Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ένα email από τη Citigroup προκαλεί σοκ στην αγορά, στις τράπεζες και στα ομόλογα… και ευνοεί κατά παράδοξο τρόπο το...Fortelus…


Επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο...

Ένα email στελέχους που φέρεται να προέρχεται από την Citigroup προκάλεσε πανικό στην ελληνική αγορά οδηγώντας σε μαζικές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες και σε νέο άλμα τα CDS στις 1315 μονάδες βάσης και τα spreads στις 1125 μονάδες βάσης στα ομόλογα.

Το email αυτό το οποίο δεν είχε λογικό υπόβαθρο έλεγε απλά ότι την Κυριακή του Πάσχα θα επισημοποιηθεί σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για να αναδιαρθρώσει το χρέος των 340 δις ευρώ.

Προφανώς και είναι αβάσιμη αυτή προσέγγιση καθώς...
 ακόμη και να υπήρχαν οι προθέσεις χρειάζονται τουλάχιστον μήνες για να φθάσει η χώρα στο στάδιο να επισημοποιήσει τις προθέσεις της.

Η ζημία στην αγορά ήταν μεγάλη και κατέδειξε πόσο μεγάλη ζημία μπορεί να κάνουν διάφορες φήμες όταν η ψυχολογία μιας αγοράς βρίσκεται στο ναδίρ.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι πίσω από αυτό το email βρίσκεται η Citigroup. – Επιχειρήσαμε επιβεβαίωση ή διάψευση αλλά δεν κατέστη δυνατό από την Citigroup-

Ενώ συνέβησαν όλα αυτά ειδικά στο ΧΑ και στις τράπεζες η Alpha bank και η Eurobank καταποντίστηκαν με απώλειες στο -8,5% περίπου.

Όμως κατά αξιοπερίεργο τρόπο το Fortelus έχει μεγάλες short θέσεις τις οποίες μάλιστα μείωσε οριακά. Ένα άλλο παράδοξο το Fortelus και η Citigroup συνεργάζονται και οι συνειρμοί που δημιουργούνται προφανώς είναι πλείστοι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε μικρή μείωση των μεγάλων short θέσεων στις ελληνικές τράπεζες, με στόχο αποκομιδή κέρδους, προχώρησε το Fortelus το γνωστό hedge funds που έχει σορτάρει τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες στις 19 Απριλίου.

Μέχρι πρόσφατα είχε ανοικτές θέσεις 7,5 εκατ μετοχών και στις 19 Απριλίου τις μείωσε στα 6,9 εκατ μετοχές.

Το Fortelus ποντάρει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο να εξετασθεί η στάση του hedge funds το επόμενο διάστημα στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Στην Alpha bank διατηρούσε μεγάλη short θέση 2,32 εκατ μετοχών για να την μειώσει εσχάτως στα 2,088 εκατ μετοχές.

Διατηρεί short θέση στην Eurobank, στην οποία επίσης μείωσε στα 2,26 εκατ μετοχές σε σχέση με τα 2,35 εκατ μετοχές.

Μέσα στον Μάρτιο άνοιξε short θέση και στην Πειραιώς 1,55 εκατ μετοχές για να την μειώσει στα 1,395 εκατ μετοχών.

Εσχάτως όμως το Fortelus είχε στοχοποιήσει και την Εθνική τράπεζα ανοίγοντας short θέση 1,3 εκατ μετοχές αλλά να την μειώσει στα 1,17 εκατ μετοχές.

Οι ρευστοποιήσεις εντάσσονται στα πλαίσια αποκομιδής κέρδους καθώς ήδη λόγω της πρόσφατης υποχώρησης των μετοχών εμφανίζει αξιόλογα κέρδη.
http://www.bankingnews.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου