Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Αγωγή Bloomberg κατά ΕΚΤ για τα Greek Statistics


Αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέθεσε το πρακτορείο Bloomberg διεκδικώντας την αποκάλυψη των εγγράφων σχετικά με τα greek statistics.

Το διεθνές πρακτορείο ζητά από την ΕΚΤ να αποκαλύψει όλα τα έγγραφα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα χρησιμοποίησε παράγωγα για να αποκρύψει το πραγματικό της έλλειμμα και συνέβαλε τελικά στην κρίση χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Με την αγωγή του, το Bloomberg ζητά από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ...
 στο Λουξεμβούργο να ανατρέψει την αρχική απόφαση της ΕΚΤ να μην αποκαλυφθούν τα δύο εσωτερικά έγγραφα που είχαν παρουσιαστεί στο εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της ευρωτράπεζας φέτος, όπου αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα swap για να αποκρύψει τον δανεισμό της.

Η ΕΕ εξαρτάται από τα «κράτη μέλη που θα πρέπει να έχουν μία ανοιχτή και διάφανη προσέγγιση σε σχέση με το ύψος των χρεών τους» αναφέρει το Bloomberg στην αγωγή του και συμπληρώνει: «Εάν η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να έχει μία τέτοια προσέγγιση στο παρελθόν, τότε υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αποκαλυφθούν οι σχετικές πληροφορίες που αποκρύπτονται».

«Οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στα δύο έγγραφα θα υπονόμευαν την εμπιστοσύνη ως προς την αποτελεσματική οικονομική πολιτική» είχε υποστηρίξει ο κ. Trichet, σε έγγραφό του ημερομηνίας 21ης Οκτωβρίου προς το Bloomberg. «Η αποκάλυψη των εγγράφων εν μέσω του τρέχοντος ευάλωτου περιβάλλοντος για την αγορά δημιουργεί ουσιαστικό και σοβαρό κίνδυνο αστάθειας» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, τα συγκεκριμένα έγγραφα περιέχουν πληροφορίες, βάσει των οποίων οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν εντοπίσει «δραστηριότητες με swap με ασυνήθιστους όρους» από τον Απρίλιο του 2009. «Είναι γενικώς ασαφές το τι έπραξε η ΕΚΤ (αν όντως έπραξε κάτι) εκείνη την περίοδο για να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα», αναφέρει το Bloomberg στην αγωγή του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου