Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Λαμογιστάν...


Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων εισήχθη στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ως κατεπείγον νομοσχέδιο, αλλά μετετράπη σε... επανεξεταστέα ρύθμιση. Θα παρουσιαστεί εκ νέου τον Ιανουάριο και θα εφαρμοσθεί έως τον Μάρτιο μετά από ευρύτατο διάλογο.

Το ζήτημα προσέκρουσε σε γενικευμένες πιέσεις του υπουργικού συμβουλίου. Βασικές αιτιάσεις ήταν...
 η απουσία πλήρους νομοσχεδίου αφού παρουσιάστηκαν μόνο βασικές αρχές αλλαγής, η κριτική για την έλλειψη ενημέρωσης και διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς, η έλλειψη ενημέρωσης των ίδιων των υπουργών που πρέπει να επιφορτιστούν το έργο των «αλλαγών».

Κυβερνητικά στελέχη συνδυάζουν την αναβολή με τον φόβο να προκληθεί εν μέσω εορτών γενικευμένη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου. Ήδη οι φαρμακοποιοί ετοιμάζονται για απεργίες, ενώ η αγορά έχει ταλαιπωρηθεί από τις στάσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κάποιοι όμως θέτουν και ένα ακόμη θέμα. Λένε ότι δεν είναι τυχαίο πως αυτό το νομοσχέδιο θίγει τους «έχοντες».

Ερωτώνται γιατί τώρα προκαλούνται έντονες αντιδράσεις τη στιγμή που τούτο δεν συνέβη προ ημερών με το κατεπείγον νομοσχέδιο για το εργασιακό και το μισθολόγιο ΔΕΚΟ. Πέρασε χωρίς αντιδράσεις με την παραδοχή ότι αποτελεί όρο του Μνημονίου.

Τώρα, συνεχίζουν, ανατρέπονται οι όροι δραστηριοποίησης στα κλειστά επαγγέλματα (νομικοί, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές). Αποτελούν ένα σκέλος του επίμαχου νομοσχεδίου (το υπόλοιπο αφορά σε άρση φραγμών πάνω από 100 επαγγέλματα και κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών).

Λέγεται λοιπόν από τα ίδια κυβερνητικά στελέχη ότι αυτή τη φορά οι υπουργοί πιέζονται από τους «συναδέλφους» τους Βουλευτές και τους εκλέκτορές τους καθώς πολλοί εξ αυτών αποτελούν σημαίνοντα στελέχη των θιγόμενων κλάδων. Ξέρουν επίσης ότι οι πιέσεις μεταφέρονται στις «πλάτες» τους: το νομοσχέδιο αφήνει με εφαρμοστικές διατάξεις το κάθε υπουργείο να «απορρυθμίσει» τα επαγγέλματα της αρμοδιότητάς του...

Μάλιστα η αναβολή του νομοσχεδίου απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, «παρέσυρε» στο διάβα της τρία ακόμη νομοσχέδια που έφερε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τα οποία επίσης μεταφέρονται για το νέο χρόνο: τα τυχερά παιχνίδια, τις αποκρατικοποιήσεις και την αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Νέα στρατηγική είναι η επαναφορά των ρυθμίσεων με την μορφή πλήρους σχεδίου νόμου και όχι ενημερωτικών σημειωμάτων σε Υπουργικό που θα συγκληθεί τον Ιανουάριο του 2011. Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση με στόχο την ψήφιση των νόμων τον Φεβρουάριο ή το αργότερο τον Μάρτιο του 2011. Δηλαδή δύσκολα θα επιτευχθούν οι χρονικοί στόχοι του Μνημονίου...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου