Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Επιτέλους προσέλκυση ποιοτικών τουριστών και όχι φτωχομπινέδων αλκοολικών Βρετανών με "βραχιολάκι"


Κλειδώνει σούπερ ντιλ με Αμερικανούς τουρίστες.

Κάλεσμα στους Αμερικανούς συνταξιούχους να επισκεφθούν την Ελλάδα απευθύνει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στόχος είναι το προσεχές διάστημα 2 εκατομμύρια Αμερικανοί συνταξιούχοι να έρθουν στη χώρα και για τον λόγο αυτόν...
 ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ συναντήθηκε με τους επικεφαλής της AARP, της Αμερικανικής Ενωσης Συνταξιούχων.

Ηδη σχεδιάζονται ειδικά πακέτα, τα οποία θα προσφέρουν έκπτωση μέχρι 20% στις υπηρεσίες διαμονής και μέχρι 25% για την ενοικίαση ΙΧ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η AARP είναι η μεγαλύτερη οργάνωση στις ΗΠΑ, καθώς αριθμεί περισσότερα από 65 εκατομμύρια μέλη, κατά κανόνα πολύ υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου.

Στόχος της οργάνωσης είναι η ευζωία για άτομα άνω των 50 ετών, τα οποία μεταξύ των άλλων αγαπούν να ταξιδεύουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί είναι φαν της κρουαζιέρας. «Είμαστε σε προχωρημένες επαφές για ευρύτερη συνεργασία μαζί τους για την προώθηση της χώρας ως τουριστικού προορισμού αλλά και γενικότερα» αναφέρουν στην «Οικονομία» πηγές του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να αξιοποιήσουμε και τη δυναμική πλατφόρμα επικοινωνίας που έχει η AARP με τα μέλη της και που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαδικτυακό τόπο και περιοδικό (που αναφέρεται και σε ταξίδια) με δεκάδες εκατομμύρια συνδρομητές». Μάλιστα ζητήθηκε από τον υπουργό Παύλο Γερουλάνο να αρθρογραφήσει για την Ελλάδα στο τεύχος Ιουνίου. Η οργάνωση συνεργάζεται με αντίστοιχες οργανώσεις σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Στόχος του υπουργείου είναι η στοχευμένη στρατηγική για τη διείσδυση στη δυναμική αγορά των ΗΠΑ, καθώς τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ σημαντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004 οι Αμερικανοί τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν μόλις 300.000, αριθμός που διπλασιάστηκε το 2008 στις 601.000, για να μειωθεί στις 523.000 το 2009 και στις 445.000 πέρυσι.

Είναι οι καλύτεροι πελάτες Οι Αμερικανοί τουρίστες μαζί με τους Ρώσους ξοδεύουν τα περισσότερα για αγορές και διασκέδαση. Πέρυσι επισκέφτηκαν τη χώρα μας 445.000 Αμερικανοί.


Τρέχει να κλείσει πρώτη θέση στο «παιχνίδι»


Το 2011 η Ελλάδα κερδίζει δυναμικά έδαφος στο κομμάτι της κρουαζιέρας, όμως ταυτόχρονα τα προβλήματα απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις προσπάθειες που γίνονται για την ενδυνάμωση του τουρισμού κρουαζιέρας.

Για παράδειγμα, τα προβλήματα ξεκινούν πριν ακόμα το κρουαζιερόπλοιο μπει στο λιμάνι, καθώς χρειάζεται το ρυμουλκό-πιλότο που θα το οδηγήσει για να δέσει. Συχνά η διαδικασία αυτή καθυστερεί για αρκετές ώρες. Επίσης προβλήματα ανακύπτουν σχετικά με τη λειτουργία των λιμανιών, τις υποδομές, τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους τουρίστες, τα τελωνεία, τις συνθήκες ασφάλειας.

Είναι γνωστό ότι σε πολλά από τα μεγάλα λιμάνια (Ηράκλειο, Ρόδος) δεν υπάρχουν στέγαστρα. Επίσης συχνά οι τουρίστες βρίσκουν κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους. Και ενώ η Ελλάδα επενδύει στο κομμάτι της κρουαζιέρας, δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο που να καταγράφει τα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν τα λιμάνια. Για παράδειγμα, πέρυσι μόνο στη Σαντορίνη έδεσαν 700 κρουαζιερόπλοια (είναι ο πρώτος προορισμός κρουαζιέρας στην Ελλάδα) και στη Ρόδο οι προσεγγίσεις ξεπέρασαν τις 600.


«Καθυστερήσεις»

Ενα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη Σαντορίνη είναι ότι συχνά φτάνουν 4 και 5 κρουαζιερόπλοια ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις στην αποβίβαση των επιβατών. Για όλα αυτά τα θέματα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης έχει συχνές συσκέψεις με φορείς του τουρισμού και εκπροσώπους της κρουαζιέρας, αλλά και των τουριστικών γραφείων. «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να ανεβάσουμε την κρουαζιέρα», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Νικητιάδης και σημειώνει πως τα πρώτα βήματα που έγιναν με την άρση του καμποτάζ, συνεχίζονται με το άνοιγμα της χώρας στις μεγάλες αγορές κρουαζιέρας.
Eφη Καραγεώργου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου