Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Τελευταία μέρα για το παζάρι του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας- Θράκης


Βιβλία, χειροτεχνήματα και διάφορα μικροαντικείμενα μπορούν να προμηθευτούν όσοι επισκεφθούν σήμερα, τελευταία μέρα του Χριστουγεννιάτικου παζαριού, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης.

Στο παζάρι που θα είναι ανοιχτό ως τις 10 το βράδυ, διατίθενται πρωτότυπα και καλαίσθητα δώρα, οι εκδόσεις του Μουσείου σε τιμές προσφοράς καθώς και μεταχειρισμένα μικροαντικείμενα με συμβολικό αντίτιμο, υπέρ των σκοπών του Μουσείου. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις εκθέσεις του Μουσείου που έχουν θέματα τους μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης, τις παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης, 1860 - 1960 και προπλάσματα και σχέδια από τη Μακεδονία από φοιτητικές εργασίες από το αρχείο του Ν.Μουτσόπουλου. Το απόγευμα, από τις 6 έως τις 7, η Αγνή Θάνου και ο Παναγιώτης Κούλελης θα διαβάσουν Χριστουγεννιάτικα παραμύθια για μικρούς και μεγάλους.

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης

Ανάμεσα στα άλλα το Μουσείο διαθέτει...
 βιβλιοθήκη και δισκοθήκη. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εξώστης (λότζια), ο οποίος βλέπει προς τη θάλασσα και αποτελείται από δύο ορόφους. Στη συλλογή του Μουσείου ο επισκέπτης θα βρει κεντήματα, υφαντά, φορεσιές, εργαλεία και σκεύη του σπιτιού, όπλα και παραδοσιακά μουσικά όργανα.

Οι συλλογές του περιλαμβάνουν σήμερα πάνω από 20.000 αντικείμενα. Επίσης, εκτίθενται είδη ξυλογλυπτικής, ξυλοτεχνίας και μεταλλοτεχνίας.

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης είναι μουσείο που ιδρύθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη και ουσιαστικά διαδέχτηκε το Λαογραφικό Μουσείο Βορείου Ελλάδος που είχε ιδρυθεί από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα.εκθέσεις : 1.Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης Νερόμυλοι Νεροπρίονα Νεροτριβές Μαντάνια στην Παραδοσιακή Κοινωνία. 2.Παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης 1860 - 1960. Η αρχιτεκτονική του κτηρίου χαρακτηρίζεται από εκλεκτικιστικές τάσεις, ενώ έντονες είναι οι επιδράσεις της αρ νουβό.

Εκπαιδευτικά προγράμματα από το Λαογραφικό Μουσείο για το 2011

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου