Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Καταγγελία Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου στον ΟΗΕ


Σύντομο ανέκδοτο: τούρκικος πολιτισμός

Τη διακοπή, από το τουρκικό καθεστώς, της Θείας Λειτουργίας στο Ριζοκάρπασο ανήμερα των Χριστουγέννων, κατήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε διπλωματικούς εκπροσώπους των πέντε μόνιμων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, επέδωσε στους διπλωμάτες επιστολή, στην οποία υπογραμμίζει ότι είναι παρά πολύ σοβαρές οι φοβερές πράξεις και ενέργειες της τουρκίας και των...
 οργάνων της στην Κύπρο.

Επίσης, στην επιστολή τονίζεται, ότι "οι τουρκικές ενέργειες αποτελούν ανοσιουργήματα και ιεροσυλίες και παραβιάζουν κατάφωρα, βάναυσα και σκληρά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων, προκαλώντας τα θρησκευτικά αισθήματα του κυπριακού λαού, κάθε πολιτισμένου ανθρώπου".

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία, που ανέλαβε ο Αμερικανός πρέσβης για συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς 'Ερογλου, προκειμένου να συζητήσουν για την αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία. Η συνάντηση, όπως είπε, αναβλήθηκε λόγω προβλήματος υγείας του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Ωστόσο, ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι τώρα για να γίνει η συνάντηση θα πρέπει ο κ.'Ερογλου να επιτρέψει στους ιερείς να λειτουργούν απρόσκοπτα στα κατεχόμενα και στον επίσκοπο Καρπασίας να επισκέπτεται, όποτε επιθυμεί, τους εγκλωβισμένους και να λειτουργεί στην Καρπασία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου