Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις & μείωση φόρου ~ Οδηγός


Η περικοπή των φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με το μειωμένο αφορολόγητο όριο και τη νέα φορολογική κλίμακα αυξάνει ακόμη περισσότερο τη φορολογική επιβάρυνση για όλους τους φορολογουμένους.

Στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών οι εκπτώσεις είναι πλέον μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα. Σε σχέση με πέρυσι περιορίζονται...
 στο μισό και αντί για 20% εκπίπτει από τον φόρο το 10%, ενώ καταργήθηκε η έκπτωση φόρου για τα δικηγορικά έξοδα. Οι αποδείξεις από τους δικηγόρους μετράνε στις αποδείξεις που απαιτούνται για το αφορολόγητο όριο. Η περικοπή των φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με το μειωμένο αφορολόγητο όριο και τη νέα φορολογική κλίμακα αυξάνει ακόμη περισσότερο τη φορολογική επιβάρυνση για όλους τους φορολογουμένους.


Οι δαπάνες που αναγνωρίζει πλέον η Εφορία είναι οι εξής:

Εξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης: Αφαιρείται από τον φόρο το 10% των δαπανών, με το ποσό της μείωσης να μην μπορεί να υπερβεί τα 3.000 ευρώ.

Ως έξοδα ιατρικής περίθαλψης θεωρούνται:

•Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.

•Η δαπάνη για φυσιοθεραπεία και λουτροθεραπεία, καθώς και για λογοθεραπεία και για επισκέψεις σε ψυχολόγο, για την αποκατάσταση της υγείας ύστερα από σχετική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού. Ειδικά για την αναγνώριση της δαπάνης που καταβάλλεται σε ψυχολόγο και λογοθεραπευτή, εκτός από τη γνωμάτευση του γιατρού απαιτείται και βεβαίωση του γιατρού ότι έλαβε υπόψη του τα πορίσματα του ψυχολόγου ή του λογοθεραπευτή για την παροχή των τελικών υπηρεσιών του.

•Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη μέσα σε αυτά, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών.

•Οι δαπάνες σε νοσοκόμο, η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη κ.λπ., η δαπάνη για νοσοκομειακή περίθαλψη των τέκνων που πάσχουν από ανίατο νόσημα και το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

•Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που καταβάλατε για τα τέκνα σας που δεν συγκατοικούν μαζί σας, αλλά με τον άλλο γονέα τους, τον οποίο και βαρύνουν, λόγω του ότι βρίσκεστε σε διάζευξη με αυτόν.

Τα δικαιολογητικά

Για να αναγνωριστεί η δαπάνη για ιατρικά έξοδα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνυποβάλλουν:

•Για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, διπλότυπη απόδειξη του ιατρού.

•Για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές, διπλότυπη απόδειξη της κλινικής από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης νοσηλείας, καθώς και βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής για τον χρόνο νοσηλείας και το ποσό των εξόδων αναλυτικά κατ' είδος εξόδου.

•Για νοσήλια σε κρατικά κ.λπ. νοσηλευτικά ιδρύματα, διπλότυπη απόδειξη είσπραξης του νοσηλευτικού ιδρύματος, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης νοσηλείας, καθώς και βεβαίωση του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος για τον χρόνο νοσηλείας και το ποσό των εξόδων αναλυτικά κατ' είδος εξόδου. Δεν είναι απαραίτητη η υποβολή των πιο πάνω βεβαιώσεων, αν τα στοιχεία αυτών αναγράφονται στις διπλότυπες αποδείξεις εισπράξεων.

•Για την απόδειξη της δαπάνης για απασχόληση νοσοκόμου απαιτείται βεβαίωση θεράποντος ιατρού για τη νόσο από την οποία πάσχει ο ασθενής, τη διάρκειά της και την ανάγκη απασχόλησης νοσοκόμου και απόδειξη είσπραξης της αμοιβής από το πρόσωπο που προσέφερε υπηρεσίες ως νοσοκόμος, στην οποία πρέπει να αναφέρονται το ονοματεπώνυμο και το όνομα του πατέρα του, ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ταυτότητας, η διεύθυνση κατοικίας του και η χρονική διάρκεια παροχής των υπηρεσιών του, νόμιμα υπογεγραμμένη. Στην αμοιβή δεν περιλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ.

•Για την απόδειξη της δαπάνης για περίθαλψη ηλικιωμένων και προσώπων με κινητική αναπηρία σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, απαιτούνται διπλότυπη απόδειξη παροχής υπηρεσιών και βεβαίωση του διευθυντή ή του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης για τον χρόνο περίθαλψης και για το ποσό της δαπάνης αναλυτικά. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στους κωδικούς 051-052 του εντύπου Ε1 θα γράψετε το 50% της δαπάνης που καταβάλατε σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

•Για την απόδειξη δαπάνης για αγορά και τοποθέτηση οργάνων στο σώμα του ασθενούς και αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά, αν η δαπάνη αυτή αποτελεί μέρος των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης, απαιτούνται τα δικαιολογητικά που αναφέρθηκαν για την περίπτωση αυτή. Αν η προμήθεια των οργάνων γίνεται από το ελεύθερο εμπόριο, απαιτείται απόδειξη λιανικής πώλησης.

•Ειδικά σε περίπτωση αγοράς γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοΐας απαιτείται και βεβαίωση γιατρού.

•Για την απόδειξη της δαπάνης για περίθαλψη ανάπηρων ή πασχόντων από ανίατο νόσημα τέκνων απαιτείται διπλότυπη απόδειξη είσπραξης και βεβαίωση του διευθυντή της σχολής ή του θεραπευτηρίου για τον ακριβή χρόνο φοίτησης ή περίθαλψης, για το ποσό της δαπάνης αναλυτικά, καθώς και για την πάθηση του τέκνου.


Ασφαλιστικές εισφορές: Ποσοστό 10% της δαπάνης αφαιρείται από τον φόρο. Η δαπάνη αφορά το ποσό των υποχρεωτικών από τον νόμο εισφορών που καταβλήθηκαν μέσα στο 2011 σε ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ κ.λπ.), καθώς και το ποσό των εισφορών που καταβλήθηκαν στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε Ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο. Δεν γράφονται οι εισφορές που παρακράτησαν οι εργοδότες από τους μισθωτούς και έχουν αφαιρεθεί από τις αποδοχές τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ασφαλιστικές εισφορές εμπόρων ή ελεύθερων επαγγελματιών δεν περιλαμβάνονται στις επαγγελματικές τους δαπάνες. Για την απόδειξη της δαπάνης αυτής πρέπει να συνυποβληθεί βεβαίωση ή απόδειξη του οικείου ασφαλιστικού ταμείου.


Δωρεές ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων: Αφαιρείται από τον φόρο το 10% της δωρεάς που γίνεται στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και στα νοσοκομεία που αποτελούν ΝΠΙΔ και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για την απόδειξη της δωρεάς των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων απαιτείται η υποβολή α) βεβαίωσης του δωρεοδόχου ότι έγινε αποδεκτή η δωρεά και β) αντίγραφου του πρωτοκόλλου παράδοσης παραλαβής. Το 10% του ποσού της αξίας των δωρεών αυτών θα αφαιρεθεί από τον φόρο σας.


Ενοίκιο για κύρια κατοικία και για τέκνα που σπουδάζουν: Εκπτωση φόρου 10% του ενοικίου με το ποσό της κάθε δαπάνης να μην μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ. Δηλαδή ανώτερη έκπτωση φόρου έως 100 ευρώ. Η ίδια έκπτωση ισχύει για το ενοίκιο που καταβάλλει ετησίως ο φορολογούμενος για τα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Σημειώστε ότι: Δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή όσοι:

•παίρνουν στεγαστικό επίδομα

•όταν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους ή τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν πλήρη κυριότητα ή κατοχή εξ ολοκλήρου σε οικία με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με εκείνη της μισθωμένης κύριας κατοικίας, η οποία βρίσκεται στον ίδιο νομό με τη μισθωμένη.

Η έκπτωση λόγω καταβολής μισθωμάτων αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράψει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος τον αριθμό φορολογικού μητρώου του εκμισθωτή. Αν πρόκειται για εκμισθωτές που δεν κατοικούν ούτε διαμένουν στην Ελλάδα, μπορεί να αναγράφεται ο αριθμός φορολογικού μητρώου του πληρεξούσιου ή νόμιμου εκπροσώπου τους. Για τους ανήλικους εκμισθωτές που δεν έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου, αναγράφεται το αντίστοιχο στοιχείο του προσώπου που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου.

Σε περίπτωση που καταβάλατε μέσα στο 2011 ενοίκιο κύριας κατοικίας σε περισσότερους εκμισθωτές-συνιδιοκτήτες του ακινήτου, εφόσον αυτοί είναι μέχρι τρεις, στην κάθε σειρά θα γράψετε τα στοιχεία του καθενός και το ποσό ενοικίου που τους αναλογεί.

Το ποσό της κάθε δαπάνης υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους και μειώνει τον φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη) και μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του καθενός που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, όπως αυτό δηλώθηκε με την αρχική δήλωση ή συμπληρωματική μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Για τον υπολογισμό των ποσών απαιτείται απόδειξη της καταβολής του ενοικίου ως εξής:

•Υποβολή αποδείξεων για το συνολικό ποσό του ενοικίου ή σε περίπτωση απώλειας μίας ή περισσοτέρων των υπολοίπων.

•Αντί των παραπάνω οικείων αποδείξεων, υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986 από την οποία να προκύπτουν το ποσό του ενοικίου που καταβλήθηκε, το μηνιαίο ποσό, τους μήνες που αφορά, ως και τα στοιχεία των δικαιούχων. Ομοια υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται και σε περίπτωση που συνυποβάλλονται με την οικεία δήλωση απλά φωτοαντίγραφα των αποδείξεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής είναι η σύζυγος, θα γραφτεί ο ΑΦΜ της συζύγου. Αν μέσα στο 2011 καταβάλατε ενοίκιο κύριας κατοικίας ή ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν, όμως δεν δικαιούστε την έκπτωση, το ποσό της δαπάνης θα πρέπει να αναγραφεί στους κωδικούς 419-420 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1.


ΑΚΙΝΗΤΑ

Εκπίπτει η ενεργειακή αναβάθμιση

Εκπίπτει από τον φόρο το 10% της δαπάνης για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου. Το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 3.000 ευρώ, κατά συνέπεια μέγιστη μείωση φόρου 300 ευρώ.

Αφορά δαπάνη που καταβλήθηκε το 2011 για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη», ή και για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που θα προκύψουν ύστερα από ενεργειακή επιθεώρηση και αφορούν:
•Την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

•Την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.

•Την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας.

•Την αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης - θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών.

•Τη θερμομόνωση με τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/κουφωμάτων και τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος ή/και στην οροφή (δώμα ή στέγη).

•Τη δαπάνη για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης.


Ενοίκια

Δεν δικαιούνται έκπτωση όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα και όσοι κατέχουν κατοικία με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με τη μισθωμένη στον ίδιο νομό.


ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Ελάφρυνση για ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια
Εκπτωση φόρου 10%, με το ποσό της κάθε δαπάνης να μην μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ. Δηλαδή ανώτερη έκπτωση φόρου 100 ευρώ.

Η έκπτωση αφορά τα έξοδα που κάνει ο φορολογούμενος για κάθε παιδί που το βαρύνει ή για τον ίδιο για παράδοση κατ' οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων ή για φροντιστήρια οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένων γλωσσών. Επίσης περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παράδοση μαθημάτων κ.λπ. που καταβάλλεται ετησίως από γονείς που βρίσκονται σε διάζευξη, για κάθε παιδί στην περίπτωση που δεν συνοικούν μαζί του.

Το ποσό της κάθε δαπάνης υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους, μειώνει τον φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη) και μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του καθενός που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, όπως αυτό δηλώθηκε με την αρχική δήλωση ή τη συμπληρωματική μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Διατροφή από τον έναν σύζυγο στον άλλον σύζυγο. Αφορά διατροφή που επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη. Εκπτωση φόρου 10% της δαπάνης, με το ποσό της μείωσης του φόρου να μην μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.

imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου