Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

4 νεκροί σε διαδηλώσεις στην Τουρκία


(Το άρθρο ενημερώθηκε με εξελίξεις επί του θέματος παρακάτω).

Μετά την απόρριψη των υποψηφιοτήτων Κούρδων πολιτικών στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, στις οποίες υπήρξαν εκτεταμένα επεισόδια.

Η ιατροδικαστική έκθεση μετά τη νεκροψία ενός κούρδου διαδηλωτή, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, επιβεβαιώνει το θάνατό του από σφαίρα στα επεισόδια με την αστυνομία στη...
 νοτιοανατολική Τουρκία. Επίσης το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε σήμερα ότι τρεις ακόμη Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες με τον τουρκικό στρατό στο νότιο τμήμα της χώρας.
Πρόκειται για τον 26χρονο, Ιμπραήμ Ορούτς, που σκοτώθηκε από μια σφαίρα, η οποία εισήλθε από το αριστερό του μπράτσο, το διαπέρασε εισήλθε στον κορμό κι εξήλθε από το στήθος του, σύμφωνα με τη νεκροψία, η οποία δεν διευκρινίζει εάν τη βολίδα είχε ρίξει αστυνομικός. Ένας αυτόπτης μάρτυρας στις ταραχές, που σημειώθηκαν στην πόλη Μπισμίλ, στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών αρχικά με πλαστικές σφαίρες και κατόπιν με πραγματικά πυρά.

Οι Κούρδοι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από την κύρια παράταξη που προασπίζει τα κουρδικά δικαιώματα ξεκίνησαν από χθες προσφυγές κατά της απόρριψης των υποψηφιοτήτων τους στις εκλογές, που αποφάσισε το Ανώτατο Εκλογοδικείο. Συνολικά απορρίφθηκαν επτά ανεξάρτητοι υποψήφιοι, προσκείμενοι στο Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία εξαιτίας του ποινικού μητρώου τους. Ενδέχεται η απόφαση να αναθεωρηθεί για κάποιους, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο. Μεταξύ των εν λόγο υποψηφιοτήτων είναι και αυτή της Λεϊλά Ζάνα, που πέρασε 10 χρόνια κρατούμενη σε τουρκικές φυλακές για συνοδοιπορία με την κουρδική εξέγερση, που σιγοκαίει από το 1984 στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Στην επαρχία Καχρανμαρμαράς, βόρεια της μεθορίου με τη Συρία, σημειώθηκε μάχη στην οποία σκοτώθηκαν τρεις μαχητές του PKK και ένας παραδόθηκε, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προσέθεσε σε "μαύρη λίστα" στελέχη του Κόνγκρα Γκελ, της παράταξης που διαδέχθηκε οργανωτικά το PKK, χαρακτηρίζοντάς τα λαθρέμπορους ναρκωτικών και απαγορεύοντας στους αμερικανούς πολίτες την παραμικρή συναλλαγή μαζί τους.


Ενημέρωση του άρθρου 20:00 21 Απριλίου:

Επιτράπηκε τελικά η συμμετοχή 8 Κούρδων υποψήφιων βουλευτών

Η ανώτατη εκλογή επιτροπή στη Τουρκία αποφάσισε ότι οκτώ Κούρδοι μπορούν να είναι ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, ανατρέποντας εν μέρει μία παλαιότερη απόφαση που το απαγόρευε.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε μετά από ώρες διαβούλευσης η επιτροπή επιτρέπει σε οκτώ από τους 12 υποψήφιους που είχαν προσφύγει σε αυτή να συμμετάσχουν στις βουλευτικές του Ιουνίου.

Με παλαιότερη απόφαση είχε απαγορευτεί η συμμετοχή σε 12 Κούρδους υποψήφιους οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για τη σχέση που είχαν με παράνομες ομάδες Κούρδων ανταρτών.

Οι υποψήφιοι υποστηρίζονταν από το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).

Κατά αυτής της απόφασης οι υποψήφιοι είχαν ασκήσει έφεση που τελικά δικαίωσε τους οκτώ. Δύο εφέσεις εξετάζονται ακόμη και άλλες δυο έχουν απορριφτεί.

Η απόφαση της απαγόρευσης συμμετοχής την Μ.Τρίτη είχε πυροδοτήσει μεγάλη ένταση στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ζει κατά κύριο λόγο η κουρδική μειονότητα.

Στις ταραχές που ξέσπασαν τη Μ.Τετάρτη σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής στη πόλη Μπισμίλ.

Επεισόδια σημειώθηκαν και πάλι την Μ. Πέμπτη, σε μικρότερη έκταση αυτή τη φορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου