Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Έλληνας ανειδίκευτος εργάτης στη Νορβηγία με μισθό 8.000 ευρώ τον μήνα! ~ Ποιό είναι το κόστος ζωής;


Στον απόηχο της είδησης για το κατάπτυστο μέιλ του διευθυντικού στελέχους μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, μέσω του οποίου ζητούσε από τους υπαλλήλους “να είναι και ευχαριστημένοι με μισθό 300 ευρώ το μήνα”, ένας συμπατριώτης μας που μετανάστευσε στο Όσλο, ο Παντελής Καρβέλης, περιγράφει την "non stress" καθημερινότητα του στον εργασιακό παράδεισο της Νορβηγίας.

Μάλιστα o προϊστάμενος του στην εταιρία όπου εργάζεται του συστήνει ...
να μην αγχώνεται, να μην ζορίζεται και να παραμένει ήρεμος ακόμα και στην περίπτωση που κάτι δεν γίνει σωστά, διότι, όπως του εξηγεί, μόνο έτσι θα καταφέρει να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο 42χρονος Παντελής Καρβέλης άφησε την Ελλάδα πριν απο ένα χρόνο και μαζί με την σύζυγο του, Αντριάννα και το πέντε ετών αγοράκι τους μετανάστευσαν στο Όσλο με στόχο να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ήδη έχει να μοιραστεί αρκετές θετικές εμπειρίες από την ζωή του στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας.

Ο συμπατριώτης μας εργαζόταν τα τελευταία πέντε χρόνια ως κρεοπώλης στην Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας μισθό 1.000 ευρώ, χρήματα με τα οποία πάσχιζε να καλύψει το σύνολο των εξόδων της οικογένειας του δεδομένου ότι η σύζυγος δεν εργαζόταν.

Η απόφαση να μεταναστεύσουν στην Νορβηγική πρωτεύουσα στηρίχθηκε στην επιθυμία τους να αναζητήσουν ανώτερο βιοτικό επίπεδο, έχοντας μάθει από συγγενή τους που εργάζονταν ήδη εκεί, ότι οι συνθήκες διαβίωσης και ειδικά για οικογένειες είναι σχεδόν ιδανικές.

“Οι βασικοί λόγοι που μας ώθησαν να φύγουμε και να μεταναστεύσουμε στη Νορβηγία, ήταν πρώτα απ’ όλα το ύψος των μισθών που ούτε καν συγκρίνονται με τους μισθούς στην Ελλάδα, μετά το παιδαγωγικό σύστημα το οποίο θεωρείται το δεύτερο καλύτερο στο κόσμο, μετά την Φιλανδία, όπως και το νορβηγικό σύστημα υγείας που αντικειμενικά είναι αν όχι το καλύτερο, σίγουρα ένα απο τα αρτιότερα στο κόσμο” λέει στο protothema.gr ο Παντελής Καρβέλης.

Για να προσθέσει: “Εδώ το κράτος σου παρέχει απίστευτες διευκολύνσεις που κάνουν απλούστερη την καθημερινότητα σου, βοηθώντας στο να έχεις περισσότερο ποιοτικό χρόνο τόσο για τον εαυτό σου, όσο και και για την οικογένεια σου”.

Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό δεδομένου ότι για να βρει μια θέση εργασίας δεν χρειάστηκε να περιμένει για αρκετό καιρό, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους μετανάστες.

Σημαντικό ρόλο στην εύρεση μιας θέσης εργασίας ήταν το γεγονός ότι ο αδερφός της συζύγου του εργάζεται στη Νορβηγία τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα κύκλο γνωριμιών.

Ωστόσο, οι αρχικές επιλογές για τον συμπατριώτη μας δεν ήταν αρκετές κι αυτό διότι δεν γνώριζε τη νορβηγική γλώσσα.

Ο Παντελής Καρβέλης κατάφερε να βρει δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα ως ανειδίκευτος εργάτης σε κατασκευαστική εταιρία που συμμετέχει σε μεγάλα έργα στα λιμάνια της χώρας. Ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη στη Νορβηγία διαφέρει ανάλογα με την εταιρία και το αντικείμενο της εργασίας και κυμαίνεται από 40 ευρώ έως 70 ευρώ την ώρα κατά προσέγγιση.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ο συμπατριώτης μας ο οποίος εργάζεται 10 ώρες τη μέρα, κερδίζει περίπου 8.000 ευρώ το μήνα με τη φορολογία να ανέρχεται στο 35%.

Το ενοίκιο για το διαμέρισμα των 70 τ.μ με τις δυο κρεβατοκάμαρες σε σύγχρονο συγκρότημα κατοικιών που έχει μισθώσει ανέρχεται στο ποσό των 1.100 ευρώ, ενώ στη τιμή υπολογίζεται και το ρεύμα και η θέρμανση, όπως και το ίντερνετ αλλά και η συνδρομητική τηλεόραση.

 

Όσον αφορά το κόστος ζωής, ο Παντελής Καρβέλης, θέτει τα εξής παραδείγματα, ανάλογα με τις ανάγκες του. Συγκεκριμένα, όπως λέει, ένα πακέτο με καπνό το οποίο στην Ελλάδα κοστίζει 7 ευρώ, στη Νορβηγία κοστίζει 27 ευρώ, ενώ τα έξοδα του σούπερ μάρκετ για μια τριμελή οικογένεια αγγίζουν τα 800 ευρώ το μήνα.

Με έναν δεύτερο πρόχειρο υπολογισμό ο Παντελής Καρβέλης έχοντας καλύψει όλα τα μηνιαία έξοδα του, του μένουν στη τσέπη 3.300 ευρώ χωρίς να εργάζεται προς το παρόν τουλάχιστον και η σύζυγος του, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο προσεχές μέλλον, οπότε αναμένεται να αυξηθεί το οικογενειακό τους εισόδημα.

Τι του έχει προκαλέσει μεγαλύτερη εντύπωση στη καθημερινότητα του σε σχέση με την καθημερινότητα που ζούσε στην Ελλάδα;

“Μα ο τρόπος που με αντιμετωπίζει ο προϊστάμενος μου” θα πει γελώντας. “Δεν θυμάμαι πόσες φορές την ημέρα μου λέει “no stress”, δηλαδή να μην αγχώνομαι”.

Για το αν σκέφτεται να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα, ο Παντελής Καρβέλης, λέει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. "Προτιμώ να έρχομαι στην Ελλάδα τα καλοκαίρια και να κάνω τις διακοπές μου για ένα μήνα αξιοπρεπώς και μετά να επιστρέφω στο εκσυγχρονισμένο κράτος της Νορβηγίας” θα απαντήσει.

Όντας πτυχιούχος της σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος Θεσσαλονίκης σκέφτεται να αξιοποιήσει στη Νορβηγία τις γνώσεις και την εργασιακή εμπειρία που έχει αποκτήσει στην Ελλάδα με σκοπό να ανελιχτεί επαγγελματικά, διεκδικώντας ακόμη υψηλότερες αποδοχές αλλά και ιδανικότερες συνθήκες εργασίας.

Για να το πετύχει όμως αυτό πρέπει πρώτα να καθίσει στα θρανία και να μάθει τη Νορβηγική γλώσσα, στοιχείο απαραίτητο στην εξέλιξη ενός μετανάστη που προσδοκά όχι μόνο να μείνει μόνιμα στη χώρα αλλά και να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το βιοτικό του επίπεδο. Ένα επιπλέον κίνητρο, όπως θα πει, είναι το παιδαγωγικό σύστημα, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα στο κόσμο.

Και εξηγεί: “Φανταστείτε ότι εδώ τα παιδιά μέχρι και την 3η Δημοτικού δεν κάνουν μαθήματα, αλλά μόνο αθλοπαιδιές και εικαστικές δραστηριότητες, ενώ μεγαλώνοντας μαθαίνουν έως και τέσσερις γλώσσες και το πιο σημαντικό είναι ότι τους παρέχεται η δυνατότητα να εργαστούν αποκλειστικά πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους”.

“Στα αρνητικά, ο βαρύς χειμώνας με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -20 βαθμούς Κελσίου, όμως αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται” καταλήγει.

Πηγή: Πρώτο Θέμα


Σχόλια αναγνωστών:
Φρικτες ανακρίβειες και απο τον αρθρογραφο και και απο πολλους που σχολιαζουν. Ηρθα στην Νορβηγια το 1976 για σπουδες στο Εθνικο πολυτεχνειο (NTH τοτε ΝΤΝU τωρα για αυτους που ξέρουν). Χημικος Μηχανικος με 30 χρονια καριερα σε Μεγαλη διεθνη εταιρια πετρελαιων. Τωρα συνταξιουχος απολαμβανοντας τη ζωη. Κατεβαινουμε Ελλαδα αυριο για 5 μερες ενα lang weekend που λενε οι Νορβηγοι. Λοιπόν οι μισθοι ειναι υψηλοί στην Νορβηγια για εξειδικευμενο προσωπικο. Ενας νεαρος μηχανικος, οικονομολογος αρχιζει με πρωτο μισθο 400-500.000 NOK τον χρονο. Αυτό αντιστοιχει σε 45 με 55.000 ευρω τον χρονο. Οι ανειδίκευτοι κυμαινονται σε 250-300 000 NOK τον χρονο δλδ 27-32.000 ευρώ χονδρικά τον χρονο μικτα. Πόσα σου μενουν στην Νορβηγια καθαρα εξαρτωνται απο το τι δανεια εχεις κλπ. Οποτε η ιστορια με 8000 ευρω τον μηνα δηλαδη σχεδον 80.000 NOK τον μηνα είναι ιστορια για αγριους. Υπερωριες υπαρχουν αλλα εκει η φορολογια ειναι 50%. Τωρα οι εξειδικευμενοι και ταλαντουχοι ανεβαινουν γρηγορα μισθολογικα ειδικα στον ιδιωτικο τομεα. Οι μισθοί στο δημοσιο ειναι πολυ χαμηλοτεροι εδω απο οτι ειναι στον ιδιωτικο τομεα. Το δημοσιο ειναι εξοδο για το κρατος καποιοι αλλοι πληρωνουν για αυτους. Για μενα που "μεγαλωσα" εδω η Νορβηγια ειναι μια καλοκουρδισμενη χωρα ειδικα οταν την συγκρινεις με την βρωμια ακαταστασια και ανομια που επικρατει στη χωρα μας. Εισαι τυχερος αν εισαι φτιαγμενος σαν Ελληνας στην Νορβηγια απλα διοτι εχεις την δυνατοτητα να ζεις σε 2 πανεμορφες χωρες οπως η Ελλαδα της φυσης, και οχι του λαου της και της οργανωσης της, και η Νορβηγια. Ελπιζω να προσεφερα μερικες αληθειες.



*Bέβαια, το ότι ο Σαλονικιός εργάζεται σε εξωτερικό περιβάλλον και είναι εκτεθειμένος στις εκεί σκληρές καιρικές συνθήκες, ίσως δικαιολογεί τα 8.000 του άρθρου, τα οποία είναι ΜΕΙΚΤΑ 8000 Χ 35 % - = 5200 καθαρά - 1100+800= 3300



Θα σας απαντήσω ακριβώς τι είναι αλήθεια και τι όχι καθώς δούλεψα 2 χρόνια σε νησί 80 κατοίκων της Νορβηγίας. 1100 για σπίτι στο ΟΣΛΟ κέντρο δεν παίζει! παίζει 30-60 χιλιόμετρα μακριά που και αυτό το λένε περιοχή ΟΣΛΟ.Μέσα στην πόλη 70 τμ 2000 το λιγότερο. Στα σπίτια όντως είναι μέσα στην τιμή ρεύμα ιντερνετ καλωδιακή. 8000 το μήνα εργάτης επίσης δεν παίζει. Αυτά παίρνεις μόνο στις πλατφόρμες πετρελαίου στο STAVANGER. Αν δουλεύεις υπερωρίες 10 ώρες περίπου με 150 ευρω την μέρα και κάποια ΣΚ θα φτάσεις τα 5000 το μήνα (εγώ έπαιρνα και μπόνους λόγω σολωμών που δούλευα) Φυσικά να υπολογίσεις ότι από τις τράπεζες παίρνεις δάνειο όταν έχεις εισόδημα μετά τον 1 χρόνο για ότι θες αυτόκινητο, σπίτι, σκάφος (έχουν σχεδόν όλοι οι Νορβηγοί) Τα χρήματα-έξοδα τα υπολογίζεις με τα δικά μας 1 πρός 2 για να δεις αξία. Οντως τα έξοδα σίτηςης είναι αυτά περίπου, η μπύρα στο μάρκετ 3,5 ευρώ τα τσιγάρα 11-12 ευρώ, αλκοόλ - τσιγάρα σκοτώνουν γενικά,φυσικά αν κάθεσαι σπίτι χειμώνα που σε χωριά-νησια σεν έχεις και επιλογές είσαι οκ οικονομικά, αν κάνεις ζωή (σε μεγάλες πόλεις από 10000 κατοίκους και πάνω) και βγαίνεις τα χρήματα θα εξαφανιστούν καθώς η πίτσα έχει 25 ευρώ η μπύρα 8 ,για να φάνε λοιπόν σε μαγαζί φτηνό 4 άτομα θέλεις 100 ευρώ τουλάχιστον. Αν ζεις σε μεγάλη πόλη πάλι με ήρεμη ζωή θα σου μένει χαλαρά κανα 1000 το μήνα (χωρίς να δουλεύει η γυναίκα), στο νησί-χωριό σαν ασκητής, αλλά έχεις μετην οικογένεια σου δραστηριότητες στην φύση, κάνεις οικονομία Αν δουλεύει η γυναίκα έστω και καθαρίστρια σε ξενοδοχείο part time άλλα 1500 τα έχεις Επίσης μπορεί να δουλέψει στα ψάρια αν δεν της ξινίζει και θα πάρει το 2000 αρο χαλαρά Ισχύουν τα πάντα για συνθήκες εργασίας, εργοδότες, σχολεία, πρόνοια, ΟΑΕΔ και γενικά την ηρεμία που θέλει να σε έχει το κράτος και την ασφάλεια. Φυσικά οι συνθήκες του καιρού κρύο-χιόνι μέρα- νύχτα δουλειά εξωτερική με όλες τις καιρικές συνθήκες δεν είναι για τους πολλούς Ελληναράδες που το παίζουν πονηροί και έχουν μάθει αλλιώς. Συμπέρασμα (πλέον ζω Ελλάδα) για κάποιον που εδώ πεθαίνει για 300 η καθόλου ευρώ, πρέπει να πάει, αν βρει την άκρη βέβαια, και θα του δοθούν πολλές ευκαιρίες αν μάθει την γλώσσα και έχει κάποια προσόντα να διαλέξει στο μέλλον την δουλειά που θα κάνει με την αξιοπρεπέια που διέπει αυτή την πλούσια και πανέμορφη χώρα. Προσωπικά αν βρεθώ στην δύσκολη πάλι θα επιστρέψω χωρίς δεύτερη σκέψη.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου