Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Η Δύναμη της Τέχνης Επ.6 ~ Βαν Γκογκ - Σταροχώραφο με κοράκια (Βίντεο)


Δύο προσωπικότητες μας μεταφέρουν στην ιστορία της ζωγραφικής και του ζωγράφου: Ο Simon Schama και ο ίδιος ο Van Gogh, ο οποίος αναπαρίσταται από τον Andy Serkis (σημ.: γνωστός ως Γκόλουμ) σε δραματικές σκηνές της ζωής του ζωγράφου, που κάνουν την εμφάνισή τους μεταξύ των αφηγηματικών τμημάτων του Simon Schama. 

Στο φιλμ τα δύο αυτά χρονικά πλαίσια (παρόν - παρελθόν) δεν διαχωρίζονται αυστηρά. Ενώ ακούμε τον Schama να περιγράφει κάποιες παράδοξες ενέργειες κατά τη χρήση του πινέλου από τον Van Gogh, ακούμε, επίσης, το ίδιο το πινέλο, δυνατά και καθαρά, ενώ...
αμέσως μετά βλέπουμε τον ίδιο τον καλλιτέχνη να το χρησιμοποιεί. Εδώ ο τεχνικός ήχου της σειράς "Power of Art" επιδεικνύει μια ασυνήθιστη σημασία στη λεπτομέρεια.


Αργότερα, βλέπουμε τον θρήνο του Van Gogh, στη διάρκεια επεισοδίων παραλογισμού, που τον φέρνουν στο σημείο να τρώει σκόνη από το πάτωμα. Η σκηνή κόβεται και ο Simon Schama αναφέρει: "Στην πραγματικότητα, είναι πολύ χειρότερα." Ένα οδυνηρό, χρονικά εκτεταμένο πλάνο ακολουθεί τον ζωγράφο που τρώει τα χρώματά του. Ποτέ η τηλεόραση δεν έχει διδάξει την Ιστορία της Τέχνης με τέτοιο δραματικό ύφος.
  


Simon Schama's Power of Art
Εστιάζοντας σε οκτώ μοναδικά εικαστικά έργα τέχνης, η σειρά ξετυλίγει την ιστορία της «οπτικής» δημιουργικής φαντασίας στο πέρασμα του χρόνου. Χάρη στις πειστικές δραματουργικές αναπαραστάσεις, την εκπληκτική φωτογραφία και το μοναδικό στυλ του Simon Schama, ο θεατής γίνεται μάρτυρας των συγκλονιστικών στιγμών της σύλληψης και δημιουργίας των πιο σπουδαίων έργων τέχνης.

Η Βραβευμένη σειρά «Η Δύναμη της Τέχνης» αφηγείται την επική ιστορία μιας διαρκώς εξελισσόμενης καλλιτεχνικής δυναμικής και παρουσιάζει την ικανότητα των ανθρώπων που άλλαξαν την οπτική μας για τον κόσμο.

Κάθε ένα από τα οκτώ ωριαία επεισόδια εξετάζει την βιογραφία ενός καλλιτέχνη και ένα βασικό του έργο μέσα από...
τις σκέψεις του παρουσιαστή και με τη βοήθεια δραματοποιημένων σκηνών.

Η σειρά μεταδόθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2006 από το BBC2.








Από την ίδια σειρά:
Επ.1 ~ Καραβάτζιο - Ο Δαυίδ με το Κεφάλι του Γολιάθ
Επ.2 ~ Μπερνίνι - Η έκσταση της Αγίας Θηρεσίας
Επ.3 ~ Ρέμπραντ - Η συνωμοσία των Μπαταβανών υπό τον Κλαύδιο Κίβιλο
Επ.4 ~ Νταβίντ - Ο θάνατος του Μαρά
Επ.5 ~ Τέρνερ - Το πλοίο των σκλάβων




Δείτε ακόμη:
Οι μεγάλοι της Αναγέννησης ~ Λεονάρντο Ντα Βίντσι Επ.1
Οι μεγάλοι της Αναγέννησης ~ Λεονάρντο Ντα Βίντσι Επ.2
Oι μεγάλοι της Αναγέννησης ~ Λεονάρντο Ντα Βίντσι Επ.3
Μιχαήλ Άγγελος ~ Οι μεγάλοι της Αναγέννησης Επ.1
Μιχαήλ Άγγελος ~ Οι μεγάλοι της Αναγέννησης Επ.2
Van Gogh ~ Ντοκυμαντέρ για τη ζωή του Βίνσεντ Βαν Γκόγκ
Κατεβάστε ~ 750 Πίνακες ζωγραφικής του Van Gogh






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου