Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Διαφωνεί ο Γαβρόγλου με την άρνηση πρύτανη στο αίτημα διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας ~ Απάντηση Μπαμπινιώτη


Αποστάσεις πήρε ο Υπουργός Παιδείας από την αντίδρασή του Πρύτανη στο αίτημα του «Ουράνιου Τόξου» για διδασκαλία «μακεδονικής» γλώσσας.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προκάλεσε αίσθηση “αδειάζοντας” τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στέλιο Κατρανίδη, ο οποίος έκρινε αντιδεοντολογικό...
να ανοίξει κουβέντα με ένα πολιτικό κόμμα επί του αιτήματος του να μπει η “μακεδονική” γλώσσα στο Πανεπιστήμιο.

«Εμείς διαφωνούμε. Οι πολιτικοί φορείς είναι μέρος της Δημοκρατίας μας. Αυτά είναι επιστημονικά ζητήματα. Θα τα λύσει η επιστημονική κοινότητα. Θα μου επιτρέψετε να το συζητήσει η επιστημονική κοινότητα και με βάση τις συζητήσεις θα δούμε εμείς πώς θα κινηθούμε. Αλλά, επιστημονικά ζητήματα πρώτα τα συζητά η επιστημονική κοινότητα», δήλωσε για το θέμα ο Υπουργός Παιδείας.


“Πάρτι” αλυτρωτισμού σε ΜΜΕ στα Σκόπια

Λίγες ώρες μετά το διάβημα της Ελλάδας προς την Kυβέρνηση της γειτονικής χώρας, τηλεοπτικά δίκτυα των Σκοπίων σηκώνουν… σκόνη για δήθεν “μακεδονική μειονότητα”. Μάλιστα επικρίνουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μίλε Μποσνιακόφσκι, γιατί δίστασε να κατονομάσει τα “μακεδονικά” ως την γλώσσα των Αιγαιατών Μακεδόνων.

«Η άρνηση της “μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα αποδεικνύεται καθημερινά, παρά τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης, ειδικά κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα, ότι ποτέ δεν θα σήκωναν τα χέρια ψηλά. Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφσκι, δεν ήθελε να πει την πραγματική κατάσταση, δηλαδή να ονομάσει τη γλώσσα που μιλούν οι Αιγαιάτες, οι συγγενείς των “Μακεδόνων” πολιτών στην Ελλάδα», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ALFA TV.

Άλλο κανάλι ζήτησε να μάθει ποιά γλώσσα μιλούν οι εκπρόσωποι του “Ουράνιου Τόξου” και επικοινώνησε μαζί τους.

«Μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα και διάφορες μακεδονικές διαλέκτους, καθώς τα μακεδονικά στην Ελλάδα ποτέ δεν κωδικοποιήθηκαν», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος των “Μακεδόνων στην Ελλάδα”, Παύλος Βοσκόπουλος στο τηλεοπτικό δίκτυο KANAL 5.


Συνάντηση Κατρούγκαλου-Ντιμιτρόφ στην Αθήνα

Οι τελευταίες “ουρές” της Συμφωνίας των Πρεσπών, που βγήκαν στην επιφάνεια, θα συζητηθούν σε τετ-α-τετ του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, στην Αθήνα, το Σάββατο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της γείτονος θα είναι από αύριο στην χώρα μας προκειμένου να παραστεί σε διημερίδα προς τιμήν του Νίκου Κοτζιά.

Πηγή: ant1news.gr



 Μπαμπινιώτης: Μέγα λάθος η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας, δημιουργεί μειονοτικά θέματα
Γιώργος Μπαμπινιώτης, φωτογραφία:EUROKINISSI
Γιώργος Μπαμπινιώτης, φωτογραφία:EUROKINISSI
«Μέγα λάθος» χαρακτήρισε την αναγνώριση της γλώσσας των Σκοπίων ως «μακεδονική» ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης, υπογραμμίζοντας ότι η αναγνώριση αυτή δημιουργεί μια εστία η οποία θα δημιουργεί μειονοτικά θέματα.

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Μπαμπινιώτης εξήγησε ότι η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια είναι «εκσερβισμένα βουλγαρικά» δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ονομάζεται μακεδονική. Θα μπορούσε να λέγεται Βουλγαροσερβική ή μακεδονοσλαβική, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ενώ υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι οι γείτονες επέμεναν να χαρακτηριστεί μακεδονική γιατί το όνομα είναι ταυτότητα και παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό.
Ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε επίσης ότι παρόλο που η συμφωνία των Πρεσπών λέει ρητά ότι δεν υπάρχει μειονότητα στην Ελλάδα, η αναγνώριση της γλώσσας δημιουργεί μια επιστημονική εστία η οποία θα θέτει μειονοτικό ζήτημα με αφορμή τη γλώσσα.

«Επειδή βάλαμε την τζίφρα, ήρθε το ουράνιο τόξο, μια ομαδούλα ανθρώπων, και ζήτησαν από το πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, επικαλούνται εθνικότητα και γλώσσα, η οποία είναι επισήμως αναγνωρισμένη. Λένε οι αυτονομιστές, ζητάνε την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή μιλιέται στη Β. Μακεδονία και στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι αλήθεια, όμως, αυτό δεν μιλάμε βουλγαροσέρβικα στη Β. Ελλάδα. Στην Ελλάδα δεν μιλιέται η γλώσσα που μιλάνε στα Σκόπια. Αυτό που μιλιέται στην Ελλάδα είναι Βουλγάρικα. Δεν υπάρχουν μονόγλωσσοι Έλληνες, όσοι παλαιότεροι γνωρίζουν αυτό το ιδίωμα, μιλάνε ελληνικά, είναι Έλληνες και όπως σε άλλες περιοχές μιλάνε τα αρβανιτικά, τα βλάχικα, μιλάνε κάποιοι γέροντες, αυτό είναι όλο».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής γλωσσολογίας «Η γλώσσα που μιλιέται στα Σκόπια είναι βουλγαρικής καταγωγής, εκσερβισμένη επί Τίτο. Βουλγαροσερβική. Ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Ο Τίτο έβαλε γλωσσολόγους και άλλους να αλλάξουν κάποια στοιχεία, για να μην είναι ίδια με τα βουλγαρικά. Σκόπιμα ονόμαζαν τν χώρα Μακεδονία και τη γλώσσα μακεδονική, αλλά δεν είχαν ποτέ αναγνωριστεί από την Ελλάδα. Αναγνωρίστηκαν τώρα, το 2019. Δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά. Γράφεται με κυριλικό αλφάβητο. Θα μπορούσε να λέγεται και μακεδονοσλαβική. Σε καμία περίπτωση μακεδονική. Γιατί το όνομα είναι ταυτότητα και παραπέμπει στον πολιτισμό».

Ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ακόμη ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναγνωριστεί γλώσσα ούτε είχε τεθεί και τέτοιο ζήτημα. Το μόνο που είχε γίνει είναι ότι επί Γιουγκοσλαβίας, το υπ. Πολιτισμού και όχι το υπ. Εξωτερικών υιοθέτησε κάποιες οδηγίες για το πώς πως θα γράψουμε με λατινικούς χαρακτήρες τα ονόματα περιοχών, τα τοπωνύμα.

«Η γλώσσα είναι ταυτότητα  -είπε ο κ. Μπαμπινιώτης- και στηριζόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών,  κάποιος μπορεί να διεκδικήσει αναγνώριση εθνότητας διαφορετικής, μειονότητας, οι Αλβανοί των Σκοπίων να πούνε εμείς είμαστε κάτι άλλο και να ενωθούμε με την Αλβανία. Αυτές οι τάσεις μπορούν να ενισχυθούν από τη συμφωνία».

Ο καθηγητής χαρακτήρισε επίσης μέγα λάθος την άποψη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ότι το θέμα της διδασκαλίας της υποτιθέμενης μακεδονικής γλώσσας είναι θέμα των πανεπιστημιακών. «Κατ΄ αρχήν η πανεπιστημιακή κοινότητα αντέδρασε στη συμφωνία» είπε και συμπλήρωσε «Εάν δεν έφερε το ψευδώνυμο μακεδονική, θα μπορούσε να διδαχθεί. Αλλά δεν μπορεί ελληνικό πανεπιστήμιο να δεχθεί να χαρακτηρίζεται αυτό το ψεύδος μακεδονική γλώσσα. Είναι μέγα λάθος η αναγνώριση αυτής της γλώσσας και θα γεννά προβλήματα. Δημιουργείται μια εστία επιστημονική πια η οποία θα υποστηρίζει μειονοτικά θέματα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου