Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Γιατί καθυστερεί η προκήρυξη των εκλογών



Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών καθώς η διαδικασία του PSI που αποτελεί προϋπόθεση ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωσή της σε ότι αφορά στα ομόλογα αγγλικού δικαίου.

Ήδη όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών...
 δόθηκε παράταση έως τις 4 Απριλίου για ομόλογα ξένου δικαίου και δάνεια προς ΟΣΕ,ΟΑΣΑ και ΕΑΣ που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η παράταση αυτή δόθηκε καθώς πρώτον διαπιστώνεται άρνηση από κατόχους ομολόγων με ειδικές ρήτρες (πχ ΟΣΕ) να συμμετάσχουν αλλά και διότι υπήρξε απόσυρση αιτήσεων ενδιαφέροντος από ομολογιούχους που αρχικά είχαν εκφράσει πρόθεση συμμετοχής.

Η κυβέρνηση απειλεί τους ομολογιούχους ότι δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να μπει στην περιπέτεια μιας κανονικής χρεοκοπίας που συνεπάγεται η άρνηση να πληρώσει (fail to pay).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως αφορά ομόλογα του ΟΣΕ και άλλων ΔΕΚΟ ύψους 5 δις Ευρώ που οι ομολογιούχοι όχι μόνο εμφανίζονται καθολικά αντίθετοι στη συμμετοχή τους στο PSI αλλά ταυτόχρονα απειλούν ότι θα κάνουν άμεσα απαιτητή την καταβολή της αξίας του ομολόγου που κατέχουν καθώς υπάρχει η σχετική ρήτρα στα συγκεκριμένα ομόλογα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών το Reuters είχε μεταδώσει πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να παρατείνει τη διαδικασία έως και τις 15 Μαΐου, οπότε και υπάρχει λήξη ομολόγου. “Η πραγματική προθεσμία είναι στις 15 Μαΐου, αυτή είναι η ημέρα της κρίσης”, σύμφωνα με πηγή που επικαλέστηκε το πρακτορείο.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι οι εκλογές πηγαίνουν πίσω και με κίνδυνο εμπλοκής καθώς η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών αλλά και με την Τρόικα είναι ξεκάθαρη ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν χωρίς την ολοκλήρωση του PSI δεδομένου ότι η συνολική επιτυχία του εγχειρήματος είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων που θέτει το νέο μνημόνιο.

Του Νίκου Καρούτζου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου