Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Εγκρίθηκαν οι μειώσεις μισθών ~ Κατώτατο όριο τα 740 ευρώ

Το πιο άδικο μέτρο που πάρθηκε μέχρι τώρα.

Τα παιδιά που δεν είναι από τα "σπλάχνα μας" & εργάζονται ως ιδιωτικοί υπάλληλοι προφανώς δεν τα έβγαλε μ**νί αλλά κ*λος.

Οι μειώσεις αυτές γίνονται για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

-Μα αν θες να τις κάνεις πιο ανταγωνιστικές, απλά μειώνεις τους φόρους που τις επιβάλλεις ως κράτος. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα φέρει περαιτέρω συρίκνωση στην αγορά, πράγμα που συνεπάγεται λιγότερους φόρους που θα εισπράξει το κράτος. Με λίγα λόγια μια τρύπα στο νερό! Ο κόσμος πλέον τρώει από τα αποταμιευμένα των παλαιοτέρων ετών και αυτό φαίνεται από τη μείωση των καταθέσεων στις τράπεζες, οι οποίες όμως δεν έφυγαν στο εξωτερικό!

~Χιλιάδες απολύονται στον ιδιωτικό τομέα και κανένας δεν μετατάχθηκε στο δημόσιο. Αντί αυτού καλείται ο απολυμένος να υποστεί νέες επιβαρύνσεις με φόρους για να συνεχίζει να σπαταλά το δημόσιο σε στρατιές ψηφοφόρων & ημετέρων που προσέλαβε.

Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για δύο χρόνια, θα μπορούν να συνυπογράφουν σε επίπεδο επιχείρησης, εργοδότες και εργαζόμενοι, με την επίκληση «ειδικών λόγων».

Αυτό προβλέπεται στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου της υπουργού Εργασίας κυρίας Λούκας Κατσέλη, το οποίο έλαβε σήμερα την τελική έγκριση από την τρόικα, και προβλέπει την υπογραφή ανά επιχείρηση «συμβάσεων ειδικών συνθηκών», οι οποίες θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο και θα ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες από την Βουλή ώστε να τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο καθεστώς των συμβάσεων θα προβλέπει τα εξής:
1. Οι συμβάσεις ειδικών συνθηκών, θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, ενώ οι μειώσεις των αμοιβών θα συναποφασίζονται μεταξύ του σωματείου και της επιχείρησης με μόνο περιορισμό να μην είναι μικρότερες από τα κατώτατα όρια της σύμβασης της ΓΣΕΕ. Δηλαδή 740 ευρώ.

2. Οι επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που αποφασίζεται από τον υπουργό Εργασίας δεν θα ισχύει για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που έχουν συνυπογράψει σύμβαση ειδικών συνθηκών.

3. Ισχύουν για ένα συν ένα έτη και ακολούθως θα προβλέπεται η διαδικασία μέσω της οποίας θα επανέρχονται οι αμοιβές στον προηγούμενο καθεστώς.

4. Στη σύμβαση θα υπάρχει αιτιολογημένη έκθεση που δικαιολογεί την ανάγκη κατάρτισης της σύμβασης, που θα υποβάλλεται στο Συμβούλιο Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας.

5. Δικαίωμα υπογραφής σύμβασης ειδικών συνθηκών έχουν και οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, ενώ εφόσον δεν υπάρχει εργοστασιακό σωματείο θα υπογράφεται από το κλαδικό σωματείο ή από την Ομοσπονδία.

6. Η επιχείρηση κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης δεν θα μειώνει το προσωπικό, ενώ εφόσον απολύσει θα πρέπει να καταβάλει την αποζημίωση με βάση τις αποδοχές που ίσχυαν προ της ισχύος της σύμβασης.

«Δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα»

ΤΟ ΒΗΜΑ
«Μόνο με την εφαρμογή κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη». Αυτό υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα κύριος Πόλ Τόμσεν μιλώντας σε δείπνο επιχειρηματιών που οργάνωσε στην Αθήνα το Ελληνοαμερικανικό Επιμελήτήριο.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι οι κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές είναι η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, η συγκέντρωση των φόρων, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ειδικά στο Δημόσιο Τομέα είναι ο έλεγχος των δαπανών παντού και ιδιαίτερα στους τομείς υγείας και φαρμάκων. Σημείωσε μάλιστα, ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει ένα σύστημα παρακολούθησης των δαπανών, γεγονός που θα βοηθήσει στην ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο κύριος Τόμσεν είπε χαρακτηριστικά, «δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Το συζητήσαμε εκτενώς με την κυβέρνηση αλλά συμφωνήσαμε ότι σε συνθήκες ύφεσης και πληθωρισμού δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη». Αντιθέτως ο ίδιος σημείωσε ότι ήταν αναγκαία η μείωση κατά 15% των μισθών στο δημόσιο τομέα που έγινε το 2010 καθώς επρόκειτο για ένα μέτρο άμεσης απόδοσης. Ο κύριος Τόμσεν είπε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας κινείται σύμφωνα με τους στόχους και τόνισε ότι είναι εντυπωσιακή η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ μέσα σε ένα χρόνο. Και όσο βελτιώνεται η δημοσιονομική κατάσταση, τόσο θα δημιουργηθούν τα περιθώρια για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον.

Σχολιάζοντας δε τις θέσεις που διατύπωσε το πρωί στην Αθήνα ο Νουριέλ Ρουμπίνι, ο κύριος Τόμσεν ήταν κατηγορηματικός: «Η Ελλάδα είναι και θα μείνει μέλος της Ευρωζώνης». Σε πολλά σημεία της τοποθέτησής του, που την παρακολουθούσαν με ιδιαίτερη προσοχή εκπρόσωποι 80 περίπου επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο δανός τεχνοκράτης είπε ότι το ζητούμενο είναι η υποστήριξη του προγράμματος σταθεροποίησης της Ελλάδας από τις πολιτικές δυνάμεις και εξέφρασε μάλιστα την «απογοήτευσή» του για τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος κάλεσε τους επιχειρηματίες να πιστέψουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα και να το στηρίξουν με τις δυνάμεις τους προβλέποντας ότι το 2011 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και εφόσον υλοποιηθούν οι κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Ξεκαθάρισε ακόμη, ότι η απόφαση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ, είναι ειλημμένη από το ΔΝΤ και απομένει να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις λεπτομέρειες. Τάχθηκε κατά όποιας αναδιάρθρωσης του χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές και αρχίσουν να "ρολάρουν" οι υποχρεώσεις της» τότε όλα θα ομαλοποιηθούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου