Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Αναζητώντας την Ατλαντίδα ~ National Geographic (Βίντεο)


Η Ατλαντίδα ήταν μια πόλη με ανεπτυγμένη τεχνολογία και αρχιτεκτονική. Είχε μεγάλη στρατιωτική και ναυτική δύναμη και την πιο προηγμένη κοινωνική δομή της αρχαιότητας.

Αυτά φυσικά γνωρίζουμε μέσα από την περιγραφή που μας άφησε ο Πλάτωνας. Και συγκεκριμένα αναφέρει τα στοιχεία αυτά γράφοντας ότι τα γνωρίζει μέσω του Σόλωνα του νομοθέτη που και αυτός με τη σειρά του τα έμαθε από...
 Αιγύπτιους ιερείς όταν επισκέφθηκε την αρχαία Αίγυπτο.

Επίσης μέσω του Πλάτωνα γνωρίζουμε ότι η Ατλαντίδα ήταν στο τέλος του τότε γνωστού κόσμου,πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες (Γιβραλτάρ). Είχε κυκλική δόμηση και κυκλικά λιμάνια. Η πόλη καταστράφηκε ξαφνικά όταν η θάλλασσα τη σκέπασε για πάντα. Αρχαιολόγοι, μέντιουμ (Κέισυ -Μπλαβάτσκυ) και τυχοδιώκτες έχουν επιχειρήσει να βρουν την τοποθεσία της χαμένης Ατλαντίδας.

Έχουν ακουστεί από τα πιο λογικά επιχειρήματα(συσχετισμός της Ατλαντίδας με το Μινωικό πολίτισμό) έως τα πιο παράλογα όπως για παράδειγμα ότι η Ατλαντίδα είναι βυθισμένη κάπου στο τρίγωνο των Βερμούδων ή τα ερείπια της είναι στη Λατινική Αμερική ή ακόμη και το ότι ήταν μια βάση εξωγήινου πολιτισμού.

Όλα αυτά όμως ξεχάστε τα! Ξεχάστε τα γιατί για πρώτη φορά στα χρονικά υπάρχουν πολλά στοιχεία και βάσιμες ελπίδες ότι η ιστορία της Ατλαντίδας δεν είναι μύθος και η περίφημη πόλη βρίσκεται θαμένη κάτω από μια βαλτώδη έκταση στην περιοχή του πάρκου Donana της νότιας Ισπανίας.

Δορυφορικές φωτογραφίες της περιοχής έδωσαν το ερέθισμα σε ομάδα επιστημόνων να ερευνήσουν την περιοχή και τα ευρήματά τους είναι εντυπωσιακά! Έχουν βρεί ότι η σημερινή βαλτώδη έκταση ήταν κάποτε κόλπος ο οποίος χτυπήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια από τεράστιο τσουνάμι. Είναι πολύ κοντά στα στενά του Γιβραλτάρ και βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα ευρήματα τόσο τα αρχαιολογικά όσο και γεωφυσικά-γεωλογικά είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να πω εκπληκτικά!

thanx to disi69
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου