Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Αλβανοί και ΝΑΤΟ ~ Μαζί τους σκοτώσανε και τώρα την πάπια


Η Ντελ Πόντε αρνείται την σύσταση κατηγορητηρίου κατά ηγετών του ΝΑΤΟ

Συνέντευξη του πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Τζέφρι Νις στην εφημερίδα «Ντάνας».

Η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Κάρλα ντελ Πόντε απέτρεψε τη σύσταση κατηγορητηρίου κατά ηγετών του ΝΑΤΟ εξαιτίας
 έλλειψης στοιχείων, όπως δήλωσε ο πρώην εισαγγελέας της Χάγης Τζέφρι Νις, στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Ντάνας».

Ο κ. Νις ανέφερε ότι η εισαγγελία του ΔΠΔ είχε ετοιμάσει αναφορά για τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία (1999) αλλά δεν συστάθηκε κατηγορητήριο εξαιτίας έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Ο κ. Νις απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν υπήρχαν αποδείξεις για να απαγγελθούν κατηγορίες κατά ηγετών χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία.

Ο πρώην εισαγγελέας της Χάγης, ερωτηθείς γιατί δεν προσήχθησαν στο ΔΠΔ, οι ηγέτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και Αγκίμ Τσέκου, απάντησε ότι και οι δύο είναι πολιτικοί και υπάρχουν αδυναμίες σε υποθέσεις που εμπλέκονται πολλές πλευρές, όπως στην υπόθεση με τη δίκη των Ναζί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όσον αφορά τους Αλβανούς του Κοσόβου, δεν είναι εύκολο να συσταθεί κατηγορητήριο εναντίον κάποιου με την υποψία ότι είναι ένοχος, χρειάζονται αποδείξεις, είπε ο Νις.

Ο πρώην εισαγγελέας της Χάγης αναφερόμενος στην υπόθεση Ράτκο Μλάντιτς, είπε ότι αν ο Μλάντιτς συλληφθεί μετά το κλείσιμο του ΔΠΔ, το Δικαστήριο θα αναλάβει την εκδίκαση της υπόθεσης. Ο ίδιος επισήμανε ότι η δίκη Μλάντιτς μπορεί να γίνει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και σε χώρες όπου διεπράχθησαν τα εγκλήματα πολέμου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου