Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Την ανάγκασαν να παντρευτεί τον βιαστή της και αυτοκτόνησε


Μια κοπέλα 16 ετών έθεσε τέλος στη ζωή της επειδή την υποχρέωσαν να παντρευτεί τον άνδρα που την είχε βιάσει, ώστε ο τελευταίος να γλιτώσει τη φυλακή.

Η Αμίνα Αλ Φιλάλι αυτοκτόνησε πίνοντας ποντικοφάρμακο την περασμένη εβδομάδα στο Λαράς, μια κοινότητα κοντά στην Ταγγέρη, καθώς είχε βρεθεί σε απόγνωση αφού αναγκάστηκε να παντρευτεί το βιαστή της, όπως είπε η...
 Φούζια Ασούλι, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Ένωσης για τα Δικαιώματα των Γυναικών.
Με το γάμο, ο βιαστής της 16χρονης γλίτωσε την καταδίκη του από τα δικαστήρια.

Με βάση το άρθρο 475 του ποινικού κώδικα του Μαρόκου εάν το θύμα και ο δράστης παντρευτούν δεν υφίσταται βιασμός.

Η Ασούλι εξέφρασε τη θλίψη της που ο νόμος προασπίζεται "την οικογένεια και τα ήθη αλλά δεν υπολογίζει τα δικαιώματα της γυναίκας".

Ο γάμος οριστικοποιήθηκε από "οικογενειακό δικαστήριο" της Λαράς αφού οι δύο οικογένειες, του βιαστή και της Αμίνα, συμφιλιώθηκαν πριν από έξι μήνες.

Η κοπέλα ήταν ανήλικη και για το λόγο αυτό βρισκόταν υπό την κηδεμονία του πατέρα της που αποφάσιζε για λογαριασμό της.

Με βάση τη νομοθεσία, ο βιασμός τιμωρείται με φυλάκιση 5-10 ετών. Αν το θύμα είναι ανήλικο, η ποινή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 20 χρόνια. Σε πολλές κοινωνίες, ιδίως σε αραβικές χώρες όπου τηρούνται αυστηρά τα παραδοσιακά έθιμα, θεωρείται ατίμωση όλης της οικογένειας αν μια γυναίκα χάσει την παρθενιά της χωρίς να έχει παντρευτεί.
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι οικογένειες να καταλήγουν σε κάποιο είδος συμφωνίας μεταξύ τους ώστε τα θύματα να παντρεύονται τους βιαστές τους.

Η κηδεία της άτυχης κοπέλας έγινε σήμερα στο Λαράς, την ίδια ώρα που περίπου 300 άτομα πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το δικαστήριο που επικύρωσε το γάμο της.

Η υπουργός Αλληλεγγύης, Γυναικείων και Οικογενειακών Θεμάτων, Μπασίμα Χακάουι, η μοναδική γυναίκα μέλος της ισλαμικής κυβέρνησης του Μαρόκου, παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχει "πραγματικό πρόβλημα" και μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση "ΙΙ Μ" πρότεινε να διεξαχθεί διάλογος για την τροποποίηση του νόμου.
Να σημειωθεί ότι το μεσημεριανό δελτίο του καναλιού ήταν αφιερωμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου στο θέμα αυτό.

Η Νούζα Σκάλι, που είχε την ίδια θέση στην προηγούμενη κυβέρνηση, δήλωσε σοκαρισμένη από την υπόθεση αυτή, που την χαρακτήρισε "μια κραυγή της κοινωνίας".

"Ο νόμος θεωρεί την ανήλικη βιασθείσα ως εγκληματία, μολονότι είναι το θύμα της βίας", είπε η Σκάλι, εκφράζοντας τη λύπη της γιατί δεν προστατεύονται οι ανήλικοι.

"Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τον ποινικό κώδικα ώστε να προσαρμοστεί με το νέο σύνταγμα που απαγορεύει τη βία εναντίον των γυναικών και διασφαλίζει την ισότητα των φύλων", πρόσθεσε.

Το δράμα της Αμίνα προκάλεσε τεράστια κινητοποίηση στην μπλογκόσφαιρα και σε μέσα ενημέρωσης.

Ένα αίτημα για την ακύρωση του συγκεκριμένου άρθρου του ποινικού κώδικα, που κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ, συγκέντρωσε εκατοντάδες υπογραφές μέσα σε λίγες ώρες.

Π.Θ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου