Με τον big brother στην… τσέπη θα κυκλοφορούν όλοι οι φορολογούμενοι το 2011.
Για την «φοροκάρτα» ο λόγος στην οποία θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλες οι αγορές των πολιτών ώστε να μην απαιτείται η έκδοση αποδείξεων για την εφορία.
Η νέα κάρτα έρχεται να βάλει τέλος στο χαρτοβασίλειο της Εφορίας που αυξήθηκε τα μάλα μετά την σύνδεση του αφορολόγητου ποσού των 12.000 ευρώ με αποδείξεις ισοδύναμης αξίας.
Σε πρώτη φάση, η χρήση της κάρτας θα είναι προαιρετική ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει...
την παροχή κινήτρου στους φορολογούμενους προκειμένου να προχωρήσουν στην απόκτηση της νέας κάρτας.
Ειδικότερα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέφεται στο φορολογούμενο ένα μέρος από τον ΦΠΑ με τον οποίο θα επιβαρύνεται, κατά τις αγορές που θα πραγματοποιεί με τη χρήση της κάρτας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν την κάρτα από τις τράπεζες, οι οποίες και θα αναλάβουν ουσιαστικά την ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων για λογαριασμό των κατόχων των καρτών.
Όλα τα στοιχεία των αγορών που θα πραγματοποιεί ο φορολογούμενος με τη χρήση της κάρτας θα καταγράφονται από την τράπεζά του, θα αποστέλλονται και θα καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Μετά τη λήξη του έτους το συνολικό ποσό των αγορών αυτών θα προεκτυπώνεται στη φορολογική δήλωση του κατόχου της κάρτας.
Έτσι, στο τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι που είναι πιστοποιημένοι στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων του ΤΑΧΙSNET, θα μπορούν να μπουν στο διαδίκτυο και να δουν στον λογαριασμό τους τι έχουν ξοδέψει για αγορές μέσω της φοροκάρτας.
Η φοροκάρτα θα είναι ανώνυμη, θα φέρει μαγνητική ταινία και θα μοιάζει με τη χρεωστική.
Η καταγραφή και μεταφορά των δεδομένων κάθε συναλλαγής θα γίνεται με απλό τρόπο.
Εφόσον το κατάστημα στο οποίο πραγματοποιείται η συναλλαγή έχει μηχάνημα POS για την υποδοχή χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, ο καταστηματάρχης ή ο υπάλληλος του καταστήματος θα περνά από το ίδιο μηχάνημα και τη φοροκάρτα.
Με τον τρόπο αυτό, η τράπεζα θα ενημερώνεται για τη συναλλαγή και θα μεταβιβάζει τα στοιχεία αυτής στη ΓΓΠΣ.
Επειδή η κάρτα θα είναι ανώνυμη οι τράπεζες δεν θα μπορούν να συλλέγουν στοιχεία για τους καταναλωτές, θα ενημερώνονται όμως για τον τζίρο των επιχειρήσεων.
Στα τέλη του 2011 η φοροκάρτα θα ενσωματωθεί στην κάρτα του πολίτη, η οποία θα έχει ένα «τσιπάκι» στο όποιο θα υπάρχουν στοιχεία όπως το ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός δημοτολογίου, ταυτότητας και διαβατηρίου. Στην μια όψη της θα υπάρχει δακτυλικό αποτύπωμα και φωτογραφία του κατόχου.
Ήδη το υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα τη διαδικασία που απαιτείται προκειμένου οι φορολογούμενοι να μπορούν να ενεργοποιούν τις φοροκάρτες που θα εκδίδουν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, για να ενεργοποιηθεί η φοροκάρτα ο κάτοχός της θα πρέπει να γνωστοποιεί στη ΓΓΠΣ – είτε μέσω διαδικτύου με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω κινητού τηλεφώνου με μήνυμα SMS που θα αποστέλλεται σε συγκεκριμένο πενταψήφιο αριθμό – ποιος είναι ο ΑΦΜ του και ποιος ο 16ψήφιος αριθμός που αναγράφεται πάνω στην κάρτα του.
Με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος ως φυσικό πρόσωπο θα ταυτοποιείται ως ο χρήστης της συγκεκριμένης κάρτας και στο εξής όποια καταγραφή συναλλαγής γίνεται μ’ αυτήν θα καταχωρείται από τη ΓΓΠΣ στο όνομά του (θα περνιέται στον ΑΦΜ του).
Το υπουργείο Οικονομικών ανήρτησε στο διαδίκτυο την απόφαση για την ανάθεση του έργου «δήλωση αντιστοίχισης κάρτας αποδείξεων με ΑΦΜ μέσω SMS» στην ιδιωτική εταιρεία M-STAT.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6.150 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.
Η υπηρεσία που θα παράσχει η εταιρεία θα αφορά στην όλη διαδικασία της αποστολής μηνυμάτων SMS από τους φορολογούμενους που θα παραλάβουν φοροκάρτες από τις τράπεζες προς την ΓΓΠΣ με τα οποία θα την ενημερώνουν για την αντιστοίχιση των αριθμών των καρτών τους με τους ΑΦΜ τους.
Η υπηρεσία θα λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα και θα εξυπηρετεί όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες.
Μ. Χριστοδούλου
Επίθεση στη Γερμανία: Εν αναμονή διαδήλωσης της AfD - Αντιδιαδήλωση στο
Μαγδεμβούργο
Πριν από 16 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου