Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Κάντο όπως η Κύπρος!
Συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) υπέγραψαν η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ.

Η υπογραφή της συμφωνίας για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονάνθρακων που βρίσκεται στην περιοχή της Κύπρου έγινε στη Λευκωσία από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκο Κυπριανού και τον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικών Υποδομών Ουζί Λαντάου, παρουσία και του Κύπριου Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι...
 η Κυπριακή κυβέρνηση πάντοτε εργάζεται για την υπεράσπιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την αξιοποίηση των όποιων πλεονεκτημάτων προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία ενίσχυσης της κυριαρχίας της.

Σημείωσε ότι η προσπάθεια για την οριοθέτηση της ΑΟΖ «γίνεται χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες με ένα πολύ στοχευμένο, συγκεκριμένο και μεθοδικό τρόπο και αποτέλεσμα τούτου είναι και η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ».

Εξάλλου , η πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσίας ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την υπογραφή συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών και τονίζει ότι η συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τη στενή σχέση και συνεχή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.

«Υπό το φως της πρόσφατης ανακάλυψης πλούσιων φυσικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, η οριοθέτηση των συνόρων του Ισραήλ θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ζωτικών οικονομικών συμφερόντων του Ισραήλ, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές και σαφήνεια στους γείτονες του Ισραήλ, ως προς την ακριβή τοποθεσία των θαλάσσιων συνόρων του Ισραήλ και ως προς τα δικαιώματα του στους φυσικούς θαλάσσιους πόρους», καταλήγει η ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στη Λευκωσία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου