Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

2 Σπάνιες έγχρωμες φωτογραφίες Ελλήνων του Πόντου


Φωτογραφίες που χρονολογούνται το 1905~1915 και που δείχνουν ελληνίδες να συλλέγουνε φύλλα τσαγιού σε περιοχή του Πόντου στη σημερινή Γεωργία.

Φυσικά μετά τον Στάλιν και το απολυταρχικό κομμουνιστικό καθεστώς, η μεγάλη Ελληνική Κοινότητα που ζούσε στη Γεωργία, εξολοθρεύθηκε.



Επεξεργασμένες, έτσι ώστε να αποδώσουνε τα αυθεντικά χρώματα της εποχής. Πρόκειται για μέρος της συλλογής του Sergey Prokudin-Gorskii που
ήταν φωτογράφος και χημικός και από τους πρωτοπόρους της έγρωμης φωτογραφίας. Με την επικράτηση των Μπολσεβίκων έφυγε από τη Ρωσία μαζί με όσα αρνητικά των φωτογραφιών του κατάφερε να σώσει.

Τα αρνητικά αυτά, τα πούλησαν οι κληρονόμοι του στην αμερικανική βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και οι φωτογραφίες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο μετά από δεύτερη (ψηφιακή) αυτή την φορά επεξεργασία. Μπορείτε να τις δείτε από εδώ.
   



Η τεχνική του είχε ως εξής: έπαιρνε τρεις διαφορετικές μονόχρωμες φωτογραφίες του ίδιου αντικειμένου που είχανε βγει με τρία διαφορετικά φίλτρα (πράσινο, μπλε και κοκκινο) και στη συνέχεια τα τοποθετούσε το ένα πάνω στο άλλο και είχε το έχρωμο αποτέλεσμα.

 






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου