Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Νέα διώρυγα σχεδιάζουν στην Κωνσταντινούπολη! (Βίντεο με αναπαράσταση του έργου)


Εκλογές σε λίγες εβδομάδες στην τουρκία...

Την κατασκευή νέας θαλάσσιας διόδου που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά εξήγγειλε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το «Κανάλι της Κωνσταντινούπολης», όπως το ονόμασε ο Ερντογάν, θα στοχεύει στην αποσυμφόρηση του Βοσπόρου:


Το φιλόδοξο κατασκευαστικό έργο σχεδιάζεται για την περιοχή δυτικά της Κωνσταντινούπολης, αν και το ακριβές σημείο στο οποίο θα κατασκευαστεί δεν έχει ανακοινωθεί. O τούρκος πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης, εν όψει της αναμέτρησης της 12ης Ιουνίου.

Οι προκαταρκτικές μελέτες για το σχέδιο, που πρόκειται να διαρκέσουν δύο χρόνια, θα αρχίσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός, χωρίς να αποσαφηνίσει τις οικονομικές πλευρές του σχεδίου.


Η διώρυγα, η διάνοιξη της οποίας θα γίνει στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, θα έχει μήκος από 40 ως 50 χιλιόμετρα και βάθος 25 μέτρα, διευκρίνισε.

Θα μπορούν να την χρησιμοποιούν τα πιο μεγάλα δεξαμενόπλοια και κρουαζιερόπλοια, με ρυθμό 160 την ημέρα, γεγονός που θα επιτρέψει να αποσυμφορηθούν τα στενά του Βοσπόρου, πρόσθεσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι 140 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου μεταφέρονται ετησίως μέσω του Βοσπόρου.

Από το Βόσπορο, ο οποίος έχει μήκος περίπου 30 χιλιόμετρα, διέρχονται κάθε χρόνο πολλές δεκάδες χιλιάδες εμπορικά πλοία, με αποτέλεσμα οι περίπου 13 εκατομμύρια κάτοικοι της Κωνστνατινούπολης να αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους περιβαλλοντικής καταστροφής.

«Το σχέδιο αυτό είναι ένα ενεργειακό σχέδιο, ένα σχέδιο για τις μεταφορές (...) Όμως πρώτα απ' όλα πρόκειται για ένα σχέδιο για το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα σχέδιο για την προστασία της φύσης, της θάλασσας, των υδάτινων πόρων (...) της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων της», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την κατασκευή ενός αεροδρομίου -- του τρίτου της Κωνστνατινούπολης και του μεγαλύτερου της Τουρκίας-- και ενός λιμανιού κοντά στη διώρυγα, δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει τη χάραξη της υδάτινης οδού ούτε το κόστος του σχεδίου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός όρισε το 2023 ως έτος ολοκλήρωσης των εργασιών, το οποίο συμπίπτει με την εκατοστή επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας πάνω στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το σχέδιο αυτό ανακοινώθηκε ενώ το ισλαμιστικών καταβολών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, έχει ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία ελπίζοντας σε μια νέα νίκη στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Ιουνίου.

Ο Βόσπορος, από τον οποίο περνούν υποχρεωτικά τα πλοία που προέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα ή κατευθύνονται προς αυτή, είναι μεταξύ των πιο πολυσύχναστων στενών του κόσμου.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου