Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Νέοι φάκελοι ~ Πως φτάσαμε στο μνημόνιο (Βίντεο - 5ο μέρος)


Το διάστημα από τις αρχές του 2010 και το κρίσιμο ταξίδι του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός μέχρι και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2010, την δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και την τελική ευθεία για την υπογραφή με την τρόικα ερευνούν ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ στο πέμπτο επεισόδιο της μεγάλης σειράς «Πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο».


Ο Αλέξης Παπαχελάς μιλά αποκλειστικά με τον διάσημο οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπίνι που αποκαλύπτει τι είχε πει στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου όταν τον συνάντησε στο καθοριστικό ταξίδι του στο Νταβός. Ακόμη, για πρώτη φορά ειδικοί των αγορών, σύμβουλοι των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά και ο Κάιλ Μπας, ο άνθρωπος που είχε από καιρό επενδύσει σε μια χρεοκοπία της Ελλάδας μιλούν για το ρόλο του περίφημου φαινομένου της κερδοσκοπίας. Για πρώτη φορά, ο γερμανός Γιούργκεν Σταρκ, τότε σημαίνον μέλος του εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απαντά ξεκάθαρα στο ερώτημα αν υπήρξε κερδοσκοπία ή όχι στην ελληνική κρίση αλλά και αν παίχτηκε στις πλάτες της Ελλάδας κερδοσκοπικό παιχνίδι μεταξύ Ευρώ και Δολαρίου.

Ακόμη, για πρώτη φορά κορυφαίοι παράγοντες των Βρυξελλών, όπως ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλούν και εξηγούν στον Αλέξη Παπαχελά την αμφίσημη στάση των Γερμανών στην πορεία προς το Μνημόνιο. Μπροστά στην κάμερα της εκπομπής, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης αλλά και συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αποκαλύπτουν το πραγματικό παρασκήνιο των διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ ενώ ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν αποκαλύπτει τι ειπώθηκε σε κλειστές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών κατά την προετοιμασία των τελικών ανακοινώσεων για την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2010.

Τέλος, ο στενός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης φωτίζει την στάση και τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας στις προσπάθειες για συναίνεση το 2010, λίγο πριν η κυβέρνηση Παπανδρέου λάβει τα πρώτα αυστηρά μέτρα για την Οικονομία.



 

 
 
 
Ακόμη:
Το πρώτο μέρος
Το δεύτερο μέρος
Το τρίτο μέρος
Το τέταρτο μέρος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου