Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Θεσσαλονίκη: Έρευνες για πετρέλαιο και στο Θερμαϊκό!


«Κοιτάσματα έχουμε, αλλά δεν είμαστε και Αραβία»... Η φράση αυτή του καθηγητή Κοιτασματολογίας του ΑΠΘ Μιχάλη Βαβελίδη αποτύπωσε την εικόνα του πρώτου (στη Θεσσαλονίκη) επιστημονικού συνεδρίου με αντικείμενο τους υδρογονάνθρακες, που έγινε στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών.

Το πρώτο γεωτρύπανο δεν πρόκειται να δουλέψει πριν από την πάροδο τεσσάρων έως πέντε ετών, ενώ ήδη έχει στηθεί ένας χορός...
 υπερβολών σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Ελλάδα.

Αυτά σημείωσαν οι περισσότεροι ομιλητές στο συνέδριο με θέμα «Αναζήτηση, Ερευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του «αρχιτέκτονα» της επιτυχημένης προσπάθειας της Κύπρου και διευθυντή Ενέργειας, Σόλωνα Κασίνη, ο οποίος τόνισε πως, για να φτάσει σε αυτό το σημείο η Κύπρος, χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια...

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας, επισήμανε πως, εκτός από τις δυο προκηρύξεις διαγωνισμών (διαδικασία παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων) που είναι σε εξέλιξη για την έρευνα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (μία στην περιοχή δυτικής Ελλάδας - Κρήτης και μία για τρία οικόπεδα σε Γιάννενα, Κατάκολο και Πατραϊκό κόλπο), έχουν ετοιμαστεί οι διακηρύξεις (και ακολουθούν οι διαγωνισμοί) για έρευνες στο θαλάσσιο περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, όπως άλλωστε και σε Θάσο και περιοχές του Εβρου.

Σε ό,τι αφορά το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Επανομή, που έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει γίνει ουσιαστική προσπάθεια εκμετάλλευσής του, ο κ. Τσόκας διευκρίνισε ότι «το κοίτασμα είναι υπαρκτό και μικρό. Εχει χαρτογραφηθεί. Με τις τιμές του φυσικού αερίου σήμερα η ποσότητα είναι εκμεταλλεύσιμη, όμως η ποιότητα δεν είναι καλή. Υπάρχει σκέψη να αξιοποιηθεί και αργότερα να χρησιμεύσει ως φυσική αποθήκη».

Ωστόσο, ο διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της ΕΛΠΕ ΑΕ, Ιωάννης Γρηγορίου, τόνισε ότι στο παρελθόν έγινε ξεκάθαρο ότι οι κάτοικι στην περιοχή δε θέλουν να γίνει εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι όσοι προσδοκούν άμεσα οφέλη από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων πρέπει να το ξεχάσουν... Σε αντίθεση με όσα έλεγε προ ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (περί γεωτρυπάνων μέσα σε ένα χρόνο), οι επιστήμονες ήταν σαφείς: «Το πρώτο γεωτρύπανο δεν πρόκειται να μπει νωρίτερα από τέσσερα ή πέντε χρόνια» (κ. Γρηγορίου) ή «η πρώτη γεώτρηση είναι δυνατό να γίνει σε πέντε έως επτά χρόνια από σήμερα» (κ. Βαβελίδης).

Όλοι έκαναν λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη χώρα, ενώ σημείωσαν πως, αν δεν προχωρήσουν οι εξειδικευμένες μελέτες και οι γεωφυσικές έρευνες, για να διαπιστωθούν τα αποθέματα ανά περιοχή, δεν πρέπει να καλλιεργούνται φρούδες ελπίδες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και στην πιο... προχωρημένη περιοχή της δυτικής Ελλάδας, ο καθηγητής Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του ΑΠΘ Ανδρέας Γεωργακόπουλος είπε ότι «η όλη διαδικασία αναζήτησης των κοιτασμάτων θα διαρκέσει μέχρι και επτά χρόνια, οπότε άμεσα οφέλη δεν μπορούν να υπάρξουν». Τόσο ο κ. Γεωργακόπουλος, όσο και ο κ. Γρηγορίου σημείωσαν πως το κοίτασμα στη νότια Κρήτη είναι γεωλογικό σενάριο, καθώς τα βάθη είναι τόσο μεγάλα, που μια γεώτρηση εκεί θα είχε τεράστιο κόστος. Ετσι, οι έρευνες ουσιαστικά επικεντρώνονται στη δυτική Ελλάδα.

Ο κ. Κασίνης επισήμανε πως με το γκάζι που εντοπίστηκε από την πρώτη γεώτρηση της Κύπρου (7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) το νησί μπήκε στον ενεργειακό χάρτη και ήδη 78 εταιρίες και κράτη αγόρασαν τα σεισμολογικά δεδομένα (δηλαδή, εξέφρασαν ενδιαφέρον). Ως τις 11 Μαΐου 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των προτάσεων και σε περίπου τέσσερα χρόνια θα γίνεται εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως σημαντικότερη παράμετρο, που θα βοηθήσει και στο εθνικό θέμα της μεγαλονήσου, το σταθμό υγροποίησης που πρόκειται να δημιουργηθεί.

ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ / agelioforos.gr


Παρκάρω το όχημα και φραπεδιάζω χαλαρά...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου