Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Παλιό κτήμα 1,600 ετών πλούσιου Σαμαρείτη ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ ... Μόνο που είχε ελληνική επιγραφή


Το κτήμα, που ανακαλύφθηκε σε μια μεγάλη ανασκαφή της υπηρεσίας  αρχαιοτήτων του Ισραήλ πριν από την κατασκευή νέων οικισμών που ξεκίνησε από την υπηρεσία οικισμών του Ισραήλ, περιέχει μια σπάνια ελληνική επιγραφή, προσθέτοντας τα στοιχεία για έναν εκτεταμένο  οικισμό Σαμαρειτών στην περιοχή.  (Σ.Σ. Καταλαβαίνανε τους Σαμαρείτες γιατί μιλούσαν Ελληνικά; )


"Μόνο ο Θεός βοηθά την όμορφη ιδιοκτησία του Δάσκαλου Αδιού, αμήν." (Σημείωση: Λάθος του μεταφραστή, η επιγραφή αναγράφει τα εξής: Εις Θεός βοή(θει) τη Κυρά Διονυσία τη Φιλοκάλω Αμην). Αυτή είναι η επιγραφή 1,600 ετών που βρέθηκε στις ανασκαφές της υπηρεσίας αρχαιοτήτων του Ισραήλ στο Tzur Natan στη νότια πεδιάδα Sharon. Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν πριν από...
την κατασκευή νέων οικισμών που ξεκίνησε από την υπηρεσία τοπικής αυτοδιοίκησης του Ισραήλ και τελείωσαν αυτή την εβδομάδα.
  • Η επιγραφή, στα ελληνικά, αποκρυπτογραφήθηκε και μεταφράστηκε από τον καθηγητή Leah Di Segni του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Χρονολογείται στον πρώιμο πέμπτο αιώνα, η περίοδος κατά την οποία ο οικισμός των Σαμαρειτών έφτασε στο απόγειο εξουσίας  και της ευημερίας της στη νότια πεδιάδα Sharon.
Σύμφωνα με τον Δρ. Hagit Torge, διευθυντή των ανασκαφών εξ ονόματος της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ...  "Η επιγραφή ανακαλύφθηκε σε ένα συλλέκτη προϊόντων για οινοποίηση που ήταν προφανώς μέρος του αγροτικού αυτού κτήματος ενός πλούσιου ατόμου που ονομάζεται Άδιός (Adios). Αυτό είναι το δεύτερο  που ανακαλύφθηκε  στο Ισραήλ και να περιέχει  μια επιγραφή ευλογίας συνδεδεμένη με τους Σαμαρείτες. Το πρώτο ανακαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια στην Απολλωνία κοντά στο Χερτζλιά. "


Εργασίες συντήρησης στο χώρο

Κοντά στο οινοποιείο οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέτρινα λατομεία με κοραλλιογενείς κοιλότητες που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια αμπελιών, προφανώς μέρος του κτήματος του Κύρ (Δάσκαλου) Αδιού (Adios). Ο  Κύρ ....."Δάσκαλος" ''''ήταν ένα τιμητικό επίθετο που δόθηκε σε ανώτερα μέλη της κοινότητας και βεβαιώνει την υψηλή κοινωνική θέση των ιδιοκτητών του κτήματος ", λέει ο Torge. "Η τοποθεσία του οινοποιείου βρίσκεται κοντά στην κορυφή του Tel Tzur Natan, όπου βρέθηκαν υπολείμματα μιας Σαμαρειτικής συναγωγής με μια άλλη επιγραφή και αποκαλύπτει την υψηλή κοινωνική θέση του Αδειού ", προσθέτει. (Σημείωση: Λάθος του μεταφραστή, η επιγραφή αναγράφει τα εξής: Εις Θεός βοή(θει) τη Κυρά Διονυσία τη Φιλοκάλω Αμην).


  • (Σ.Σ.Μόλις έγινε μια μεγάλη κοινότητα, ο πληθυσμός του Σαμαρειτών φαίνεται να έχει συρρικνωθεί σημαντικά μετά την αιματηρή καταστολή των επαναστάσεων  των Σαμαρειτών(κυρίως στο 529 και 555 μ.Χ.) εναντίον της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η μετατροπή τους σε  χριστιανούς  στους Βυζαντινούς χρόνους μειώνει επίσης τον αριθμό τους.)

Η συναγωγή Σαμαρειτών στο σημερινό  Tzur Natan μετατράπηκε σε εκκλησία τον 6ο αιώνα. Μια εγκατάσταση που ανακαλύφθηκε στο παρελθόν , με μεγάλα δωμάτια και χώρους για την παραγωγή κρασιού, ελαίου και αλεύρου. Σε ένα από αυτά βρέθηκε ένας μύλος γαϊδουριού τύπου «Πομπηίας», που χρησιμοποιήθηκε για να αλέσει το αλεύρι .


Η ελληνική επιγραφή πιθανά αναφέρει ...«Μόνο ο Θεός βοηθά την όμορφη ιδιοκτησία του Κύρ Αδιού,(;) Αμήν» (Σημείωση: Λάθος του μεταφραστή, η επιγραφή αναγράφει τα εξής: Εις Θεός βοή(θει) τη Κυρά Διονυσία τη Φιλοκάλω Αμην).

Η επιγραφή στο πιεστήριο σταφυλιών είναι μια πρόσθετη μαρτυρία για έναν κάποτε εκτεταμένο Σαμαρειτικό οικισμό στη νότια πεδιάδα του Σαρόν κατά τη βυζαντινή περίοδο. Οι Σαμαρείτες πρωτοεμφανίστηκαν στη χώρα αυτή ως μέρος της ασσυριακής πολιτικής της τότε εποχής και εγκαταστάθηκαν αρχικά γύρω από το Όρος Gerizim.


  • Με τα χρόνια ο πληθυσμός μεγάλωσε και επεκτάθηκε στη νότια περιοχή Sharon ανάμεσα σε άλλα μέρη. Διατήρησαν τα ειδικά έθιμα και τις παραδόσεις τους, που μοιάζουν με τις εβραϊκές παραδόσεις σε πολλές απόψεις. 

Κατά τη βυζαντινή περίοδο οι Σαμαρείτες επαναστάτησαν κατά της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την ταυτότητά τους. Μετά τις εξεγέρσεις η κοινότητα μειώθηκε σε μέγεθος και επέστρεψε στην περιοχή του Όρους Gerizim. Μια κοινότητα Σαμαρειτών εξακολουθεί να ζει στο Όρος Gerizim, καθώς και στην πόλη Holon νότια του Τελ Αβίβ.

Πηγή:
https://ellinondiktyo.blogspot.com/2019/03/1600.html#more


Το αρχαίο οινοποιείο και η ελληνική επιγραφή  που αποκαλύφθηκε στο Tzur Natan

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου