Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Πόρισμα Ρακιντζή: Η ΔΕΗ "χρηματοδοτεί" απεργίες της ΓΕΝΟΠ ~ Τα λεφτά μας πίσω


Κατεβάστε την έκθεση ελέγχου σε pdf από εδώ.

Στο φως φέρνει το συνδικαλιστικό πάρτι εκατομμυρίων η έκθεση 100 σελίδων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Αρεοπαγίτη επί Τιμή Λέανδρου Ρακιντζή.

Στο πόρισμα καταπέλτης του επιθεωρητή οι ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ χαρακτηρίζονται ως παράνομες...
 (είτε έχουν περιληφθεί σε ΕΣΣΕ είτε όχι) καθώς προσκρούουν στο νόμο που απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες. Επιπλέον ο Επιθεωρητής διαπιστώνει σε ό,τι αφορά το διαχειριστικό έλεγχο ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος από τη ΔΕΗ των δαπανών που η ίδια καλύπτει.

Σε πολλές περιπτώσεις που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν παραστατικά δαπανών για κινητοποιήσεις ή νομικές υπηρεσίες που στρέφονται κατά της ίδιας της ΔΕΗ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδιών, δώρων, ακόμη και σε πάρκινγκ τέκνου συνδικαλιστή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναγραφόταν ο σκοπός του ταξιδιού, τα ονόματα των συμμετεχόντων ώστε να καθίσταται εφικτός ο έλεγχος της δαπάνης. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ο Επιθεωρητής λέει ότι φαίνεται να υπήρχε κατ’ αρχάς αντίρρηση έγκρισης της δαπάνης που κάμφθηκε στη συνέχεια με επακόλουθο την πληρωμή της δαπάνης.

Συνολικά 5 εκατ, ευρώ που δόθηκα το 2005 και το 2006 για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για τους εργαζόμενους υλοποιήθηκαν μέσω της ΓΕΝΟΠ με δικαιολογητικά που εκδόθηκαν στον όνομα της Ομοσπονδίας παράνομα.

Διαπιστώνεται επίσης ότι δόθηκαν 300 χιλιάδες ευρώ για τη σύνταξη μελέτης της εταιρικής δομής της επιχείρησης που ουδέποτε παραδόθηκε και φυσικά δεν επεστράφη το κονδύλι. Το ποσό δεν αναζητήθηκε ως αχρεωστήτως καταβληθέν.


ΟΚΔΕ

Για τον οργανισμό κοινωνικών εκδηλώσεων ΟΚΔΕ ΔΕΗ αποτελεί ένα νομικό κατασκεύασμα που δημιουργήθηκε ώστε να παρακαμφθεί ο νόμος και να μπορεί η ΓΕΝΟΠ να χρηματοδοτείται απευθείας και να καταστρατηγηθούν οι προβλέψεις του νόμου. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και στις χρηματοδοτήσεις του ΟΚΔΕ διαπιστώνεται έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου και σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες που παραπέμπουν σε πολυτελή ταξίδια, ακριβά γεύματα, δώρα κ.λ.π., ή σε χρήση από μη δικαιούχους (π.χ. αγορά καυσίμων και στάθμευση αυτοκινήτων από τρίτους).


Δημόσιες σχέσεις

Επίσης η ΔΕΗ χρηματοδότησε με ad hoc αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της δράσεις δημοσίων σχέσεων προβολής και επικοινωνίας της ΓΕΝΟΠ και άλλων σωματείων ύψους 1,3 εκατ.ευρώ. Για τις χρηματοδοτήσεις αυτές η ΔΕΗ επικαλείται ότι αποτελούν διαφημιστική προβολή της εταιρείας και τις χρηματοδοτεί χωρίς να έχει την πρωτοβουλία για την πραγματοποίησή τους τον έλεγχο κλπ
capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου