Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα ~ Τι κρασί θα πιούμε;


Αυτή είναι η στιγμή της χρονιάς όπου ο κάθε οινογράφος παραδοσιακά καλείται να βρει  τα κατάλληλα κρασιά τα οποία θα συνοδέψουν την γαλοπούλα  και  τα υπόλοιπα Χριστουγεννιάτικα & πρωτοχρονιάτικα εδέσματα και γλυκά.

Το Χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι ίσως το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς για πολλές οικογένειες, αλλά χωρίς προετοιμασία και προγραμματισμό μπορεί να σας γεμίσει άγχος και  προβλήματα.
Και επειδή σε ένα τέτοιο τραπέζι συνήθως συναντούμε διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις και  θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους,...
σε μια τέτοια ειδική περίσταση η σαμπάνια είναι σχεδόν μια αναγκαιότητα, όμως το είδος της γαρνιτούρας η της σάλτσας καθώς και οι προσωπικές προτιμήσεις του καθενός  μπορεί να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα στην επιλογή του κρασιού.

Υπάρχουν βέβαια κάποιες γενικότερες οδηγίες για το συνδυασμό φαγητού-κρασιού,αν και σύμφωνα με τον Richard Siddle MW, η όλη ιδέα της αντιστοίχισης των τροφίμων και του κρασιού θα πρέπει να «εξαλειφθεί» δεδομένου ότι βασίστηκε σε ένα σύνολο από «αυταπάτες» νομίζοντας πως ο κόσμος είναι επίπεδος, με άλλα λόγια, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα…αλλά παρ’ όλα αυτά ακολουθώντας μερικούς βασικούς κανόνες πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για τους καλεσμένους μας.
Το «βάρος» του φαγητού πρέπει να ταιριάζει με το βάρος του κρασιού. Πλούσια, σωματώδη κρασιά συμπληρώνουν βαριά, πλούσια φαγητά.
Ταιριάστε ή συμπληρώστε την οξύτητα στο κρασί και το φαγητό (τα ψηλής οξύτητας κρασιά συμπληρώνουν τα λιπαρά φαγητά κατά τον ίδιο τρόπο που το λεμόνι κόβει τη λιπαρότητα)
Αλάτι δεν βρίσκεται στο κρασί αλλά αποφύγετε τα αλμυρά φαγητά με έντονα τανικά κρασιά.
Να θυμάστε πάντα ότι το κρασί πρέπει να έχει μεγαλύτερη γλυκύτητα από το φαγητό.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Η γαλοπούλα που αποτελεί το κυρίως πιάτο και στην οποία υπάρχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια, είναι ένα πιάτο μεσαίου βάρους, χωρίς έντονη γεύση και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αν επιλέγαμε λευκό κρασί θα πηγαίναμε σε ένα ¨σωματώδες¨ λευκό ενώ η επιλογή μας σε ερυθρό θα ήταν ένα μετρίου ή μέτριου(+) σώματος κρασί με χαμηλές τανίνες. Αυτό σημαίνει ένα παλαιωμένο ερυθρό κρασί π.χ Αγιωργίτικο η ένα κρασί χαμηλής περιεκτικότητας σε τανίνες όπως τα Beaujolais από την ποικιλία Gamay (προσοχή στην προφορά της).
Αυτά βέβαια όσον αφορά την γαλοπούλα χωρίς γέμιση η συνοδευτικά. Τώρα ανάλογα με την γέμιση και τη σάλτσα προοδευτικά θα πηγαίναμε σε πιο σωματώδη λευκά η παλαιωμένα ερυθρά δίνοντας  πάντα ιδιαίτερη προσοχή στην ένταση των τανινών.
Αν πηγαίναμε σε μοσχαρίσιο κρέας θα διαλέγαμε τον τύπο του ερυθρού κρασιού ανάλογα με το κομμάτι  του κρέατος. Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως το φιλέτο, απαιτούν ώριμα παλαιωμένα κρασιά με χαμηλές τανίνες ενώ ένα rib eye η ένα strip loin δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από ένα τοπ Cabernet Sauvignon η με ένα κορυφαίας ποιότητας  ξινόμαυρο.
Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές προτάσεις για το σημαντικό αυτό δείπνο της χρονιάς

Armand de Brignac Champagne Ace of Spades Brut Gold NV
armand1
Περιοχή:Reims/Champagne/Γαλλία
Ποικιλία:33%Chardonnay, 33%Pinot Noir, 33%Pinot Meunier
Armand de Brignac είναι το όνομα μιας σαμπάνιας που παράγεται από την Champagne Cattier , και πωλείται σε αδιαφανή μεταλλικά μπουκάλια. Οι φιάλες του εμπορικού σήματος Armand de Brignac Brut Gold, είναι αναγνωρίσιμες από το χρυσό μπουκάλι με το διακριτικό Άσσο μπαστούνι από κασσίτερο..
Η Armand de Brignac, είναι η σαμπάνια που εκτόπισε την Cristal στις προτιμήσεις των hip-hop καλλιτεχνών, εκτοξεύοντας τη δημοτικότητα της Στους φαν της συγκαταλέγονται επίσης ηθοποιοί όπως: Leonardo DiCaprio και George Clooney, και αθλητές όπως Roger Federer και Luis Figo.
H Ace of Spades Brut Gold NV, έχει χρώμα ελαφρύ λεμονοπράσινο με φινετσάτες φυσαλίδες. Πολύπλοκη ελκυστική μύτη με αρώματα φρεσκάδας, κίτρου, μήλου, αχλαδιού, νότες άσπρων λουλουδιών και ζυμών και ένα ορυκτό χαρακτήρα. Πολύπλοκη παλέτα, κρεμώδης υφή, δροσιστική οξύτητα, φίνες φυσαλίδες και απολαυστική κομψή επίγευση.
Τιμή:340€
Βαθμολογία:19-20

Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay 2010
Chardonnay_gerovasiliou2010
Περιοχή: Επανωμή
Ποικιλία: Chardonnay
Το κρασί ζυμώνεται σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια και παραμένει για χρονικό διάστημα μερικών μηνών σε επαφή με τις οινολάσπες του.
Χρώμα λαμπερό λεμονί με πράσινες ανταύγειες, στην μύτη αποκαλύπτεται έντονη παρουσία της βελανιδιάς, χωρίς αυτό να μειώνει την ένταση και την καθαρότητα των αρωμάτων ροδάκινου, ανανά, μους λεμονιού και άνθη εσπεριδοειδών, αλλά αντιθέτως προσθέτει σημαντική πολυπλοκότητα.  Στο στόμα χαρακτηρίζεται από την πολύ καλή συγκέντρωση φρούτων, την δροσερή του οξύτητα και την μακριά λεμονάτη επίγευση, η οποία ολοκληρώνει το προφίλ του κομψού αυτού κρασιού που μπορείτε να το απολαύσετε τα επόμενα 5-6 χρόνια.
Τιμή: 14€
Βαθμολογία: 17,5+ (89/100)

Georges Duboeuf – Nouveau 2013
Georges_Duboeuf
Χώρα Προέλευσης Γαλλία
Περιοχή Βουργουνδία
Ποικιλία Gamay
Το χρώμα του κρασιού αυτού  είναι ρουμπινί με ζωηρές ιώδεις ανταύγειες αρκετά συμπυκνωμένο με μέτριο σώμα.
Στη μύτη είναι ευδιάκριτα τα κόκκινα φρούτα όπως κεράσι, αγριοφράουλα, σμέουρο και τσιχλόφουσκα. Στο στόμα κυριαρχούν αρώματα βατόμουρου, κερασιού, Kirsch και νότες κανέλας που υπογραμμίζουν την προέλευσή του..
Είναι μαλακό, αρωματικό με δροσιστική ευχάριστη οξύτητα με μια ευχάριστη επίγευση.
Τιμή:7,50
Βαθμολογία: 17/20

ΑRETI ερυθρό 2010 Κτήμα Βιβλία Χώρα
areti_erithros
Περιοχή: Κοκκινοχώρι Καβάλας
Ποικιλία: Αγιωργίτικο 100%
Ένας τοπικός οίνος Παγγαίου, φτιαγμένος από την πασίγνωστη ποικιλία της Νεμέας Αγιωργίτικο με ένα διαφορετικό ύφος.. Ο κύριος όγκος του κρασιού αυτού διατίθεται στις αγορές του εξωτερικού
Η Αρετή ερυθρό 2010, παλαίωσε για 12 μήνες σε καινούρια δρύινα βαρέλια, έχει χρώμα βαθύ ρουμπινί, μύτη έντονη, με αρώματα κόκκινων φρούτων, κερασιού, κέδρου και νότες μπαχαρικών. Παλέτα ισορροπημένη, μαλακές τανίνες, μέτριο+ σώμα και μακριά φρουτώδης επίγευση. Καλύτερο μέχρι το 2018.
Τιμή:14,80€
Βαθμολογία:17,5-20

KTIMA DRIOPI RESERVE 2010
Driopi_reserve2008
Περιοχή:Κούτσι/Νεμέα
Ποικιλία:Αγιωργίτικο
Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη παραγωγή αυτού του κρασιού για την οποία συνεργάζονται μια έμπειρη ομάδα απελουργών-οινολόγων,αλλά πάνω απ” όλα ένα αξιοζήλευτο αμπελοτόπι με αμπέλια ηλικίας άνω των 35 ετών.
Το Κτήμα Δρυόπη 2010 είναι ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο κρασί που πέρασε 16 μήνες σε Γαλλικό δρύινο βαρέλι και εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο. Έχει χρώμα βαθύ ρουμπινί, πολύπλοκη μύτη με αρώματα ώριμων φρούτων κερασιών, βύσσινου, cassis, καπνού, ευκαλύπτου και γλυκών μπαχαρικών. Πλούσια συμπαγής δομή, αξιοσημείωτου βάθους, φίνες τανίνες, μέτρια οξύτητα και μακριά βελούδινη φρουτώδης επίγευση.Καλύτερο μέχρι το 2022..
Τιμή:14€
Βαθμολογία:17,5-20

ΜΕΤΌΧΙ Τσάνταλης 1998
Metoxi_Tsantalis1998
Περιοχή: Μετόχι Χρωμίτσας, Αγιορείτικος τοπικός οίνος
Ποικιλία: Cabernet sauvignon , Λημνιό
Ένα από τα ωραιότερα ελληνικά ερυθρά κρασιά που παρήχθησαν την δεκαετία του ’90. Ένα υπέροχο παράδειγμα αιθέριου κρασιού που συνδυάζει πλούτο και φινέτσα.  Το κρασί αυτό διαθέτει μια πανούργα θηλυκότητα που το κάνει εξόχως ελκυστικό.
Ακμαία διάθεση να συγκριθεί ακόμα και με συνομήλικα ταξινομημένα chateaux του Μπορντό. Βαθύ κόκκινο χρώμα, υπέροχη πολύπλοκη μύτη η οποία προσφέρει άφθονα αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων αναμεμιγμένα με αρώματα γλυκόριζας, cassis, κέδρου, δέρματος, άγγιγμα μανιταριού και αποξηραμένων βοτάνων. Χυμώδης παλέτα, στιβαρή δομή, βελούδινες τανίνες, αλκοόλ 13% και μακριά σε διάρκεια φρουτώδης επίγευση. Haute couture δείγμα του Αγιορείτικου αμπελώνα Τσάνταλη. Καλύτερο μέχρι το 2015.
Τιμή: 22€
Βαθμολογία: 18-20


MERLOT ΜΠΟΥΤΑΡΗ 2005
 MERLOTboutari2006
Περιοχή: Νάουσα/Ημαθία Τοπικός οίνος Ημαθίας
Ποικιλία: Merlot
Το Merlot Μπουτάρη δημιουργήθηκε στα πλαίσια της ευρύτερης διερεύνησης της εταιρίας  σχετικά με τον εγκλιματισμό των γνωστότερων ποικιλιών του κόσμου στον ελληνικό αμπελώνα.
Κλασσική ερυθρή οινοποίηση. Βαθύ κόκκινο χρώμα, μύτη μέτριας έντασης με αρώματα κόκκινων φρούτων, βατόμουρα και φράουλα αλλά και γλυκά μπαχάρια, όπως βανίλια και μοσχοκάρυδο. Στόμα ξηρό, ισορροπημένο, μέτρια οξύτητα, απαλές τανίνες, μέτριο σώμα, αλκοόλ 13,5% και φρουτώδης επίγευση.
Συνοδεύει λευκά κρέατα και ζυμαρικά με αρωματικές σάλτσες, τυριά μέτριας παλαίωσης και προσούτο.
Τιμή:10€
Βαθμολογία:16-20


ΡΑΜΝΙΣΤΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ 2005
Ramnista
Περιοχή:Γιανακοχώρι
Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Το Ράμνιστα 2005, είναι μία Νάουσα με ξεχωριστό χαρακτήρα. Ενσωματώνει την έκφραση του γνήσιου Ξινόμαυρου με την ένταση και τα χαρακτηριστικά ενός νεοκοσμίτικου κρασιού. Βαθύ πορφυρό χρώμα, μύτη μέτριας αρωματικής έντασης με αρώματα, ζωικά, κόκκινων και μαύρων φρούτων, γλυκόριζας, φυτικότητας, βαρελιού και μπαχαρικών. Στόμα ξηρό, ψηλή οξύτητα, έντονες τανίνες, μέτριο+ σώμα, αλκοόλ 14,5%, και τα έντονα αρώματά του οδηγούν σε μία φινετσάτη φρουτώδη επίγευση μεγάλης διάρκειας. Καλύτερο μέχρι το 2025.
Τιμή: 13,50€
Βαθμολογία:18-20

Άλφα Pinot Noir 2010
Alpha_ pinot_noir
Περιοχή: Αμύνταιο, Φλώρινα
Ποικιλία: Pinot Noir
Το κρασί αυτό υποβλήθηκε σε αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, παραμένοντας για οκτώ μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση. Παλαιώνει κατ’ ελάχιστο δώδεκα μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και δώδεκα μήνες σε φιάλες. Δε φιλτράρεται και ούτε υφίσταται οποιαδήποτε κατεργασία πριν την εμφιάλωση. Το βαρέλι είναι και εδώ παρόν αλλά χωρίς -και πάλι- να απασχολεί το «καλογυαλισμένο» φρούτο και τα γλυκά μπαχάρια. Αρκετά συμπυκνωμένη παλέτα, κάπως «ζεστό» στον ουρανίσκο, κομψές τανίνες και μέτριας+ διάρκειας φρουτώδης επίγευση.
Τιμή:14€
Βαθμολογία 17-20


http://www.krasiagr.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου