Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΕΕ: Συμφωνία για αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβώνας


Διάταξη θα επιτρέπει στις χώρες της ευρωζώνης να θέσουν σε εφαρμογή έναν μηχανισμό οικονομικής αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Η κρίση, οι μηχανισμοί αντιμετώπισής της και η Συνθήκη της Λισσαβώνας είναι στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν απόψε να τροποποιηθεί η Συνθήκη της Λισσαβώνας ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία μόνιμου ταμείου βοήθειας για τις χώρες της ζώνης του ευρώ, σε περίπτωση σοβαρής κρίσης, δήλωσε...
 στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διπλωματική πηγή. «Υπάρχει μια συμφωνία για την αλλαγή της Συνθήκης», υπογραμμίζει αυτή η πηγή.

Ο συμβιβασμός σχετικά με τις ακριβείς λεπτομέρειες της εν λόγω αλλαγής επιτεύχθηκε κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ επιθυμεί να συμπεριλάβει στη Συνθήκη της Λισσαβώνας ρητή διάταξη που θα επιτρέπει στις χώρες της ευρωζώνης να θέσουν σε εφαρμογή ένα μηχανισμό οικονομικής αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Η Γερμανία απαιτούσε αυτή τη νομική εγγύηση. Καθώς το Βερολίνο φοβόταν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποβάλλονταν προσφυγές σε βάρος του στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, διότι η ισχύουσα συνθήκη που διέπει την ΕΕ δεν επιτρέπει κατ' αρχήν μια χώρα της ζώνης του ευρώ να σωθεί από την πτώχευση από τους εταίρους της.

Ικανοποίηση Παπανδρέου

Η λειτουργία του μελλοντικού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, η αντιμετώπιση της πίεσης των αγορών και τα προβλήματα που δημιουργούν σε χώρες του ευρώ και οι αρνητικές αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης, ήταν τα βασικά θέματα τα οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έθιξε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη σύντομη συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ανάλογες συνομιλίες είχε ο πρωθυπουργός και με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Σε ό,τι αφορά την παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - ότι τα μηνύματα που θα στείλει σήμερα η ΕΕ πρέπει να πείθουν τις αγορές ότι οι χώρες του ευρώ προχωρούν με αποφασιστικά βήματα προς τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους. Ειδικότερα, για το μελλοντικό μηχανισμό στήριξης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται η συνεργασία των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Σε γενικές γραμμές η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που αφορούν στο μηχανισμό, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Σημείωναν παράλληλα ότι στόχος είναι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να γίνει μια γενική και περιοριστική αναφορά για το ποιες χώρες θα μπορούν να καταφύγουν στο μηχανισμό, αποφεύγοντας την επίμαχη έκφραση περί «ύστατης λύσης», την οποία ζητούσε η Γερμανία να προστεθεί.

Μπαρόζο: Συστημική απειλή

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα προειδοποιήσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη αποτελεί συστημική απειλή για την ευρωζώνη. Ο Μπαρόζο θα τονίσει στους 27 ηγέτες ότι η κρίση απαιτεί να ληφθούν νέα μέτρα από την ευρωζώνη και συγκεκριμένα μέτρα από κάποιες χώρες-μέλη, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, για να μπουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους.

«Η κρίση των κρατικών χρεών των χωρών μελών της ευρωζώνης έχει πλέον γίνει συστημική από τη φύση της. Δεν οδηγούν εκεί τα πράγματα μόνο τα θεμελιώδη δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά επίσης και η μη σωστή αποτίμηση του πιστωτικού κινδύνου εκ μέρους των επενδυτών, όπως επίσης και η βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των αγορών», θα δηλώσει ο Μπαρόζο σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που έχει στην κατοχή του το Ρόιτερ.

Απηχώντας τις δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, που επέκρινε την προσέγγιση της Ευρώπης στην κρίση ανά χώρα ως ανεπαρκή, ο Μπαρόζο δήλωσε ότι η κρίση απαιτεί μία «περιεκτική, γρήγορη και συνεπή» απάντηση.

Οργανισμός «σταθερότητας»

Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοινώθηκε σήμερα ότι κατόπιν αποφάσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία της «Ευρωπαϊκής επιτροπής για τους συστημικούς κινδύνους» (με γαλλικό ακρωνύμιο, CERS), ένας νέος ανεξάρτητος οργανισμός, που θα διερευνά το ζήτημα της οικονομικής σταθερότητας στην ΕΕ.

Πρώτος πρόεδρος του νέου θεσμικού οργάνου, το οποίο θα εδρεύει στη Φρανκφούρτη, επελέγη ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ. Ως αντιπρόεδρος επελέγη, από τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, ο κ. Μέρβιν Κινγκ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο κύριος στόχος της CERS θα είναι να αποτραπεί πάση θυσία διεθνής οικονομική κρίση, όμοια με αυτήν την οποία πυροδότησε το φθινόπωρο 2008 η χρεοκοπία του ιστορικού χρηματο-επενδυτικού οίκου των ΗΠΑ, «Λήμαν Μπράδερς», μετά από μία «διαδρομή» 158 ετών.

Παπανδρέου: Να υιοθετηθούν σημαντικές αποφάσεις

Την ανάγκη να υιοθετηθούν από τη σύνοδο κορυφής «σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης», αλλά και να αρθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο ύψος των περιστάσεων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ. Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που έχει σημασία στην παρούσα φάση δεν είναι το τι έχει κάνει η κάθε χώρα χωριστά αλλά το τι θα κάνουν όλες οι χώρες από κοινού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, όπως ενημέρωσε το απόγευμα της Τρίτης το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, διαπίστωσε ότι υπάρχει συναίνεση, σε γενικές γραμμές, κυρίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα και εξήγησε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι για να μπορεί, η Ελλάδα, να έχει φωνή, πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει την αξιοπιστία της, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή είναι εθνική. Ζήτησε επίσης την ανάληψη ευθυνών από τον καθένα και συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια.

Σαμαράς: Κρίσιμες ημέρες για Ελλάδα και Ευρώπη

«Οι ημέρες για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι κρίσιμες», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις τρέχουσες εξελίξεις, τόσο στην συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σαμάρας είπε ότι συνεχάρη «τον φίλο κ. Γιούνκερ, τόσο γιατί εκφράζει με συνέπεια την ανάγκη αλληλεγγύης και συνοχής στην Ευρώπη, όσο και γιατί με την πρότασή του για την έκδοση ευρωομόλογων προσφέρει λύση για έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη και ασφάλεια».

Για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε τη συνεχιζόμενη ανησυχία του για την κοινωνική συνοχή επισημαίνοντας πως το Μνημόνιο οδηγεί σε αύξηση του χρέους που ανατροφοδοτεί το έλλειμμα, δημιουργώντας έτσι μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Ο κ. Σαμαράς μετέφερε στον κ. Γιούνκερ την άποψη ότι δεν μπορεί να δεχθεί πολιτικές που οδηγούν στην οικονομική, και κατά συνέπεια, στην κοινωνική εξαθλίωση τον Ελληνικό λαό. «Εδώ και μήνες ζητώ συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή βαθιάς ύφεσης, μέτρα για τα οποία η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει ότι δεν ακούει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους του Μνημονίου, είναι επιβεβλημένη, διότι η αρχική πρόβλεψη της Σύμβασης ήταν μη ρεαλιστική. Όμως, όπως τόνισε, πιθανοί επιπλέον όροι θα δυσχεράνουν την προσπάθεια της χώρας για μείωση του ελλείμματος. Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τους προβληματισμούς του για την ανάγκη αναπτυξιακών δράσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν των προσπαθειών δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι αναπτυσσόμενες αγορές αναπτύσσονται ταχύτατα, πρέπει να προφυλάξουμε, σε βάθος χρόνου, τη θέση της Ευρωζώνης στην παγκόσμια οικονομία, τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να λειτουργεί ως αντίβαρο σε δύσκολες στιγμές ύφεσης.

Πορτογαλία: Καλή ιδέα τα ευρω-ομόλογα

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, χαρακτήρισε σήμερα «καλή ιδέα» το ενδεχόμενο να εκδίδονται ευρωομόλογα, δηλαδή ενωμένα τα μέλη της ευρωζώνης να εκδίδουν ομολογιακά δάνεια στο μέλλον, την ώρα όμως που, σήμερα, οι κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ πάνω στο ίδιο θέμα έχουν μεγάλες διαιρέσεις.

«Καλή ιδέα είναι τα ευρωομόλογα. Υπερασπίζομαι τα ευρωομόλογα, εδώ και καιρό», τόνισε ο αξιωματούχος, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί) της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. «Προέχει, βέβαια, το Συμβούλιο να εξετάσει τα θέματα στην ημερήσια διάταξή του», πρόσθεσε, αναφερόμενος σαφώς «στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης».

Όμως, αρκετοί Ευρωπαίοι ιθύνοντες, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τάσσονται υπέρ της έκδοσης στο μέλλον ευρωομολόγων, δηλαδή πολυμερών κρατικών δανείων, εν είδει διάχυσης του κινδύνου δανεισμού των ασθενών, οικονομικώς, μελών της 16μελούς σήμερα ευρωζώνης.

Η Γερμανία, που έχει τη μεγαλύτερη αξιοπιστία στην αγορά των ομολόγων αντιτίθεται - με σθένος - στην ανωτέρω προοπτική, επικαλούμενη κυρίως τα διαφορετικά επιτόκια, που ισχύουν σήμερα από κράτος μέλος σε κράτος μέλος στην ευρωζώνη. «Με τα ευρωομόλογα, δεν θα κανονίζαμε τις αδυναμίες της Ευρώπης, θα τις διαδίδαμε, απλά, στον πλανήτη. Επίσης τα υπερχρεωμένα κράτη δεν θα ήταν υπό πίεση, να συρρικνώσουν το υπέρογκο χρέος τους», δήλωσε πρόσφατα μιλώντας στην «Μπιλντ Τσάιτουνγκ» η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ.

Γιούνκερ: Αποφασισμένοι για εξασφάλιση σταθερότητας

Οι Ευρωπαίοι θα δείξουν κατά τη διήμερη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ότι «είναι αποφασισμένοι για όλα ώστε να εξασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ.

«Θα ήθελα η Ευρώπη του σήμερα, του αύριο να δείξει τη βούλησή της να κάνει τα πάντα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL. «Είμαστε αποφασισμένοι για όλα για να το επιτύχουμε, αυτό πράξαμε μέχρι σήμερα, είχαμε επτά συνόδους σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια του έτους, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος θεωρεί ότι «οι επιθέσεις εναντίον των ευρωζώνης δεν έχουν τελειώσει», ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι συμμερίζεται αυτήν την άποψη. «Οι αγορές έχουν ξεχάσει τα βασικά δεδομένα στην Ευρώπη και δεν κάνουν τη σύγκριση με τα δεδομένα άλλων που είναι χειρότερα», είπε αναφερόμενος στα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, «δεν περνάμε μία κρίση του ευρώ, περνάμε μία κρίση δημοσιονομικού χρέους ορισμένων μελών της ζώνης του ευρώ».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για διήμερη σύνοδο κορυφής με στόχο την έξοδο της ζώνης του ευρώ από την κρίση, με την δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τις χώρες που βρίσκονται σε δημοσιονομική δυσχέρεια.

Διχάζουν τα ευρω-ομόλογα

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -σε συνέντευξή τους ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- είπαν «ναι στα ευρωομόλογα», «όχι στην κακοφωνία» και την «ακατανόητη στάση της Μέρκελ».

Ωστόσο, την κατηγορηματική απάντηση ότι «δεν υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για τα ευρωομόλογα» στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε σχετικό ερώτημα του αρχηγού της Σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σούλτς.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, «υπάρχει απροθυμία εκ μέρους πολλών κρατών μελών σε σχέση με αυτήν την πρόταση». Για το λόγο αυτό, υποστήριξε, στόχος είναι να επιτευχθεί «η πλατύτερη δυνατή συναίνεση με τα υπάρχοντα εργαλεία». Αναγνώρισε ότι η πρόταση για τα ευρωομόλογα «είναι ελκυστική» για να συμπληρώσει ωστόσο ότι: «δεν είναι όμως τώρα η κατάλληλη στιγμή».

Το πρόγραμμα 9 σημείων της Μέρκελ

Με ένα πρόγραμμα εννέα σημείων μεταβαίνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, στις Βρυξέλλες, για το κρίσιμο Συμβούλιο κορυφής. Όπως εξήγησε η καγκελάριος σε χθεσινή της ομιλία στη γερμανική Βουλή, πρόκειται για εννέα προϋποθέσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί σε βάθος χρόνου η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Οι προϋποθέσεις που ανέπτυξε η κ. Μέρκελ είναι οι εξής:

1. Με τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων από το 2013, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλούμενης πτώχευσης κράτους μέλους, δεν μεταφέρονται κυριαρχικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες.
2. Τα μέτρα βοήθειας θα δρομολογούνται όταν διαπιστώνεται ότι η Ευρωζώνη απειλείται ως σύνολο.
3. Η βοήθεια θα χορηγείται μόνον κατόπιν ομόφωνης απόφασης των χωρών της Ευρωζώνης.
4. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στενά συνδεδεμένο στο Μηχανισμό.
5. Η απειλούμενη αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους ενός κράτους-μέλους θα πρέπει να διαπιστώνεται από την Κομμισιόν της ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. EKT.
6. H χορήγηση οικονομικής βοήθειας στήριξης θα συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις.
7. Ιδιώτες επενδυτές θα συμμετέχουν κατά περίπτωση στην αντιμετώπιση μιας κρίσης. Σε περίπτωση πτώχευσης μίας χώρας θα πρέπει να αναλαμβάνουν ένα κόστος και οι ιδιώτες επενδυτές.
8. Από το 2013 θα συνοδεύονται όλα τα νέα κρατικά ομόλογα με μία ρήτρα για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης.
9. Στο Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων μπορούν να συμμετέχουν και χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ, πρόκειται για εννέα σημεία που αποτέλεσαν τις «κατευθυντήριες γραμμές» της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Κρίσεων προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία με την εκπνοή της υφιστάμενης ήδη ασπίδας προστασίας EFSF και EFSM ύψους 750 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2013.

Τηλεφωνικές επαφές πρωθυπουργού

Τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ιθύνοντες είχε χθες (Τετάρτη) το βράδυ ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουί Θαπατέρο, για τα θέματα που θα απασχολήσουν το αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου