Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Δείτε την εκπομπή των Νέων Φακέλων με τα «στοιχήματα» του Γ. Καμίνη και του Γ. Μπουτάρη


Τα προβλήματα των δύο μεγαλύτερων Δήμων της Ελλάδας, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο επίκεντρο των Νέων Φακέλων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, με καλεσμένους τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Αναφερόμενος στο θέμα των...
 συμβασιούχων, ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι δεν μπορεί να μην υπάρξει λύση, αλλά ο Δήμος περιμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου. Όπως είπε, το δημοτικό συμβούλιο απεφάνθη ότι οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα μονιμοποιηθούν.

«Υπάρχουν δυνάμεις στο δήμο που δεν θέλουν να αφήσουν τη δημοτική αρχή να κάνει τη δουλειά της» τόνισε ο κ. Καμίνης.

Ακόμα, ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι ο τομέας της καθαριότητας κοστίζει πάρα πολλά στους δημότες, αλλά παρόλα αυτά, η Αθήνα δεν είναι καθαρή. Είπε πάντως, ότι σύντομα θα τοποθετηθούν 2000 νέοι μπλε κάδοι ανακύκλωσης, ενώ γίνονται πειραματικά προγράμματα ανακύκλωσης με καταστήματα, όπου συγκεντρώνονται 4,5 τόνοι γυαλί κάθε μέρα.

Ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί και ιδιωτικές εταιρίες στην αποκομιδή των σκουπιδιών.

Όπως είπε η καθαριότητα εξαρτάται από τρεις παράγοντες: το σύστημα αποκομιδής, τον μηχανισμό που μαζεύει τα απορρίμματα και τους πολίτες. «Αν δεν συνεργαστούν οι τρεις παράγοντες, δε θα λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών», είπε ο κ. Μπουτάρης.

Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι στα σχέδια του Δήμου περιλαμβάνεται η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης – συμπιεστών για τα μεγάλα πολυκαταστήματα.


Τα οικονομικά των Δήμων

Ο Γιώργος Καμίνης ανέφερε ότι ο Δήμος Αθηναίων χρωστάει 220 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και 77 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δανειστεί. «Ο Δήμος είναι ουσιαστικά σε επιτήρηση» είπε ο κ. Καμίνης και προσέθεσε ότι συνεχώς γίνονται διακανονισμοί με τους προμηθευτές.

Πάντως, είπε ότι ακόμα η εικόνα των εσόδων και των εξόδων δεν είναι καθαρή, καθώς μέχρι τώρα ο Δήμος δεν είχε διπλογραφικό σύστημα και είχε έξι διαφορετικά λογιστήρια, που ήταν δύσκολο να ελεγχθούν. Ανέφερε ακόμη, ότι ο προηγούμενος δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης είχε δανειστεί 60 εκατ. ευρώ.

«Ζούμε και με το παραπάνω την χρεοκοπία» είπε ο κ. Μπουτάρης και ανέφερε ότι ο Δήμος έχει βεβαιωμένες υποχρεώσεις 150 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να πληρώσει τους προμηθευτές του έχει χάσει την αξιοπιστία του στις τράπεζες. Παράλληλα, είπε ότι είναι ανάγκη να γίνει η ρύθμιση των χρεών του Δήμου στις εφορίες.


Δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί

Αναφερόμενος στον Αθήνα 9,84 ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι μέχρι πρότινος απασχολούσε 284 δημοσιογράφους και κόστιζε 17 εκατ. ευρώ το χρόνο στο Δήμο. Πλέον, κοστίζει 5 εκατ. με προοπτική περαιτέρω μείωσης. Όπως είπε, τα χρήματα που εξοικονομούνται πηγαίνουν στους 100 παιδικούς σταθμούς του Δήμου, που φιλοξενούν 5.000 παιδιά (αύξηση 25%).

Την ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών της δημοτικής ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης τόνισε και ο Γιάννης Μπουτάρης, λέγοντας ότι κόστιζε στο Δήμο 9 εκατ. ευρώ.

Πάντως και οι δύο επεσήμαναν την ανάγκη ύπαρξης δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών.


Εγκληματικότητα και παρεμπόριο

Για την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι δε θα μπορούν να βρεθούν οι λύσεις αν δε λυθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα. Είπε πάντως, ότι ο Δήμος έχει υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσει να κρατήσει την Αθήνα καθαρή και φωτισμένη, ενώ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, θα γίνονται μεικτές περιπολίες της ΕΛΑΣ με τη Δημοτική Αστυνομία.

Ανέφερε την πρότασή του να γίνουν ξενώνες φοιτητών τα ξενοδοχεία που έχουν κλείσει στο κέντρο και είπε ότι περιμένει την απόφαση του πρωθυπουργού σχετικά με την πρόταση αυτή.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης δεν είναι τόσο μεγάλο όσο της Αθήνας, παρόλα αυτά έχουν αρχίσει να δημιουργούνται γκέτο και αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές πρέπει αποκτήσουν δραστηριότητες, να φωτιστούν και να καθαριστούν.

Για το παρεμπόριο και οι δύο Δήμαρχοι τόνισαν ότι πρέπει να χτυπηθεί στην πηγή του.

Τέλος ο κ. Καμίνης είπε ότι θέλει στο τέλος της θητείας του να αφήσει το παράδειγμα ότι ήταν μία δημοτική αρχή την οποία δεν κατηγόρησε κανείς για διαφθορά. Όπως είπε δεν μπορεί να το ελέγξει απόλυτα, αλλά όσο μπορεί δε θα επιτρέψει τη διαφθορά.

Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την ευχή να ανοίξει η πόλη τα φτερά της.


null

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου