Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης βάζει η Ε.Ε.


Έναν νέο νόμο σχετικά με την απαγόρευση των πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης, όπως τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, τα καλαμάκια και οι μπατονέτες ενέκρινε την Τετάρτη, με μεγάλη πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, 560 μέλη του ΕΚ ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, 35 κατά, ενώ 28 απείχαν.
Τα παρακάτω προϊόντα θα απαγορευτούν στην ΕΕ σταδιακά μέχρι το 2021:

Πλαστικά μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού)

Πλαστικά πιάτα μίας χρήσης

Πλαστικά καλαμάκια

Μπατονέτες με πλαστικά μέρη

Πλαστικές βάσεις μπαλονιών

Οξοδιασπώμενα πλαστικά

Συσκευασίες φαγητού και ποτού από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ)

Νέος στόχος ανακύκλωσης και μεγαλύτερη ευθύνη για τους παραγωγούς


Τα κράτη μέλη θα πρέπει να πετύχουν το στόχο για συλλογή 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2029, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον κατά 25% από ανακυκλωμένο υλικό μέχρι το 2025 και 30% μέχρι το 2030.

Η συμφωνία ενισχύει επίσης την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», συγκεκριμένα για τα προϊόντα καπνού, εισάγοντας καθεστώς αυξημένης ευθύνης για τους παραγωγούς. Αυτό το νέο καθεστώς θα ισχύει και για τα αλιευτικά εργαλεία, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι παραγωγοί, και όχι οι αλιείς, θα επιβαρύνονται με το κόστος συλλογής των απολεσθέντων στη θάλασσα εργαλείων.

Τέλος, η νομοθεσία επιβάλει την υποχρεωτική επισήμανση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ρίψης τσιγάρων με πλαστικό φίλτρο στους δρόμους, καθώς επίσης και για άλλα αντικείμενα, όπως είναι τα πλαστικά ποτήρια, τα υγρά μαντηλάκια και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου