι άλλαξε το βρετανικό δίκτυο; Ουσιαστικά για τους εκατομμύρια αναγνώστες του ανά τον κόσμο, τίποτε!

Μετά την- επαναλαμβάνω βλακώδη- επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο προς τον σταθμό, το BBC, στο τέλος του επίμαχου άρθρου, δηλαδή, αφού έχει διαβάσει όλος ο κόσμος τις απόψεις της ρεπόρτερ και του μοναδικού Έλληνα πολίτη, 100% Σκοπιανού, συνταξιούχου, πρόσθεσε μερικές από τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης! Τις οποίες είχε γράψει εν περιλήψει και στο αρχικό δημοσίευμα!

Λες και σ’ ένα ρεπορτάζ που λέει στον πλανήτη με τον τίτλο του, ότι υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία καταδιώκεται κιόλας, ο αντίλογος είναι ο λόγος της ελληνικής κυβέρνησης! Και όχι των κατοίκων της Μακεδονίας και των γειτόνων του Σκοπιανού κυρίου Φώτη, που εξακολουθεί να εμφανίζεται από την ίδια τη ρεπόρτερ ως καταπιεσμένος «Μακεδόνας»!

Σε κάθε ρεπορτάζ παγκοσμίως, που μιλάει για μειονότητες καταπιεσμένες από ένα κράτος, ο αντίλογος δεν είναι το κράτος. Κανείς αναγνώστης ή τηλεθεατής στον πλανήτη δεν πιστεύει τις κρατικές θέσεις σ αυτά τα θέματα. Τι άλλο θα πει το κάθε κράτος εκτός από ότι τα πάντα δουλεύουν ρολόι.

Ε, λοιπόν, το δήθεν ανεξάρτητο BBC, αρνήθηκε και τώρα, μετά το σάλο που δημιούργησε το κατευθυνόμενο από την κεντρική βρετανική πολιτική ρεπορτάζ του, να δημοσιεύσει τις συνεντεύξεις που είχε πάρει η ρεπόρτερ του από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας  Γ. Τάτσιο καθώς και από τη συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη για το θέμα. Και οι οποίοι, ως εκφραστές των Μακεδόνων είχαν καταθέσει τις απόψεις του ελληνισμού για την ανυπαρξία μειονότητας και για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Τί πρόσθεσε το BBC στο τέλος του άρθρου του; Ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο μία μειονότητα, τη μουσουλμανική και ότι θεωρεί- προσέξτε- «τους Μακεδόνες Σλάβους της ελληνικής Μακεδονίας (!), ως μια γλωσσική και όχι εθνική ομάδα» και ότι …ένα έγγραφο του ‘90 αναφέρει ότι όσοι δίγλωσσοι δεν είχαν ελληνική εθνική συνείδηση (μετρημένη με το συνειδησόμετρο) μεταφέρθηκαν (sic) στα γειτονικά κράτη. Συνεπώς όσοι έμειναν έχουν ελληνική συνείδηση!

Στη συνέχεια, με τρεις αράδες επαναλαμβάνει τις μπούρδες της συμφωνίας των Πρεσπών για το πώς ονομάζονται οι πολίτες των Σκοπίων ως Μακεδόνες πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά, το δίκτυο εξακολουθεί και τους ονομάζει Μακεδόνες! Τέλος, έχει αλλάξει μια φράση στον πρόλογο του ρεπορτάζ και τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα με τη συμφωνία των Πρεσπών έχει έμμεσα αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα την έχει μετατρέψει σε «μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Τρίχες. Η συμφωνία αναγνωρίζει και γλώσσα και εθνότητα!

Συμπέρασμα: Ο αναγνώστης διαβάζει στο BBC ακόμα και σήμερα ένα ρεπορτάζ, το οποίο είναι αφιερωμένο στην ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα! Στο οποίο η ρεπόρτερ και ο μοναδικός συνεντευξιαζόμενος ασχολούνται μ αυτή την ύπαρξη και με τίποτε άλλο. Με ύφος κλαψιάρικο για τα πάθη και τις διώξεις αυτής της μειονότητας δια μέσου των δεκαετιών, μέχρι και σήμερα!

Η ελληνική διπλωματία μπροστά σε ένα τέτοιοι μονόπλευρο ρεπορτάζ αντί να καταχεριάσει το δίκτυο για αντιεπαγγελματική, αντιδημοσιογραφική συμπεριφορά και για σκανδαλωδώς μονόπλευρη πληροφόρηση, πράγματα που άπτονται της λειτουργίας και των υποχρεώσεων του BBC, και στα οποία το δίκτυο θα υποχρεωνόταν να απολογείται και να ανασκευάζει επί της ουσίας, έδωσε μια δημοσιοϋπαλληλική εντολή στον πρέσβη στο Λονδίνο να στείλει μια επιστολή στο  BBC, που είχε ύφος κλαψιάρικο και με …παράπονο ότι «αδικείται η συμφωνία». Όχι η Ελλάδα! Η συμφωνία αδικείται!

Η επιστολή αυτή είναι βλακώδης στην ουσία, γιατί κανένα κράτος δεν απαντά σε δημοσιεύματα ΜΜΕ, αιτιώμενο εξωτερική πολιτική και συμφωνίες! Αυτό το κάνουν τα κράτη απέναντι σε κράτη, οργανισμούς και πολιτικά πρόσωπα, που παραβιάζουν ή διαστρεβλώνουν συνθήκες και πραγματικότητες, με ενδεχόμενες επιπτώσεις στο κράτος. Το BBC δεν είναι κράτος. Είναι Μέσο Ενημέρωσης. Και η μόνη υποχρέωσή του είναι να τηρεί τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Τους οποίους εδώ δεν τήρησε.

Επειδή μάλιστα η επιστολή ήταν εκτός αντικειμένου και δεν έθιγε τον τρόπο που άσκησε δημοσιογραφία το βρετανικό δίκτυο γι αυτό και το BBC εξακολουθεί να έχει ανέγγιχτο τον προκλητικό τίτλο «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας» (που είναι η βάση), τον κορμό του ρεπορτάζ, και να μη δημοσιεύσει  τις απόψεις των Μακεδόνων! Βγάζοντας έτσι τη γλώσσα στον πρέσβυ και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και σε όλους τους Έλληνες.

Βγάζοντας τη γλώσσα και σε όλα τα ΜΜΕ, που έχοντας για μοναδική πηγή το απολύτως αφερέγγυο από παλιά και ξεκάθαρα κυβερνητικό Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναμετέδωσαν από κει το επίσημο fake new ότι το BBC διόρθωσε το άρθρο του! Και αποκοίμισαν έτσι τους Έλληνες αναγνώστες.

Ήδη, στη σύναξη των Δελφών ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ είχε το θράσος επί ελληνικού εδάφους να πει ότι η αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα «είναι ενδεχόμενο ζήτημα ελληνικών υποχρεώσεων». Στο οποίο, όμως, είπε, δεν θα ανακατευτεί η κυβέρνηση των Σκοπίων, σύμφωνα με τη συμφωνία των Πρεσπών! Φυσικά. Θα βάλει τις οργανώσεις στην Ελλάδα και έξω από δώ να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Ξέροντας ότι το ένα από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα εδώ, που τώρα είναι κυβέρνηση, είναι φιλοσκοπιανό.

Το διαχρονικό πρόβλημα της Ελλάδας ήταν οι Εφιάλτες. Και το σύγχρονο, ότι ο Εφιαλτισμός διδάσκεται και στα σχολεία επίσημα.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης

1 σχόλια:

miltos είπε...

Γιατί ακόμα δεν ξεκίνησαν οι αγωγές κατά του τσοντοκαναλου παρατηματος της ΕΡΤ ? ... εδώ είχαμε ακούσει τις προηγούμενες μέρες ότι θα κατατεθούν σχετικές ....γνωρίζει κανείς αν έχουν γίνει ?

Δημοσίευση σχολίου