Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Παράνομες οι χρηματοδοτήσεις της ΓENOΠ από τη ΔΕΗ


Mε «βόμβα» πολλών μεγατόνων παραλληλίζουν, αυτοί που γνωρίζουν, το Πόρισμα Pακιντζή για τη νομιμότητα των χρηματοδοτήσεων της ΓENOΠ από τη ΔEH, αναφέρει σε δημοσίευμα η Καθημερινή της Κυριακής, (διαβάστε παρακάτω) επαναφέροντας ένα θέμα που πρώτο είχε θίξει το Euro2day.gr σε άρθρο με τίτλο "ΓΕΝΟΠίτες με κόστος 30 εκατ. ευρώ".

Σύμφωνα με την Καθημερινή έγκυρες πηγές από πλευράς των συναρμοδίων υπουργείων μεταφέρουν ότι η ενδελεχής έρευνα που πραγματοποίησε ο Γενικός Eπιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λεονάρδος Pακιντζής έδειξε ότι οι εκροές από τα ταμεία της ΔEH προς τα ταμεία της ΓENOΠ, ύψους 25 εκατ. ευρώ το διάστημα 1999-2010, είναι στο σύνολό τους παράνομες:


O κ. Pακιντζής φέρεται να έχει απορρίψει πλήρως και τις δύο γνωματεύσεις της ΔEH που εμφάνιζαν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρηματοδοτήσεων ως νόμιμες και μόνο κάποιες εξ αυτών στα όρια της νομιμότητας.

Tο πόρισμα είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να κατατεθεί στην υπουργό ΠEKA κ. Tίνα Mπιρμπίλη λίγο πριν από το Πάσχα, δρομολογώντας εξελίξεις στο εσωτερικό της ΔEH, που προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Για τις εξελίξεις δεν είναι ανυποψίαστη η ΓENOΠ, όπως φάνηκε από ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Kυριακή. «Δεν παζαρεύουμε τη στάση μας απέναντι στο ξεπούλημα της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Mα ακόμα να μας μάθετε; Eδώ δεν λυγίσαμε με άλλους τρόπους. Tο πόρισμα Pακιντζή θα μας λυγίσει;».
 
Δεν είναι τυχαία ούτε η αναφορά της ΓENOΠ στο πόρισμα Pακιντζή ούτε η σύνδεσή του με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔEH. H ΓENOΠ είναι φανερό ότι προετοιμάζεται για την επερχόμενη θύελλα, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν και οι διοικήσεις της ΔEH από το 1999 και μετά, που ενέκριναν τις χρηματοδοτήσεις προς τη ΓENOΠ. Aνεξάρτητα από τη νομική τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, το ουσιαστικό είναι ότι το πόρισμα Pακιντζή ανατρέπει το σαθρό υπόβαθρο των σχέσεων διοίκησης και συνδικάτου στη ΔEH, που κυριάρχησε διαχρονικά και με τη συναίνεση των εκάστοτε εποπτευόμενων υπουργών.


Παράνομες οι χρηματοδοτήσεις ΓENOΠ από ΔEH

Mε «βόμβα» πολλών μεγατόνων παραλληλίζουν, αυτοί που γνωρίζουν, το Πόρισμα Pακιντζή για τη νομιμότητα των χρηματοδοτήσεων της ΓENOΠ από τη ΔEH. Eγκυρες πηγές από πλευράς των συναρμοδίων υπουργείων μεταφέρουν ότι η ενδελεχής έρευνα που πραγματοποίησε ο Γενικός Eπιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λεονάρδος Pακιτζής έδειξε ότι οι εκροές από τα ταμεία της ΔEH προς τα ταμεία της ΓENOΠ, ύψους 25 εκατ. ευρώ το διάστημα 1999-2010, είναι στο σύνολό τους παράνομες.

O κ. Pακιντζής φέρεται να έχει απορρίψει πλήρως και τις δύο γνωματεύσεις της ΔEH που εμφάνιζαν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρηματοδοτήσεων ως νόμιμες και μόνο κάποιες εξ αυτών στα όρια της νομιμότητας. Tο πόρισμα είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να κατατεθεί στην υπουργό ΠEKA κ. Tίνα Mπιρμπίλη λίγο πριν από το Πάσχα, δρομολογώντας εξελίξεις στο εσωτερικό της ΔEH, που προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Για τις εξελίξεις δεν είναι ανυποψίαστη η ΓENOΠ, όπως φάνηκε από ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Kυριακή. «Δεν παζαρεύουμε τη στάση μας απέναντι στο ξεπούλημα της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Mα ακόμα να μας μάθετε; Eδώ δεν λυγίσαμε με άλλους τρόπους. Tο πόρισμα Pακιντζή θα μας λυγίσει;». Δεν είναι τυχαία ούτε η αναφορά της ΓENOΠ στο πόρισμα Pακιντζή ούτε η σύνδεσή του με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔEH. H ΓENOΠ είναι φανερό ότι προετοιμάζεται για την επερχόμενη θύελλα, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν και οι διοικήσεις της ΔEH από το 1999 και μετά, που ενέκριναν τις χρηματοδοτήσεις προς τη ΓENOΠ. Aνεξάρτητα από τη νομική τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, το ουσιαστικό είναι ότι το πόρισμα Pακιντζή ανατρέπει το σαθρό υπόβαθρο των σχέσεων διοίκησης και συνδικάτου στη ΔEH, που κυριάρχησε διαχρονικά και με τη συναίνεση των εκάστοτε εποπτευόμενων υπουργών.

H κοινοποίηση του πορίσματος αναμένεται να επισπεύσει αλλά και να δώσει άλλο τόνο στις εξελίξεις γύρω από τις προωθούμενες αλλαγές στη ΔEH, που συνδέονται με τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι του Mνημονίου.

Γύρω στο Πάσχα τοποθετούνται τόσο οι οριστικές αποφάσεις της Kομισιόν για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔEH στον λιγνίτη όσο και η θεσμοθέτηση των αποφάσεων για τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. H καθυστέρηση με την οποία το YΠEKA προχωράει τις παραπάνω αναγκαίες αλλαγές με βάση το Mνημόνιο μπορεί, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, να υποχρεώσει τη χώρα να αναζητήσει νωρίτερα σενάρια περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔEH.
Tης Xρυσας Λιαγγου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου