Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ζητείται γιατρός για Κούρους


Ανάταξη Κούρων εν όψει! Υπό την προϋπόθεση ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα βρουν τον τρόπο να συνεργασθούν και να υλοποιήσουν το έργο της συντήρησης και της συγκόλλησης των δύο εξαιρετικής τέχνης Κούρων, που κατασχέθηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων τον περασμένο Μάιο στην Κορινθία.

Τα δύο αγάλματα που χρονολογούνται στον 6ο π.Χ. αιώνα και έχουν ήδη εκτιμηθεί στα 5,3 εκατομμύρια ευρώ το καθένα ήταν σχεδόν ολόκληρα αφού έλειπαν μόνον...
 οι κνήμες τους. Αυτές ήρθαν στο φως μετά από την ανασκαφή, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Κλένια, όπου αποκαλύφθηκε ολόκληρο αρχαίο νεκροταφείο. Ήδη μάλιστα έχουν αποκαλυφθεί 43 τάφοι, όχι όμως και άλλα αγάλματα.

Σήμερα όμως τα μεν σώματα των Κούρων βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα δε πόδια στο Μουσείο Κορίνθου. Ο λόγος άδηλος, πλην η επιταγή μία: Αντί τα μουσεία, οι αρχαιολόγοι, οι συντηρητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι να ερίζουν για την πρωτοκαθεδρία, τα αγάλματα να συγκεντρωθούν -με όλα τους τα μέλη- στον πλέον οργανωμένο χώρο ώστε η... ανάταξη των ποδιών να γίνει από τον καλύτερο «γιατρό» με επιτυχία.
Το Βήμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου