Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Νέα κερδοσκοπική πατέντα στα ελληνικά ομόλογα


Νέα κόλπα των κερδοσκόπων με τα ελληνικά ομόλογα. Οι κάτοχοι των Credit Default Swaps, ιδιαίτερα αυτών που λήγουν μέσα στις επόμενες ημέρες, «ασφαλίζονται» προκειμένου να μη ζημιωθούν σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Τη νέα κερδοσκοπική (;) πατέντα που έχει σκοπό να διατηρήσει τις προσδοκίες για κέρδος -μιας και τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) δεν έχουν εκπληρώσει μέχρι σήμερα την «αποστολή» τους- αποτελούν τα recovery swaps.




Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν

Πρόκειται για στοιχήματα πάνω στο πόσα κεφάλαια θα διασωθούν σε πιθανή στάση πληρωμών και τα οποία, για να λειτουργήσουν, πρέπει οι αντισυμβαλλόμενοι να συμφωνούν και να αποδέχονται τους όρους πληρωμής τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», σε περίπτωση που στην Ελλάδα η πιστωτική αδυναμία δεν ισχύσει και η αναδιάρθρωση ή η αναδόμηση είναι εθελοντική, οι κάτοχοι CDS δεν θα πληρωθούν.

Η διαπίστωση αυτή έχει επιδεινώσει την ψυχολογία των επενδυτών, που αναζητούν τρόπους για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο. Ενώ τα CDS, κατά κανόνα, έχουν πάγιο συντελεστή ανάκτησης, με τα recovery swaps οι επενδυτές μπορούν να στοιχηματίσουν πάνω στο επίπεδο του «κουρέματος» μιας αναδιάρθρωσης. Αυτό σημαίνει πως, αν ο συντελεστής ανάκτησης είναι χαμηλότερος του 40%, ένας επενδυτής μπορεί να αποκαταστήσει τη διαφορά μέσω των recovery swaps. Ομως, υπάρχουν και μειονεκτήματα σε αυτά τα χρεόγραφα. Τόσο τα CDS όσο και τα recovery swaps θα ενεργοποιηθούν μόνο στην περίπτωση κάποιας πιστωτικής αδυναμίας. Αυτό θα συμβεί αν ένας εκδότης αδυνατεί να πληρώσει το κουπόνι, αν αλλάξει τους όρους του ομολόγου σε μακρύτερη διάρκεια ή αν αλλάξει το νόμισμα της ονομαστικοποίησης του χρεογράφου.

Από τις αρχές, πάντως, του έτους η αγορά των CDS έχει μείνει στάσιμη, ενώ τα recovery swaps αυξάνονται κατακόρυφα.

Αν και υπάρχουν αναλυτές που πιστεύουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλα που είναι αναπόφευκτο ένα επίσημο χρεοστάσιο, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως «πολλοί άνθρωποι με άνοιγμα σε χώρες της περιφέρειας θα πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι έχασαν χρήματα. Είναι πολύ αργά για αντιστάθμιση τώρα».


Ολι Ρεν ~ «Κανένα σχέδιο περί αναδιάρθρωσης»

Βαθαίνει ο διχασμός σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Χθες ήταν η σειρά του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, να επαναλάβει ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο, ακόμα και μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερο έλλειμμα για το 2010. «Τα τελευταία μεγέθη για το έλλειμμα δείχνουν ότι είναι υψηλό, αλλά από την άλλη πλευρά είναι απολύτως πραγματικό. Γνωρίζουμε πλέον την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά. Για αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος από την Αθήνα, έκανε λόγο ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης Αθανάσιος Ορφανίδης. Είπε ακόμη: «Η αναδιάρθρωση θα ήταν λάθος. Είναι ανεπιθύμητη για την ελληνική οικονομία, για την οικονομία της Ευρωζώνης και άσκοπη. Είναι απλώς μία πολύ κακή ιδέα». Πάντως, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν (διευθύνων σύμβουλος της Pimco - της εταιρείας που ηγείται στην αγορά ομολόγων) επέμεινε στη θέση του ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής της κατάστασης και θα πρέπει να προχωρήσει σε συναινετική και ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του κρατικού της χρέους. Υποστήριξε ακόμη ότι όπως η Λατινική Αμερική υπέφερε από μια χαμένη δεκαετία για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις, τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.

«Το πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του», σχολίασε το περιοδικό «Der Spiegel» στην ηλεκτρονική του έκδοση.
Κατερίνα Κοσμά ~ kosma@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου