Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ως που θα φτάσει η ξεφτίλα;


Η άμυνα της χώρας είναι μέγιστο καθήκον των εκάστοτε υπουργών Αμύνης. Επί δεκαετίες τώρα αγοράζουμε σύγχρονα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσουμε τους κακούς που επιβουλεύονται την εδαφική μας ακεραιότητα. Αγοράζουμε τανκς, αεροπλάνα, πλοία. Αγοράζουμε και υποβρύχια. Ακόμη κι αν αυτά γέρνουν. Ακόμη κι αν σε μία θαλασσοταραχή 7-8 μποφόρ αποκολλούνται τα κομμάτια του, σαν να πρόκειται για πλαστικά Playmobil...

Την είδηση την βρήκα στο... http://www.defencenet.gr/ και ομολογώ ότι την διάβασα πολλές φορές. Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Λοιπόν, το «θρυλικό», πλέον, υποβρύχιο Παπανικολής κατά το παρθενικό του ταξίδι από το Κίελο στο Σκαραμαγκά έπαθε «αβαρίες». Δηλαδή, ξεκόλλησαν κάποιες βίδες και αποκολλήθηκαν πλάκες από το εξωτερικό τοίχωμα του. Επίσης, ξεκόλλησε και χάθηκε στα βάθη του ωκεανού ο αισθητήρας του αντιναρκικού σονάρ.

Από κάτω διάβασα την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΓΕΝ: «Το υποβρύχιο «Παπανικολής» προσορμίστηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα χθες, ώρα 21:00, στα ναυπηγεία ΕΝΑΕ (Σκαραμαγκάς) προκειμένου να αντικατασταθεί μικρό τμήμα επικαλυπτικής λαμαρίνας που αποκολλήθηκε από τον πυργίσκο του υποβρυχίου λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βόρεια Θάλασσα και στο Βισκαϊκό Κόλπο (άνεμοι 8-9 Μποφόρ και ύψος κύματος μεγαλύτερο των έξι μέτρων)».

Μάλιστα! Συνηθισμένες, λοιπόν, οι ζημίες. Τα 8 και τα 9 μποφόρ ξέραμε μέχρι σήμερα ότι ήταν απαγορευτικά για γιωτ και μικρά πλοία. Τώρα μαθαίνουμε ότι είναι επικίνδυνα και για τα υποβρύχια...

Όποιος συνέταξε και υπαγόρευσε αυτή την ανακοίνωση θα πρέπει να μας πει τι θα έκανε ο ίδιος αν είχε παραλάβει ένα ολοκαίνουργιο και πανάκριβο Mercedes και την πρώτη ημέρα του έφευγε η σκεπή, λόγω του δυνατού αέρα. Προφανώς θα πήγαινε στην αντιπροσωπεία και θα απαιτούσε τα λεφτά του πίσω. Αλλά η Mercedes θα ήταν δική του, ενώ το υποβρύχιο είναι περιουσία του ελληνικού λαού.

Πάντως, είμαστε large τύποι. Εδώ κινδυνεύουμε να μην έχουμε φαγητό στο τραπέζι, αλλά την ίδια ώρα πετάμε από το παράθυρο μερικά εκατομμύρια. Προσέξτε μία άλλη παράγραφο της ανακοίνωσης του ΓΕΝ: «κάποιοι κύκλοι κάνουν την ύστατη προσπάθεια να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν το πιο σύγχρονο και άρτιο πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η μυθολογία όμως «περί του υποβρυχίου που γέρνει» διαψεύστηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο».

Ρε, θα μας τρελάνετε; Έγερνε ή δεν έγερνε το υποβρύχιο; Δεν καταλαβαίνετε ότι σε λίγο θα γίνετε σενάριο για κωμωδία στο Χόλυγουντ; Δεν μπορούσατε να πείτε κάτι άλλο; Εντάξει, το καταλαβαίνουμε. Δεν μπορείτε να πείτε ότι οι δανειστές της χώρας μας επέβαλλαν, πέραν των υψηλών τόκων, να αγοράζουμε τα προϊόντα τους ακόμη κι αν αυτά δεν μας ικανοποιούν πλήρως. Αλλά να προσπαθείτε να κάνετε το μαύρο άσπρο, αυτό ξεπερνά κάθε όριο.

ΥΓ: Καλή συνέχεια σε όλο το «αντιπαραγωγικό» προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Τώρα καταλαβαίνουμε υπό ποίες συνθήκες εργάζονται και κάτω από τις διαταγές ποίων...
Θανάσης Μαυρίδης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου