Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η Τουρκία επιδιώκει νομιμοποίηση του αεροδρομίου στα κατεχόμενα


Ο Φιλελεύθερος της Κύπρου σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι η Αγκυρα έχει σχεδιάσει πακέτο προτάσεων για την «διευθέτηση» των προβλημάτων στην αεροπλοΐα από την συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού.

Η Τουρκία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (International Civil Aviation Organisation - ICAO) ως «ομπρέλα» υπό την αιγίδα του οποίου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου και των κατεχόμενων θα πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων.

Η κίνηση αυτή θα γίνει παράλληλα με...
 τις επαφές στο πλαίσιο του ΟΗΕ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου τελικά οι δύο κοινότητες να φτάσουν σε κοινώς αποδεκτή λύση.

Η διαδικασία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας σε τελική συνάντηση στο Παρίσι, πιθανώς με συμμετοχή τόσο του Eurocontrol όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


O Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας

Ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, Ρέιμοντ Μπέντζιαμιν, δήλωσε ότι ο Οργανισμός είναι ενήμερος για τα προβλήματα στο FIR Λευκωσίας που δημιουργεί η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και για το θέμα που θέτει εδώ και πολλά χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Εμείς ως ICAO είμαστε σε επαφή και με την Κύπρο και με την Τουρκία για το θέμα, συνεργαζόμαστε προκειμένου να βρούμε λύσεις, σε συνεργασία με την ΕΕ, και το Eurocontrol (Γιουροκοντρόλ). Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο είναι κορυφαίο για μάς, ακριβώς λόγω των επιπλοκών που προκύπτουν σε θέματα ασφάλειας, και πρέπει να βρεθούν λύσεις μέσω συμβιβασμών και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο κ. Μπέντζιαμιν, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια των Πτήσεων που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία.


Το υπουργείο Συγκοινωνιών της Κύπρου

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Μάκης Κωνσταντινίδης, ερωτηθείς για πρόταση της Τουρκίας σχετικά με το θέμα αυτό, είπε ότι η Κύπρος είναι ενήμερη και τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συζητήσει θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πτήσεων, λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, με την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν θα τεθούν, άμεσα ή έμμεσα, σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

«Η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει και με το Eurocontrol, και με την ΕΕ, και με το ICAO λύσεις, οι οποίες ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ασφάλεια στην περιοχή μας, χωρίς να θέσουμε εν κινδύνω τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει συγκεκριμένη αντιπρόταση από την κυπριακή πλευρά, ανέφερε έχουν γίνει σκέψεις για το θέμα, αλλά απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σε σχέση με το γεγονός ότι η Άγκυρα προτάσσει τα πλεονεκτήματα που υποστηρίζει ότι έχουν, λόγω του σύγχρονου συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που χρησιμοποιεί, ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι τα συστήματα δεν διαφέρουν και πολύ.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι επειδή έχουν καλύτερα συστήματα ή πιο καινούργια, θα θέσουμε εν κινδύνω και θα ξεχάσουμε και θα παραγράψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης και σημείωσε ότι η Κύπρος αναμένει να παραλάβει

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου