Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Δηλώσεις Τσίπρα σε σταθμό των Σκοπίων


Την άποψη ότι με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (όποια και αν είναι αυτή) σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις σχέσεις Σκοπίων - Αθήνας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Κάναλ5.

«Εμείς δεν περιμένουμε αυτή η απόφαση να λύσει το πραγματικό πρόβλημα...
 Ακόμη και αν θεωρηθεί ότι κακώς υπήρξε άρνηση από την πλευρά της Ελλάδας και ενταχθεί η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, θα λυθεί το πρόβλημα; Δεν θα λυθεί το πρόβλημα, μεγαλύτερα προβλήματα θα δημιουργηθούν» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε στις δηλώσεις του ότι ο Συνασπισμός ήταν από τα πρώτα κόμματα στην Ελλάδα που μίλησε για την ανάγκη να μην αποτελέσει η ονομασία της γείτονος χώρας το μείζον πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών: «... περνάνε τα χρόνια, δεν υπάρχει λύση και είναι κρίμα, διότι υπάρχουν πολλοί τομείς όπου μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία των δύο βαλκανικών χωρών, σε πολιτικό επίπεδο, σε πολιτιστικό επίπεδο, σε οικονομικό επίπεδο, σε εμπορικές σχέσεις. Αυτό το αγκάθι δυστυχώς για πολλά χρόνια διατηρεί αυτές τις σχέσεις παγωμένες».

Σε ερώτηση σχετικά με το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και αν πιστεύει ότι ο λαός της ΠΓΔΜ είναι «Μακεδόνες», ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Πιστεύουμε ότι είναι ένα σλαβικό φύλο, το οποίο στο πέρασμα του χρόνου εγκαταστάθηκε στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που λέγεται Μακεδονία, συνεπώς έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση του ονόματος αυτού, στη βάση όμως μιας διαφοροποίησης που θα καθιστά διακριτούς τους Έλληνες Μακεδόνες από τους Σλάβους, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας».

Ακόμη ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ όχι όμως επειδή επιθυμεί την απομόνωση της χώρας αυτής, αλλά επειδή τη θεωρεί λάθος επιλογή.

«Αυτή η κοινή θέση αριστερών πολιτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αναδεικνύει ότι πράγματι οι λαοί έχουν πολύ περισσότερα κοινά και μπορούν να αγωνιστούν από κοινού για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στις φιλοπόλεμες πρακτικές του ΝΑΤΟ», συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου