Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Πρώτα απήργησαν και τώρα ζητούν... δεδουλευμένα!


Ένα φαινόμενο συντεχνιακής – συνδικαλιστικής τρέλας εκδηλώθηκε εσχάτως στις αστικές συγκοινωνίες. Συνδικαλιστές σε μία από τις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών κατέθεσαν στη διοίκησή της «πρόταση» να τους καταβληθούν τα ωρομίσθια, έστω για τις στάσεις εργασίας που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr.

Η πρόταση αυτή, να βρεθεί δηλαδή ένα «τέχνασμα» ώστε οι εργαζόμενοι να... μην χάσουν το μεροκάματο σε καιρούς οικονομικά χαλεπούς, ήχησε σαν κακόγουστο ανέκδοτο στους επικεφαλής της εν λόγω εταιρείας συγκοινωνιών και βέβαια απερρίφθη παταγωδώς.

Κατά πληροφορίες, οι συνδικαλιστές προσπάθησαν να
 «προωθήσουν» το αίτημά τους και προς την κατεύθυνση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Λογάριαζαν όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς το μόνο που πέτυχαν είναι να ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας.

Προκάλεσαν τη μήνη του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Ρέππα που ζήτησε και έλαβε τις αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας των εργαζομένων. Οι τελευταίες εστάλησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και στους εσωτερικούς ελεγκτές της ΔΕΚΟ.

Έτσι οι συντεχνιακές πρακτικές δεν βρήκαν έδαφος (αυτή τη φορά), επισκίασαν όμως την κίνηση καλής θέλησης των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς για αναστολή των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου.

Κοινή πρακτική ωστόσο εν γένει στις δημόσιες επιχειρήσεις, όπως αναφέρουν κύκλοι, είναι σημαντικός αριθμός των εργαζομένων - απεργών να αιτούνται αδείας τις ημέρες των κινητοποιήσεων, ώστε να μην χάσουν το ημερομίσθιο.


Μεγάλο πλήγμα στο εμπόριο

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ Μεταφορών λειτούργησαν εν πολλοίς ως χαριστική βολή για το ήδη χειμαζόμενο από την κρίση λιανεμπόριο. Κατά τον Νίκο Γιαννέτο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θα ήταν παρακινδυνευμένο να διατυπωθεί εκτίμηση για το ύψος των ζημιών που προκάλεσε (και εξακολουθεί να προκαλεί) η αναταραχή στα μέσα μεταφοράς.

«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η πτώση πανελλαδικά στην αγορά ξεπερνάει το 20% από την αρχή του έτους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εξαιτίας των κινητοποιήσεων το λιανεμπόριο υποχώρησε κατά 50% ή και κατά 100%. Είναι αυθαίρετο όμως, να περιγράψουμε με αριθμούς το πρόβλημα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει τρόπος υπολογισμού των όποιων ζημιών» σημειώνει.

Παρ’ όλ’ αυτά, το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας υπολογίζει στα έξι εκατ. ευρώ ανά ημέρα τις απώλειες σε τζίρο για το σύνολο των εμπορικών ή μη εταιρειών της Αθήνας. Έκκληση στους εργαζομένους των μέσων μεταφοράς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους που κλιμακώνονται σήμερα με 24ωρη απεργία απηύθυνε και η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία σημειώνει ότι «ιδίως οι μικρές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο αν δεν υπάρξει η δυνατότητα, ιδιαίτερα την εορταστική περίοδο να ενισχυθούν τα έσοδά τους».

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας μεταφορών Χάρης Τσιόκας σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίταξης των εργαζομένων στις συγκοινωνίες.
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου