Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Κακός χαμός στη Συρία ~ Δεκάδες διαδηλωτές νεκροί




Περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία όταν αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών μετά το πέρας την προσευχή της Παρασκευής.

Ματωμένη Παρασκευή στη Συρία, μία μόλις ημέρα αφότου...
 ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεσμεύτηκε με προεδρικό διάταγμα να προχωρήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές, αίροντας το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη χώρα μετά από μισό αιώνα.


Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον 68 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σε διάφορες πόλεις, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν μαζικές διαδηλώσεις κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν αιματηρές συγκρούσεις σε προάστια της πρωτεύουσας Δαμασκού, στην Μπανιάς, στη Χάμα, αλλά και στην Ντέραα, στο νότο, εκεί όπου πριν από ένα μήνα ξέσπασαν οι πρώτες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι περισσότεροι διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά από την προσευχή της Παρασκευής, μια ημέρα μετά την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, μετά από 48 χρόνια. Πολλοί σκοτώθηκαν στο χωριό Ισράα κοντά στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, αλλά και στο προάστιο Ντούμα, της πρωτεύουσας Δαμασκού.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι μπροστά στο κτήριο του Εθνικού Συμβουλίου και εδώ κοντά μου, ένας άνδρας δίνει μάχη για τη ζωή του. Ακούμε επίσης ότι στη γειτονική πόλη Ισράα, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επιτρέπουν καν τη διακομιδή των τραυματιών στο νοσοκομείο», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στην Ντέραα.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι οι νεκροί από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις είναι τουλάχιστον 260. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ζητώντας την ανατροπή του καθεστώτος και την δημιουργία ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

Πολλά αγάλματα και προτομές μελών της οικογένειας Άσαντ, καταστράφηκαν. Επίσης τραυματίες καταγγέλλουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά, ιδιαίτερα στην πόλη Χομς, όπου μεγάλα πλήθη κατέβηκαν για να διαδηλώσουν με πάθος στους δρόμους.

Η ροή πληροφοριών προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς η επίσημη κυβέρνηση σιωπά, ενώ έχει απαγορεύσει κάθε επικοινωνία με το εξωτερικό.

Μετά από το αιματοκύλισμα της Παρασκευής οι ακτιβιστές λένε ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ έχασε μια πολύτιμη ευκαιρία να αποδείξει τις προθέσεις του, επιτρέποντάς τους να διαδηλώσουν ειρηνικά.

 Ενημέρωση ανάρτησης:

Δήλωση ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα


Έκκληση "για αυτοσυγκράτηση και για την άμεση εφαρμογή από την κυβέρνηση της Συρίας των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προς όφελος του συριακού λαού και της σταθερότητας της χώρας", απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αναφορικά με τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν χθες στη Συρία, στη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Όπως τονίζει ο κ.Δρούτσας, "οι πληροφορίες που μας περιέρχονται σχετικά με τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων σε πόλεις της Συρίας από κυβερνητικές δυνάμεις και τον θάνατο δεκάδων πολιτών μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και την ελεύθερη έκφραση απόψεων είναι βασικό συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και πρέπει να γίνει σεβαστό. Καλούμε για αυτοσυγκράτηση και για την άμεση εφαρμογή από την κυβέρνηση της Συρίας των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προς όφελος του συριακού λαού και της σταθερότητας της χώρας", καταλήγει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών.


Ο Αλέν Ζιπέ καταδίκασε την τυφλή και βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ καταδίκασε σήμερα "την τυφλή και βίαιη καταστολή" των διαδηλώσεων στη Συρία και κάλεσε τις συριακές αρχές "να σταματήσουν τη χρήση βίας".

"Η Γαλλία καταδικάζει την ακραία βία που χρησιμοποιείται από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας και η οποία προκάλεσε το θάνατο πολλών ανθρώπων που συμμετείχαν στις ειρηνικές διαδηλώσεις της 22ας Απριλίου. Αυτοί που διέπραξαν τα εγκλήματα αυτά πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ζιπέ.

"Αυτή η τυφλή και βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων είναι αντίθετη με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Καλούμε τις συριακές αρχές να σταματήσουν τη χρήση βίας και να σεβαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των συμπολιτών τους βάσει των διεθνών δεσμεύσεών τους, ιδιαίτερα το δικαίωμα να διαδηλώνει κανείς ειρηνικά και την ελευθερία του Τύπου", τονίζει στην ανακοίνωσή του ο γάλλος υπουργός.

"Μόνον ένας πολιτικός διάλογος και μεταρρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του λαού θα επιτρέψουν τη διατήρηση της σταθερότητας της κατάστασης στη χώρα, γεγονός που είναι προς το συμφέρον όλων", υπογραμμίζει ο Ζιπέ.


Συνθήματα κατά του καθεστώτος στις κηδείες θυμάτων

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθεστώτος συμμετείχαν το Σάββατο 23 Απριλίου στην κηδεία δεκάδων ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη διάρκεια των πιο αιματηρών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στη χώρα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Κηδείες πραγματοποιήθηκαν στη Δαμασκό και σε τουλάχιστον ένα από τα προάστιά της καθώς και στο χωριό Ιζράα, στο νότιο τμήμα της χώρας.


Τουλάχιστον πέντε νεκροί σήμερα σε κηδείες θυμάτων από πυρά αστυνομικών

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά ελεύθερων σκοπευτών ακροβιλισμένων σε κτίρια, στη διάρκεια της κηδείας στο προάστιο της Δαμασκού, Ντούμα, θυμάτων της βίαιης καταστολής χθεσινής διαδήλωσης, ενώ δυο ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ανάλογο επεισόδιο κοντά στην Ντεράα, νοτίως της Δαμασκού, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Στην πόλη Ιζράα της νότιας Συρίας, συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που κατευθυνόταν στον τόπο της κηδείας τουλάχιστον δώδεκα ανθρώπων που σκοτώθηκαν χθες από τα πυρά αστυνομικών στη διάρκεια διαδήλωσης.
http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/04/201142212452973755.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου