Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Αμετάκλητη η ευθύνη των Σοβιετικών για το Κατίν


Η αναγνώριση από τη Μόσχα της ευθύνης που φέρουν οι Σοβιετικοί για τη σφαγή χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν το 1940 είναι αμετάκλητη, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Σμόλενσκ παρουσία του πολωνού ομολόγου του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

"Η ευθύνη για τα εγκλήματα αυτά ανήκει στους Σοβιετικούς ιθύνοντες εκείνης της εποχής. Οι απόπειρες να παρουσιαστούν άλλες εκδοχές δεν στηρίζονται ούτε σε γεγονότα, ούτε σε ιστορικά έγγραφα, ούτε σε ηθικές αξίες»,...
 δήλωσε ο Μεντβέντεφ από το Σμόλενσκ.

"Η θέση του ρωσικού κράτους πάνω στο θέμα αυτό παραμένει απαράλλαχτη», προσέθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύτηκε εξάλλου να διαπραγματευτεί με την πολωνική πλευρά το κείμενο που θα αναγράφεται σε νέο μνημείο που θα ανεγερθεί στη μνήμη του εκλιπόντος προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με 95 ανθρώπους πριν από έναν χρόνο όταν το αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Κατίν συνετρίβη κοντά στο Σμόλενσκ.

Νέα πολεμική είχε ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών παραμονή των ρωσοπολωνικών τελετών, μετά την αντικατάσταση από τις ρωσικές αρχές επιτύμβιας στήλης για το αεροπορικό δυστύχημα, στην οποία γινόταν αναφορά στη «γενοκτονία» του Κατίν.
skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου