Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Καλά αυτοί είναι 3000 χρόνια πίσω ~ «Αθώοι» κρίθηκαν οι 13 βιαστές της Μουχτάρ Μάι στο Πακιστάν


Nα λάβει άμεσα θέση η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος. -Το καταδικάζει; -To επικροτεί; -Το συνιστά και για τη χώρα μας;

«Σε κίνδυνο η ζωή μου» δηλώνει η ίδια μετά την αθώωση από το Ανώτατο Δικαστήριο των δραστών του ομαδικού βιασμού της.

Η Πακιστανή Μουχτάρ Μάι, θύμα ομαδικού βιασμού που είχε εγκρίνει ως τιμωρία της το συμβούλιο των προεστών ενός χωριού και σύμβολο των καταπιεσμένων γυναικών της χώρας της, δήλωσε σήμερα ότι η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο αφού το Ανώτατο Δικαστήριο αθώωσε 13 άνδρες που κατηγορούνταν για το έγκλημα:

Η Μουχτάρ Μάι βιάσθηκε κατόπιν διαταγής του συμβουλίου ενός χωριού το 2002 ως τιμωρία επειδή ο αδελφός της --που ήταν τότε 12 ετών-- κρίθηκε ότι προσέβαλε την τιμή μιας ισχυρής οικογένειας επειδή εφέρετο ότι είχε σχέση με μια από τις γυναίκες της.

Η Μάι ήταν τότε μια αγράμματη χωρική, όμως αψήφησε τα ταμπού και έγινε διάσημη παγκοσμίως μιλώντας δημόσια για τη δοκιμασία που υπέστη και προσφεύγοντας στο δικαστήριο εναντίον των βιαστών της.

Η Μάι είχε κατηγορήσει 14 άνδρες ότι συμμετείχαν στο βιασμό της και το 2002 δικαστήριο καταδίκασε έξι απ' αυτούς σε θάνατο, ενώ αθώωσε τους άλλους επικαλούμενο έλλειψη στοιχείων.

Ωστόσο κατά την εκδίκαση της έφεσης, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Λαχώρης όχι μόνον επικύρωσε τις οκτώ αθωωτικές αποφάσεις, αλλά και ανέτρεψε πέντε από τις έξι καταδίκες. Η θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στον έκτο κατηγορούμενο, τον Άμπντουλ Χαλίκ, μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Η Μάι προσέφυγε το 2005 στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε σήμερα την προσφυγή της, δήλωσε ο Γκοχάρ Άλι Σαχ, δικηγόρος της Μάι.

«Είμαι απογοητευμένη. Γιατί με έκαναν να περιμένω πέντε χρόνια, αν ήταν να εκδώσουν την απόφαση αυτή;», είπε με λυγμούς η Μάι τηλεφωνικώς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς από το χωριό της στην ανατολική επαρχία Πουντζάμπ λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το δικαστήριο.

«Οι κατηγορούμενοι μπορεί να με σκοτώσουν εμένα και την οικογένειά μου όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους», δήλωσε η Μάι.

Το θάρρος της να αψηφήσει αγροτικά έθιμα αιώνων σε βάρος των γυναικών της χάρισε βραβεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κατέστησε πρότυπο για πολλές γυναίκες στο Πακιστάν.

Η Μουχτάρ Μάι διευθύνει ένα σχολείο θηλέων στο χωριό της με δωρεές από την κυβέρνηση και από υποστηρικτές στην πατρίδα της και στο εξωτερικό.

Η Μάι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από το χωριό της ούτε από τη χώρα.

«Η ζωή και ο θάνατος είναι στα χέρια του Αλλάχ... Δεν πρόκειται να κλείσω το σχολείο μου και τα άλλα προγράμματα», τόνισε.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι η επίθεση εναντίον της Μάι ήταν «ένα έγκλημα που διαπράχθηκε σε δημόσια θέα και οι δράστες εντοπίσθηκαν δημοσίως».

«Η σημερινή ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου του Πακιστάν για την υπόθεση της Μουχτάρ Μάι δεν περιποιεί τιμή στο Ανώτατο Δικαστήριο», δήλωσε ο Άλι Νταγιάν Χάσαν της οργάνωσης αυτής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια της Μάι και κάλεσε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την προστασία της.

Η Μάι έχει δηλώσει πως οι 14 άνδρες που συμμετείχαν στο βιασμό της είναι οι: Φάιζ Μπουχς Μαστόι, Ραμζάν Πατσάρ, Γουλάμ Φαρίντ Μαστόι, Άλαχ Ντίτα Μαστόι, Χαζούρ Μπαχς, δύο άνδρες που ονομάζονται αμφότεροι Φαγιάζ Χουσέιν, Ασάμ, Ναζάρ Χουσάιν, Γουλάμ Κάσιμ, Χαφίζ Ρασούλ Μπαχς, Γουλάμ Χουσάιν, Μοχάμαντ Χαλίλ και Άμπντουλ Χαλίκ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου