Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Τραγικό ~ 40 ώρες δουλειάς στο Δημόσιο!


Αντίθετη η ΑΔΕΔΥ στο 40ωρο

Το νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του υπουργείου Εσωτερικών κατατέθηκε στη Βουλή ενώ τις επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το επιχειρησιακό σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νόμου.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο, πέραν των αλλαγών που στοχεύουν στον περιορισμό της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, περιλαμβάνει και τη διάταξη σύμφωνα με την οποία αυξάνονται οι ώρες εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους...
 και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ από 37,5 σε 40.

Αναλυτικά, με τις αλλαγές που φιλοδοξεί να επιφέρει ο υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης στον δημόσιο τομέα στοχεύει να βάλει τέλος στη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών κάθε φορά που επισκέπτονται δημόσιο οργανισμό. Το σκεπτικό του ν/σ, το οποίο αποτελεί προσωπικό στοίχημα του υπουργού, είναι να κάνει σύμμαχο το Διαδίκτυο ώστε μέσω αυτού και μιας ηλεκτρονικής ταυτότητας την οποία θα προμηθευτούν οι πολίτες να πραγματοποιούνται όλες οι συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες ζητώντας έγγραφα, πιστοποιητικά ή πληρώνοντας λογαριασμούς.

Επιπλέον, κάθε δημόσια αρχή, φορέας δημόσιου τομέα, υποχρεούται να ιδρύσει και να διατηρεί διαδυκτιακό τόπο με τις κατάλληλες εφαρμογές, ενώ «επανάσταση» στις απαρχαιωμένες υπηρεσίες θα φέρει η «ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ δημόσιων αρχών», ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες οι οποίοι αναγκάζονται να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία για την ίδια υπόθεση. Οι πληρωμές των φόρων, παραβόλων, τελών, ενσήμων, χαρτοσήμων θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ το κόστος όλων των παραπάνω θα επαναπροσδιοριστεί μια και με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει κόστος χαρτιού.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Ραγκούσης, η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους πολίτες με τις υπηρεσίες του δημοσίου θα «χτυπήσει» τη διαφθορά και θα επιφέρει σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους, αφού εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 25%.


Αντίθετη η ΑΔΕΔΥ στο 40ωρο

Η ΑΔΕΔΥ θεωρεί πλήγμα στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων το ενδεχόμενο αύξησης του ωραρίου κατά μισή ώρα κάθε ημέρα, ώστε να φτάσεις τις 40 ώρες την εβδομάδα.


«Εκτός από τις νέες δυσμενείς επιπτώσεις στο εργασιακό, οικογενειακό, κοινωνικό περιβάλλον των εργαζομένων στο Δημόσιο και των οικογενειών τους και τη νέα μείωση εισοδήματος, διευρύνει με νέους, ακραίους τρόπους, την κυβερνητική επίθεση στα πλαίσια του 'ενδιάμεσου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής 2012-15' για την ανατροπή όσων κατακτήσεων και δικαιωμάτων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου