Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Άγαλμα κόρης ανεκτίμητης αξίας είχανε αρχαιοκάπηλοι +φωτό



Ενημέρωση: Τελικά αποδείχθηκε πλαστό!

Συνελήφθησαν στη Φυλή Αττικής δύο ημεδαποί για αρχαιοκαπηλία.

Κατείχαν παράνομα ένα μνημείο κόρης αρχαϊκών χρόνων, ανεκτίμητης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας που σκόπευαν να το πουλήσουν έναντι 500.000 ευρώ.



Χθες το μεσημέρι, συνελήφθησαν στη Φυλή (Χασιά) Αττικής από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο (2) ημεδαποί γιατί κατείχαν παράνομα από κοινού σε ποιμνιοστάσιο του ενός κατηγορουμένου, ένα (1) μνημείο κόρης («πεπλοφόρος»), αρχαϊκών χρόνων (520 π.χ.),το ύψος του οποίου είναι περίπου 1,20μ.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα οι δύο συλληφθέντες αναζητούσαν αγοραστές, με σκοπό να το διαθέσουν αντί του χρηματικού ποσού των 500.000 ευρώ.

Το κατασχεθέν αντικείμενο επιδείχθηκε σε αρμόδια αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία αποφάνθηκε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής κληρονομιάς» και πως πρόκειται για αντικείμενο μοναδικό, με ανεκτίμητη ιστορική και αρχαιολογική αξία.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.


Πλαστό το άγαλμα Κόρης που βρέθηκε σε μαντρί

Πλαστή η Κόρη, άνθρακες ο θησαυρός. Η κρυμμένη στο μαντρί της Φυλής υποτιθέμενη Κόρη της Αρχαϊκής εποχής, πιστό αντίγραφο της «Πεπλοφόρου» του Παρθενώνα, που βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι αποδεδειγμένα ένα κίβδηλο έργο.


Όλοι οι αρχαιολόγοι που κλήθηκαν στην Αστυνομία για να γνωμοδοτήσουν σχετικά, αποφάνθηκαν αρνητικά για την γνησιότητά της. Έτσι, αν οι διωκτικές αρχές δεν είχαν προλάβει να συλλάβουν τα άτομα, που είχαν το άγαλμα στην κατοχή τους, οι υποψήφιοι αγοραστές θα το αγόραζαν ως γνήσιο.

Άγνωστο είναι όμως αν πρόφθασαν να αναρωτηθούν πώς μια Κόρη θα μπορούσε να πωληθεί, έστω και παράνομα, αντί 500.000 ευρώ -τόσα ζητούσαν οι κάτοχοί της- τη στιγμή που η πραγματική αξία ενός τέτοιου αγάλματος μπορεί να φθάνει και τα 100 εκατομμύρια. Τόσο ο καθηγητής κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης όσο και οι αρχαιολόγοι και συντηρητές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου όμως που είδαν αυτό το έργο αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για κίβδηλο.

Εκ πρώτης όψεως πάντως το άγαλμα ήταν αρκετά πειστικό, καθώς έχει κατασκευασθεί μάλλον από τεχνητό λίθο. Άλλωστε είναι και πολύ βαρύ. Στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε ότι η Κόρη φέρει τα ίδια ακριβώς σημάδια θραύσης με το πρωτότυπο ενώ απουσιάζουν τα τμήματα που λείπουν και από το πρωτότυπο: το αριστερό χέρι δηλαδή και το κάτω τμήμα του γλυπτού. Σημαντικό είναι εξάλλου το γεγονός, ότι πανομοιότυπες Κόρες δεν υπήρχαν στην αρχαιότητα, δεδομένου ότι ήταν αναθήματα συγκεκριμένων γυναικών στην παρθένο Αθηνά, ούτε αντίγραφά τους είχαν γίνει τα μεταγενέστερα χρόνια, π.χ. στη Ρωμαϊκή εποχή.

Η γνήσια Πεπλοφόρος Κόρη (520 π.Χ.) βρέθηκε το 1886 στο Ερέχθειο της Ακρόπολης τεμαχισμένη σε τρία κομμάτια. Είναι φιλοτεχνημένη σε παριανό μάρμαρο, έχει ύψος περίπου 1,20 μ. ενώ διασώζει ακόμη ίχνη της αρχικής διακόσμησής της, που ήταν ιδιαίτερα πλούσια. Την ιδιαίτερη ονομασία της έλαβε από τα ενδύματά της, συγκεκριμένα το δωρικό, μάλλινο πέπλο που καλύπτει το ιωνικό λινό και πλισέ ιμάτιό της.

Το κίβδηλο έργο πάντως δεν έχει φθάσει ακόμη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου μεταφέρονται όλα τα κατασχεθέντα αρχαία.








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου