Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

1ο Μονοπάτι Γαστρονομίας στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης


Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την προσπάθεια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Νέο Πρόσωπο για το Δήμο» να δώσει ώθηση στις ιστορικές ταβέρνες του Μαρτυρικού Χωριού του Χορτιάτη. Μια ιστορία γεμάτη γεύσεις και αναμνήσεις.

Ήταν βασική μας δέσμευση και ελπίδα πως ο Χορτιάτης μπορεί να αποτελέσει τον εναλλακτικό τόπο προορισμού γαστρομαγειρικής, έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης:


Στα πλαίσια της Μητροπολιτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης μια ισόρροπη ανάπτυξη της κοντινής περιφέρειας πιστεύουμε πως θα ήταν ιδανική προϋπόθεση για κοινή πρόοδο και αποκέντρωση. Μάλιστα αυτή αποτελεί την πρώτη, μιας σειράς δράσεων, που θα δείξουν πώς πρέπει να δραστηριοποιούνται οι δήμοι για την αναβάθμιση των τοπικών αγορών και προϊόντων.

Δεν είναι λίγες οι ταβέρνες του Χορτιάτη που έχουν ιστορία τριών γενιών, μα τώρα αντιμετωπίζουν έντονη κρίση και κινδυνεύει να χαθεί η αυθεντικότητά τους. Σ’ αυτή τους την προσπάθεια να ανταποκριθούν, έχουμε και πρόταση και άποψη. Έτσι, διοργανώνουμε στις 20-21-22 Μαΐου ένα τριήμερο φεστιβάλ με τίτλο «Γαστρομαγειρικό Μονοπάτι στον ορεινό Χορτιάτη». Στα πλαίσια αυτού του φεστιβάλ προτείνουμε επτά οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής μας να «υιοθετήσουν» επτά ταβέρνες όπου θα ταιριάξουν τα κρασιά με τα φαγητά. Όπως παλιά.

Το Γαστρονομικό Μονοπάτι θα ξεκινήσει την Παρασκευή 20 Μαΐου και θα τελειώσει το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαΐου. Θα λάβουν μέρος οι επτά ιστορικές ταβέρνες ενώ εμείς θα προσπαθήσουμε να ταιριάξουμε τα κρασιά επτά οινοποιείων που είχαν την οραματικότητα να μας στηρίξουν. Οι ταβέρνες που θα συμμετάσχουν στο Γαστρονομικό Μονοπάτι του Χορτιάτη είναι οι εξής: 4 Εποχές, Κιόσκια, Κυνηγός, Τζάκι, Κήπος, Κληματαριά και Πλάτανος. Τα Οινοποιεία που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα δράσεων (με μια μικρή επιφύλαξη) είναι τα εξής: Γεροβασιλείου-Βιβλία Χώρα, Κυρ-Γιάννης, Άλφα, Αργυρόπουλος, Φεγγίτες, Κτήμα Λίγα και Magel. Το Σάββατο 21 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία κρασιού στο κτίριο της Παλιάς Κοινότητας του Χορτιάτη ενώ την Κυριακή πεζοπορία στα μονοπάτια του βουνού με τη βοήθεια των Προσκόπων Χαριλάου.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση και υλικό στις αρχές Μαΐου, αλλά κρίναμε σωστό να σας ενημερώσουμε νωρίτερα για μια τέτοια οργάνωση.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας, Νυφούδης Νίκος
http://krasiagr.blogspot.com/2011/04/1.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου